Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αναδρομική μείωση στο φυσικό αέριο από την Gazprom για την ΔΕΠΑ, για μας πότε;

Η ΔΕΠΑ θα λάβει από την Gazprom αναδρομική μείωση τιμών για το φυσικό αέριο η οποία θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2013 ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Προαναγγέλοντας ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση και η Gazprom θα ανακοινώσουν τη συμφωνία, ο υφυπουργός είπε: «Θεωρούμε δεδομένο ότι εντός των επόμενων ημερών θα κλείσει οριστικά αυτή η υπόθεση... και θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2013».
Ο ίδιος ανέφερε πως η τιμή θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και θα κινείται στα επίπεδα του μέσου όρου της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση εδώ και μήνες για τη μείωση των τιμών κατά 15%-20%.
Σύμφωνα με άλλη πηγή του ΥΠΕΚΑ κοντά στις διαπραγματεύσεις, το περίγραμμα της συμφωνίας που επήλθε μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom έλαβε το πράσινο φως και σε κυβερνητικό επίπεδο τον προηγούμενο μήνα μετά την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τώρα για κάποιες βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με την τιμή ή την ποσότητα του αερίου και δεν εξετάζει πλέον να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία.
«Η αρχική συμφωνία επεκτείνεται τώρα και σε κυβερνητικό επίπεδο, έτσι δεν υπάρχει πλέον θέμα διαιτησίας», ανέφερε η πηγή.
Δεύτερη πηγή του ΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι η αρχική τιμή που συμφωνήθηκε θα είναι κάτω από τα 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου από τα 470 δολάρια που πληρώνει σήμερα η ΔΕΠΑ.
Η πηγή αρνήθηκε πάντως να επεκταθεί στο θέμα, λέγοντας ότι η τιμή θα παραμείνει συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου.
Η συμφωνία που ισχύει σήμερα και λήγει το 2016 θα επεκταθεί μέχρι το 2026 και προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου μεταξύ 2,5 και 3 δισ. κυβικά μέτρα το έτος από την ΔΕΠΑ στην Gazprom.
Μετά και την πρόσφατη, πενταετή συμφωνία με την αζέρικη κοινοπραξία Shah Deniz για προμήθεια πάνω από 1 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, η συμφωνία με την Gazprom εξασφαλίζει την προμήθεια της ΔΕΠΑ για τα επόμενα χρόνια και ίσως να αυξήσει την αξία της ενόψει της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησής της, δήλωσε η πηγή.
«Η συμφωνία δίνει στην ΔΕΠΑ την ευελιξία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στη χώρα και αυξάνει την χρηματιστηριακή αξία της», ανέφερε.
Ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ, που ναυάγησε το 2013, θα επαναπροκηρυχθεί φέτος ή του χρόνου.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: