Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στην Αττική οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες

Από τρεις περιοχές της Αττικής, την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και το Μαραθώνα, ξεκίνησε η διαδικασία κύρωσης των νέων δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσουν, εντός των επόμενων μηνών Κηφισιά, Δροσιά, Σταμάτα και Φυλή.

Πρόκειται για περιοχή 95.000 στρεμμάτων στο Μαραθώνα, από τα οποία προτείνεται να χαρακτηριστούν ως δάσος 53.000 στρέμματα, 3.413 στρεμμάτων στη Ν. Πεντέλη (3.121 στρέμματα τα δάση) και 23.914 στρεμμάτων στην Παλαιά Πεντέλη (προτεινόμενα δάση τα 22.204 στρέμματα).

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 45 ημερών ή 65 ημερών αν είναι κάτοικοι εξωτερικού. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να και χρηματικό παράβολο, 50 ευρώ έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια της έκτασης.

Οι αντιρρήσεις θα εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από την κατάθεσή τους από τις τριμελείς επιτροπές.

Οι χάρτες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα ΥΠΕΚΑ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Κτηματολόγιο Α.Ε.), στα δασαρχεία Πεντέλης και Καπανδριτίου, καθώς και στα δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών

Ήδη, πάντως, υπήρξαν οι πρώτες ενστάσεις, ειδικά στην Παλαιά Πεντέλη όπου εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών και οικισμοί εμφανίζονται ως δάση, μεταξύ των οποίων και 820 ανοικοδόμητα στρέμματα του συνεταιρισμού των Δικαστικών καθώς και του Συνεταιρισμού των κτηνοτρόφων. Για τους τελευταίους προβλέπεται ειδική ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι θα προσκομίσουν παραχωρητήρια του 1955. Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι, σε περίπτωση αυθαίρετα κτισμάτων μέσα σε δασικές εκτάσεις κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την αυθαίρετη δόμηση.

Μακρόχρονιο έργο

Η ολοκλήρωση της κύρωσης των δασικών χαρτών σε όλη την Επικράτεια θα είναι ένα μακροχρόνιο έργο, διαβεβαίωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και οι πρώτοι τρεις θα λειτουργήσουν πιλοτικά για τους επόμενους μήνες. Επισημάνθηκε, δε, ότι μέχρι σήμερα, μόλις το 6,5% του ελληνικού εδάφους έχει καταγραφεί με παλιότερους χάρτες από το Κτηματολόγιο.

Οικολόγοι Πράσινοι: Στηρίζουμε την προσπάθεια, παρακολουθούμε την εξέλιξη

"Πρόκειται για μια συμβολική αρχή, που όφειλε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες", αναφέρουν για τους δασικούς χάρτες οι Οικολόγοι Πράσινοι. "Στηρίζουμε την προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας Δασολόγιο, όπως επιβάλλουν η προστασία της φύσης, το Σύνταγμα και η στοιχειώδης απλή λογική. Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του εγχειρήματος για ενδεχόμενα κενά, υποχωρήσεις, αλλά και αυθαιρεσίες", καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: