Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Η σκοτεινή ιστορία της Αμερικής στην υποστήριξη των Ουκρανών φασιστών

 Η αμερικανική υποστήριξη του σύγχρονου ουκρανικού φασισμού, αν και συγκλονιστική, δεν αποτελεί στην πραγματικότητα νέο πολιτικό φαινόμενο. Τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν από τη CIA στο πλαίσιο αιτήματος της FOIA με τίτλο «Νόμος Αποχαρακτηρισμού των Ναζιστικών Εγκλημάτων Πολέμου» δείχνουν ότι όχι μόνο η CIA παρακολουθούσε τις ουκρανικές φασιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά επίσης τις βοηθούσε ενεργά και τις προστάτευε από τη δίωξη. Αυτά και άλλα έγγραφα βρίσκονται στο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης της CIA. Τα ακόλουθα έγγραφα δεν είναι παρά λίγα από τα πολλά που αφορούν την προστασία της Αμερικής σε εγκληματίες πολέμου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Stepan Bandera

Ο Stepan Bandera, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της OUN (Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών), είναι ένας άνθρωπος που τιμάται από τις σημερινές ουκρανικές αρχές και θεωρείται από τα φασιστικά ουκρανικά τάγματα ως εθνικός ήρωας. Τόσο οι δυτικοί πολιτικοί όσο και τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν εργαστεί σκληρά για να αποκρύψουν τον ρόλο του στην ιστορία του υπερεθνικιστικού και φασιστικού κινήματος της Ουκρανίας. Ήταν, στην πραγματικότητα, ένας αδίστακτος δράστης μαζικών δολοφονιών του οποίου οι θηριωδίες κατά τη διάρκεια του πολέμου μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Με την επανένταξή του στην Ουκρανία, η αντιφασιστική αντιπολίτευση αποκάλεσε τους υποστηρικτές του «Μπαντεριστές» και τις πράξεις τους «Μπαντερισμό».

Η κληρονομιά του Stepan Bandera δεν ωφελείται μόνο από την άγνοια που προκαλούν τα σημερινά εταιρικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί. Επίσης, από τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το θάνατό του, επωφελήθηκε προσωπικά από τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης. Όχι μόνο προστατευόταν από τη δικαιοσύνη της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά απολάμβανε επίσης την ικανότητα να ζητήσει τη βοήθεια της Ουάσιγκτον σε θέματα όπως η απόκτηση βίζας και μυστικών κατοικιών.

Η CIA είχε πλήρη επίγνωση των φασιστικών απόψεων του Μπαντέρα, αλλά κατάλαβαν ότι αν τον αιχμαλώτιζε η Σοβιετική Ένωση δεν θα του παρεχόταν το ίδιο έλεος που του δόθηκε λόγω των αμερικανικών συμφερόντων στη μεταπολεμική Ευρώπη. Η ακόλουθη σειρά εικόνων περιγράφει λεπτομερώς μέχρι που έφτασε η CIA προκειμένου να κρατήσει τον Μπαντέρα μακριά από τα σοβιετικά χέρια και να αποφύγει στην συνέχεια να τον χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου».

Η βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον Stepan Bandera παρατάθηκε μέχρι το έτος του θανάτου του (1959), όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα. Ο ίδιος ο Bandera γνώριζε ότι θέματα όπως η χορήγηση βίζας θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με «την έγκριση της Ουάσιγκτον».

Yaroslav Stestko

Ο Yaroslav Stetsko ήταν εξέχουσα φυσιογνωμία στην OUN και ηγέτης της από το 1968 μέχρι τον θάνατό του το 1986. Το βιβλίο του Stetsko, Δύο Επαναστάσεις (1951), παρέχει επίσης μια από τις βάσεις της ιδεολογικής πλατφόρμας του υπερεθνικιστικού κόμματος «Svoboda». Η σχέση του Stetsko με τη CIA και την αμερικανική κυβέρνηση είναι εκτεταμένη και εκτείνεται από την εποχή που ήταν στην OUN με τον Μπαντέρα μέχρι τον θάνατό του στο Μόναχο. Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν ότι ο Stetsko λάμβανε συνεχώς πληροφορίες από μέλη του Ουκρανικoύ Επαναστατικού Στρατού (UPA) και της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) εντός της Ουκρανίας και τις μετέφερε στις αμερικανικές επαφές του.

Ο Stetsko όχι μόνο παρείχε πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά απολάμβανε επίσης την εμπιστοσύνη του Allen Dulles, τότε διευθυντή της CIA. Όπως καταδεικνύει η επιστολή που ακολουθεί, ο Stetsko— ως πρόεδρος του «Μπλοκ των Εθνών κατά των Μπολσεβίκων» — συμβούλευσε τη CIA για το πώς να χρησιμοποιήσει τον εθνικισμό ως «ισχυρή δύναμη» στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ένα άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσης ότι ο Στέτσκο και άλλοι «Μπαντεριστές» έλαβαν στήριξη όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη βρετανική κυβέρνηση.

Mykola Lebed

Ο Mykola Lebed ήταν ένας εξέχων Ουκρανός φασίστας του οποίου η επιθυμία να «καθαρίσει ολόκληρη την επαναστατική επικράτεια του πολωνικού πληθυσμού» οδήγησε σε σκηνές αφάνταστης βίας:

«…η UPA δεν κάνει διακρίσεις για το ποιον σκοτώνει. Πυροβολεί τους πληθυσμούς ολόκληρων χωριών… καθώς δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου Εβραίοι να σκοτώσουν, οι συμμορίες του Μπαντέρα έχουν στραφεί εναντίον των Πολωνών. Κυριολεκτικά κόβουν τους Πολωνούς σε κομμάτια. Κάθε μέρα […] μπορείτε να δείτε τα σώματα των Πολωνών, με σχοινιά γύρω από το λαιμό τους, να επιπλέουν κάτω από τον ποταμό Μπουγκ.» — Η Σκιά του Χίτλερ: Ναζί εγκληματίες πολέμου, μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και Ψυχρός Πόλεμος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, μεταξύ των ουκρανών φασιστών εγκληματιών πολέμου, ο Lebed ήταν ένας από τους πιο σαδιστές και αδίστακτους. Αυτό καθιστά ακόμα πιο συγκλονιστικό το γεγονός ότι προστατευόταν συνεχώς από τη CIA μέχρι τον θάνατό του. Ήταν τέτοιο το επίπεδο προστασίας που λάμβανε, που ο Allen Dulles τον προστάτευσε προσωπικά από το να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. Ο Dulles έγραψε μια επιστολή που όχι μόνο επέτρεπε στον Lebed να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αρνήθηκε σφοδρά το ρόλο του στη δολοφονία του Πολωνού Υπουργού Εσωτερικών το 1934 και τη συνεργασία του με τους Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η CIA παρακολουθούσε συνεχώς τον Lebed και έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει την αποκάλυψη της αλήθειας για το παρελθόν του από δημοσιογράφους ή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, αποκαλύπτεται η συνεργασία μεταξύ της CIA και στοιχείων του OSI (Γραφείο Ειδικών Ερευνών), υποδεικνύοντας ότι τα δύο τμήματα συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν την αποκάλυψη του παρελθόντος του Lebed από το δικό τους τμήμα.

Αυτά τα έγγραφα, μεταξύ πολλών άλλων, δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει και προστατεύσει τους Ουκρανούς φασίστες και εγκληματίες πολέμου πολύ πριν από την Πορτοκαλί Επανάσταση του Maidan στην Ουκρανία. Αυτά τα χρόνια στήριξης του ουκρανικού φασισμού επέτρεψαν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποκτήσουν τις άθλιες ικανότητές τους, σε σημείο που το 2015 μια ανοιχτά φασιστική ουκρανική κυβέρνηση να τρομοκρατεί όσους θεωρεί ανεπιθύμητους και να εξαπολύει μίσος στους «υπάνθρωπους» Ρώσους γείτονές της. Εν τω μεταξύ, ο παραδοσιακός Τύπος και οι δυτικοί χορηγοί του θα συνεχίσουν να προωθούν την εύκολα διαψεύσιμη πλάνη ότι «δεν υπάρχουν φασίστες στην Ουκρανία». Όχι μόνο υπάρχουν φασίστες στην Ουκρανία, αλλά κατέχουν και τα υψηλότερα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της.

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: