Στην πλήρη παραποίηση ενός άρθρου της βρετανικής εφημερίδας the Guardian για την πολιτική Ελλάδας και Βρετανίας στο μεταναστευτικό προχώρησε το φίλα προσκείμενα στην ελληνική κυβέρνηση Μέσο iefimerida.gr, αντιστρέφοντας σχεδόν κάθε πτυχή του περιεχομένου του.
Με τον τίτλο «Guardian: Πρότυπο το ελληνικό
μοντέλο στο μεταναστευτικό για τους Τόρις -Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων,
μείωση ροών», επέλεξε να αναφερθεί το iefimerida.gr σε άρθρο των
δημοσιογράφων Κέιτι Φάλον και Γιώργου Χρηστίδη στη βρετανική εφημερίδα the
Guardian. Το δημοσίευμα του iefimerida.gr έσπευσε να προωθήσει και ο γνωστός
για τη συνεχή
παραποίηση της πραγματικότητας υπουργός Ανάπτυξης.
Τα προβλήματα ξεκινούν ήδη από τη σύγκριση των τίτλων των δύο
δημοσιευμάτων. Το άρθρο του Guardian τιτλοφορείται «Οι Τόρις χαιρετίζουν τις ελληνικές
μεταναστευτικές πολιτικές ως παράδειγμα. Αντίθετα, θα έπρεπε να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση» («Tories hail Greek
migration policies as an example. Instead, they should serve as a warning»). Βλέπουμε πως ενώ όντως η βρετανική
εφημερίδα λέει πως οι κυβερνώντες Συντηρητικοί αντιλαμβάνονται ως πρότυπο την
ελληνική μεταναστευτική πολιτική, τα περί «αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων»
και «μείωσης των ροών» βρίσκονται μόνο στη φαντασία του iefimerida.gr.
Στον υπότιτλό του, το ελληνικό μέσο επαναλαμβάνει την παραποίηση, λέγοντας πως «Για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, μιλά σε σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian», ενώ στην πραγματικότητα το άρθρο της εφημερίδας υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο.
Συνεχίζοντας, στην πρώτη παράγραφο του (ανυπόγραφου) κομματιού της iefimerida.gr, διαβάζουμε «Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η “αυστηρή αλλά δίκαιη” μεταναστευτική πολιτική που υιοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (…)». Μόνο που στην πραγματικότητα, ο Guardian μιλά για τις «αυτοχαρακτηριζόμενες “αυστηρές αλλά δίκαιες” μεταναστευτικές πολιτικές της Ελλάδας» («Greece’s self-described “strict but fair” migration policies»), κάνοντας πολύ σαφές (και με σύνδεσμο σε δελτίο τύπου του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης) ότι πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η ελληνική κυβέρνηση τις χαρακτηρίζει, ενώ το iefimerida.gr επιχειρεί να παρουσιάσει τον χαρακτηρισμό ως άποψη της εφημερίδας.
Στη συνέχεια, το iefimerida.gr επιλέγει να παρουσιάσει αποσπασματικά ορισμένα από τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο του Guardian για την υπαρκτή επιθυμία των Τόρις να μιμηθούν τις ελληνικές πολιτικές. Όμως, έπειτα από λίγες παραγράφους αφήνει τον Guardian στην άκρη και παρουσιάζει σχεδόν εν είδει δελτίου τύπου τις απόψεις των αρμόδιων Ελλήνων υπουργών, Νότη Μηταράκη και Τάκη Θεοδωρικάκου, συνοδεία κάποιων αριθμητικών στοιχείων χωρίς συγκείμενο.
Αν ένας αναγνώστης διάβαζε μόνο το δημοσίευμα του iefimerida.gr, θα έμενε με την εικόνα ότι το βρετανικό μέσο εκθειάζει την ελληνική μεταναστευτική πολιτική. Μόνο που στην πραγματικότητα, οι δύο δημοσιογράφοι εκθέτουν τη μαρτυρία τους για «τις νομικές, ηθικές και πολιτικές συνέπειες των νόμων και των πολιτικών που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα και τώρα συζητούνται στη Βρετανία».
Το άρθρο του Guardian μιλά για «επίφαση ανθρωπισμού» στις μεταναστευτικές πολιτικές των δύο κρατών, σημειώνοντας πως στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα «[Ο] θάνατος και η εξαφάνιση ήταν 20 φορές πιο πιθανός το 2022 σε σύγκριση με την κορύφωση των αφίξεων προσφύγων το 2015». Αναφέρεται στις επαναπροωθήσεις, λέγοντας πως είναι «καλά τεκμηριωμένες, αλλά διαψεύδονται σταθερά από τις αρχές στην Αθήνα». Όσον αφορά την κατά το iefimerida.gr «αποτελεσματικότητα» των ελληνικών πολιτικών, οι δημοσιογράφοι σημειώνουν πως «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη αποτροπή συνήθως κάνει τους ανθρώπους πιο απελπισμένους — και ενισχύει τα περιθώρια κέρδους των διακινητών».
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι οι υποτιθέμενες «νόμιμες οδοί» που προκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Παράλληλα, το άρθρο σημειώνει πως οι πολιτικές αυτές δεν είναι οικονομικά αποδοτικές: «Στην Ελλάδα, οι αριθμοί των αιτούντων άσυλο έχουν πέσει, αλλά τα κόστη αποτροπής παραμένουν υψηλά — εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρημάτων των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων ξοδεύονται σε είδη όπως νέα σκάφη για το λιμενικό, την πρόσληψη περισσότερων συνοριοφυλάκων, νέα στρατόπεδα ή την επέκταση ενός σιδερένιου τείχους στα επίγεια σύνορα με την Τουρκία, ένα έργο που η ΕΕ αρνείται να χρηματοδοτήσει, αποκαλώντας το ένα “ανούσιο … βραχυπρόθεσμο μέτρο”.»
Το (επαναλαμβάνουμε, ανυπόγραφο) δημοσίευμα του iefimerida.gr, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του επιπέδου παραπληροφόρησης που εφαρμόζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν δίστασε να κάνει «το άσπρο, μαύρο», αντιστρέφοντας εντελώς το περιεχόμενο ενός άρθρου ξένου Μέσου, και δη ενός άρθρου που συνυπογράφεται από δημοσιογράφο ο οποίος έχει δεχτεί ανηλεή πόλεμο από την ελληνική κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ, με αφορμή την υπόθεση των «38 του Έβρου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου