Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

“Λαϊκό”: Χωρίς χημειοθεραπεία οι καρκινοπαθείς

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή έφτασαν στο νοσοκομείο οι αναγκαίες ποσότητες των φαρμάκων, ώστε να πραγματοποιούνται στο εξής ομαλά οι χημειοθεραπείες. Οριακή είναι πλέον η κατάσταση στο νοσοκομείο “Λαϊκό”, εξαιτίας ελλείψεων σε βασικά φάρμακα.  Όπως καταγγέλλει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, για δεύτερη συνεχή Πέμπτη, δεν έγιναν χημειοθεραπείες στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης των αντίστοιχων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η καθυστέρηση της εγκυμονεί κινδύνους, όχι μόνο για την επιδείνωση της κατάστασής τους, αλλά και για της ίδιας τους της ζωής. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείο για υλικό και φάρμακα μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Το “Λαϊκό” είναι νοσηλευτικό ίδρυμα αναφοράς για μία σειρά από παθήσεις και πρέπει να καλύπτει τις δικές του, αλλά και τις ανάγκες άλλων νοσοκομείων της χώρας.
Πρόσφατα, είχε έρθει στο φως το πρόβλημα με τη θεραπεία των οροθετικών, για τους οποίους δεν υπήρχαν αντιρετροϊκά φάρμακα.
Τα προβλήματα επιτείνονται από τη λειτουργία του νέου συστήματος κάλυψης των εξωτερικών ασθενών.
Από την αρχή του έτους, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος, δεν παίρνουν πλέον τα νοσοκομειακά τους φάρμακα από τα φαρμακεία του Οργανισμού.
Τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να έχουν επαρκείς ποσότητες και να καλύπτουν τις ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να λάβουν αυξημένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Λύση
Οι εκπρόσωποι του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, που για δεύτερη φορά από τον Ιανουάριο δημιουργείται στο “Λαϊκό”, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και είναι πολύ αργά. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και άλλες οργανώσεις όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, βοηθούν με όσα αποθέματα φαρμάκων έχουν (που δεν επαρκούν).
Την οριστική λύση, ωστόσο, πρέπει να δώσει η Πολιτεία.
Υπουργείο

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι την περασμένη Τρίτη βρέθηκε λύση για τον ομαλό εφοδιασμό
του νοσοκομείου με ογκολογικά φάρμακα μετά από συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ με τη φαρμακευτική εταιρεία που τα προμηθεύει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το "Λαϊκό" παρέλαβε την απαραίτητη ποσότητα φαρμάκων έτσι ώστε οι χημειοθεραπείες των ασθενών να πραγματοποιούνται πλέον κανονικά και χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: