Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Στη διατήρηση θεσμικών κεκτημένων συμφώνησαν ΓΣΕΕ-εργοδότες

Θετικές είναι οι ενδείξεις για την υπογραφή νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας -πιο σωστά ό,τι έχει απομείνει από αυτή, αφού ο κατώτατος μισθός δεν περιλαμβάνεται- μετά την πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διατήρησης των θεσμικών κεκτημένων της γενικής συλλογικής σύμβασης (13ος-14ος μισθός, τριετίες, επίδομα γάμου κτλ) και εξέφρασαν την προθυμία τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, κατηγορώντας την τρόικα για απαράδεκτες απαιτήσεις και απόπειρα νέας βίαιης παρέμβασης στα εργασιακά.

Ενδεικτικός ο χαρακτηρισμός του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλου, που μιλώντας στο Real FM μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε την τρόικα «νεοφιλελεύθερο ταλιμπάν», ενώ κατηγόρησε και την κυβέρνηση που συμμετέχει σε συζητήσεις για αλλαγές (ομαδικές απολύσεις, ωριμάνσεις, κτλ) στα εργασιακά «ερήμην του ξενοδόχου», που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι κοινωνικοί εταίροι. Ήδη τα όσα εφαρμόστηκαν και ισχύουν είναι απαράδεκτα, τόνισε.
Οι εργοδότες συμφώνησαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια για διάσωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων, πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.
Αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι με βάση το νέο πλαίσιο το κρίσιμο θέμα του κατώτατου μισθού δεν αποτελεί πλέον αποτέλεσμα ελεύθερων διαπραγματεύσεων, είπε ότι για την αποκατάστασή του η ΓΣΕΕ κινείται δικαστικά.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ουσία των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι «ακόμη κι αν οι εργοδότες συνομολογούσαν ένα ευρώ αύξηση, αυτό δεν έχει καμία αξία. Έχει μόνο την αξία του χαρτιού που θα είναι γραμμένη αυτή η συνομολόγηση, αυτή η συνυπογραφή, εφόσον ο νόμος προβλέπει ότι ο νόμιμος μισθός καθορίζεται διά της νομοθετικής οδού».
«Και αυτό, μάλιστα, μετά το 2016, γιατί μέχρι το 2016 ο κατώτερος μισθός με την 6η πράξη υπουργικού συμβουλίου έχει παγώσει οριστικά» πρόσθεσε.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος, εκτίμησε ως θετικό το γεγονός ότι οι εργοδότες αναγνώρισαν την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ.
«Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να αποδείξουμε εμπράκτως την αντίθεσή μας με μία εποικοδομητική ανυπακοή στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκτίμησε ότι έχουν τεθεί, πλέον, οι βάσεις ώστε να υπάρξει σύντομα μία συμφωνία «που θα κρατάει ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε, δε, ότι τα θέματα των εργασιακών σχέσεων «πρέπει να συζητούνται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να συμφωνούνται με την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι δουλειά της τρόικας να μας τα υποδεικνύει και να τα επιβάλει».
Μία ισχυρή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δίνει αξία και οντότητα στους κοινωνικούς εταίρους, υποστήριξε ο γγ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η νέα σύμβαση θα πρέπει να διαμορφωθεί και υπό το πρίσμα της ραγδαίας ανάπτυξης που αναμένεται να έχει ο τομέας του τουρισμού.
Ο κ. Βερνίκος τόνισε τη σημασία που έχουν η επαγγελματική κατάρτιση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία «ενός νέου κοινωνικού προϊόντος».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και πρότεινε ποσοστό από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών να επιστραφεί ανταποδοτικά στις κατώτατες αμοιβές.
Πρόσθεσε, δε, ότι «η ακολουθούμενη οικονομική συνταγή για τη χώρα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ύφεση προκάλεσε κρίση στην αγορά και έκρηξη της ανεργίας».
Την ανάγκη αναπροσαρμογής των αμοιβών υποστήριξε και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καβαθάς, ο οποίος έκανε λόγο για «αποτυχία της οικονομικής πολιτικής» και ανέφερε ότι «οι μειώσεις των μισθών αντί να δημιουργήσουν ανάχωμα στην ανεργία οδήγησαν σε χιλιάδες "λουκέτα" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Εντελώς διαφορετικά διαβάζει και ερμηνεύει αυτή τη σύγκλιση απόψεων το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας ότι «ΣΕΒ–ΓΣΕΕ–ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ ετοιμάζουν τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης στη ζωή των εργαζομένων και προετοιμάζουν από κοινού νέες συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στην επόμενη μέρα της όποιας καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ οι εργοδοτικές οργανώσεις «με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα υπερασπίστηκαν τα συμφέροντά τους ζήτησαν ακόμα περισσότερες ανατροπές και προϋποθέσεις που θα ενισχύουν την κερδοφορία τους». Κατηγορεί δε την ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι «απέναντι σε αυτή την ενιαία σχεδιασμένη συνέχιση της επίθεσης, από τη μια ζήτησε την επαναφορά του μισθού ανάλογα με το πόσο αντέχει η οικονομία, από την άλλη ζήτησε και συγνώμη για 'οξυμένες δηλώσεις' του παρελθόντος προς το ΣΕΒ».

«Επιβεβαιώνεται» τονίζει το ΠΑΜΕ, «ότι η αναφορά στα αιτήματα της ΓΣΕΕ για μισθό 751 ευρώ, είναι το φύλλο συκής για να υπογράψει ακόμα μια ΕΓΣΣΕ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εργοδοτών, ουσιαστικά αποδεχόμενη την αθλιότητα κυβέρνησης και εργοδοτών των 586 ευρώ και 511 ευρώ για τους νέους, καθώς και την αθλιότητα της μερικής απασχόλησης, των 3ωρων, 4ωρων, των συμβάσεων μιας μέρας και των άλλων ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως επίσης και των προγραμμάτων απασχόλησης».

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: