Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

H νέα διαδικασία παραλαβής φορολογικής ενημερότητας από ΚΕΠ

Tην διαδικασία παραλαβής φορολογικής ενημερότητας από τα ΚΕΠ περιγράφει η κοινή υπουργική απόφαση της ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) και του Υπ. Διοικητικής μεταρρύθμισης.
Οι φορολογούμενοι θα παραλαμβάνουν απο δω και στο εξής φορολογική ενημερότητα από τα ΚΕΠ σύμφωνα με τα όσα ορίζει η απόφαση ΔΟΛΚΕΠ/ΦΙ5/6/οικ/26.2.2014.
Αναλυτικά:

Άρθρο 5 Διαδικασία χορήγησης Αποδεικτικού Ενημερότητας

1. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Κ.Ε.Π., με χρήση των μοναδικών κωδικών πρόσβασης του συστήματος ΕΡΜΗΣ, επισκέπτεται την ηλεκτρονική υπηρεσία χορήγησης Αποδεικτικού Ενημερότητας του συστήματος TAXISnet και συμπληρώνει, στην εμφανιζόμενη σχετική σελίδα, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φυσικού ή μη φυσικού προσώπου για τον οποίο επιθυμεί τη χρήση της υπηρεσίας. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι φυσικό πρόσωπο, συμπληρώνει πρόσθετα τον ζητούμενο πενταψήφιο Αριθμό Ειδοποίησης, τον οποίο αντιγράφει από οποιοδήποτε Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φόρου Εισοδήματος του ενδιαφερομένου των τελευταίων πέντε (5) ετών. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι μη φυσικό πρόσωπο, στο ίδιο πεδίο συμπληρώνεται, αντί Αριθμού Ειδοποίησης, ο αριθμός «99999».

Μετά την ολοκλήρωση στο σύστημα TAXISnet των απαραίτητων σχετικών ελέγχων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Κ.Ε.Π.: εκτυπώνει και παραδίδει στο ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο (ή σε πρόσωπο νομίμως εξουσιοδοτημένο από το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο) ή στον νόμιμο εκπρόσωπο μη φυσικού προσώπου το εκδοθέν Αποδεικτικό Ενημερότητας, ή ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο μη φυσικού προσώπου ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση αποδεικτικού μέσω διαδικτύου, όταν στο σύστημα εμφανίζεται το μήνυμα «Ο φορολογούμενος πρέπει να απευθυνθεί σε Δ.Ο.Υ. για το αποδεικτικό ενημερότητας».

2. Το αποδεικτικό ενημερότητας που εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο πολίτη από το Κ.Ε.Π. αποτελεί διοικητικό έγγραφο, φέρει ηλεκτρονική αποτύπωση της σφραγίδας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καθώς και ηλεκτρονική αποτύπωση της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ή υπαλλήλου της Υπηρεσίας αυτής που ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προς τον οποίο παρέχεται σχετική προς τούτο εξουσιοδότηση.

3. Τα Κ.Ε.Π., στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χορήγηση αποδεικτικού μέσω διαδικτύου, δύνανται, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, να αποστέλλουν τη σχετική αίτηση σε Δ.Ο.Υ., μέσω τηλεομοιοτυπίας, και το αποδεικτικό, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του, αποστέλλεται από τη Δ.Ο.Υ. ταχυδρομικά στο Κ.Ε.Π. και παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο. Η αίτηση, καταχωρίζεται στο σύστημα ΕΡΜΗΣ. Ο κατάλογος των Δ.Ο.Υ. και τα στοιχεία τους ήτοι τίτλος, ταχυδρομική διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας αναρτώνται στον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ. www.qsis.gr.

4. Δεν επιτρέπεται θεώρηση φωτοαντιγράφων ή αντιγράφων του Αποδεικτικού Ενημερότητας που χορηγείται από το Κ.Ε.Π. ούτε η διόρθωση του για οποιοδήποτε λόγο.

www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: