Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Οι απλοί συνταξιούχοι θα πληρώσουν πάλι το μάρμαρο.

«Φωτιά» στον προϋπολογισμό: Ως και €700 εκατ. τα ισοδύναμα λόγω της απόφασης του ΣτΕ
Φωτιά στον προϋπολογισμό του 2014 βάζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους, καθώς -μαζί με την αντίστοιχη για τους δικαστικούς - αναμένεται να τον επιβαρύνει με 700 εκατ. ευρώ!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, για 150.000 ένστολους, το κόστος είναι 500 εκατ. ευρώ περίπου και για 4.000 δικαστές είναι 200 εκατ. ευρώ περίπου, μαζί με τα αναδρομικά.
Εντονη ανησυχία και ενόχληση διαμήνυαν την Παρασκευη κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην απόφαση του Συμβουλίου, καθώς με αυτή κινδυνεύει να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση ήλπιζε να πάρει μια ανάσα με την εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 και να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα από αυτό (το 70%, όπως προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα).
Τώρα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών πάντως διαβεβαίωσε μιλώντας στα Νέα πως κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε ότι "δεν θα μπούν νέοι φόροι" ως ισοδύναμο. Επομένως, πρέπει να αναζητηθούν περικοπές δαπανών. Κάτι που ξαναβάζει στο κάδρο τις περικοπές μισθών και συντάξεων . Η κυβερνηση , πάντως, αναζητά σύμφωνα με πληροφορίες τρόπους να επιστρέψει ένα μέρος τουλάχιστον του βάρους στους ίδιους , δικαστικούς και στρατιωτικούς, με διαφορετικό τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: