Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Άνδρο - η χωματερή έφτασε στην θάλασσα!

από την eΑΡΙΣΤΕΡΑ:




Προς
Δήμαρχο Άνδρου,
Νομάρχη Κυκλάδων,
Υπουργό Περιβάλλοντος,
Υπουργό Εσωτερικών,
Δημοσιογράφους,
Οργάνωση GreenPeace
Κόμμα Οικολόγων Πράσινων,
Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς

Λέγομαι Μαριρένα Ξαγοράρη. Δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος, ούτε πολιτικός ούτε καν μέλος κάποιας οργάνωσης. Είμαι μια πολίτης, κάτοικος Αθηνών που όμως κατάγομαι και διατηρώ εξοχική κατοικία στην Άνδρο.

Μόλις εχθές πληροφορήθηκα για την κατακρήμνιση της επί χρόνια παράνομης και ασταθούς χωματερής της Άνδρου στη θάλασσα στις 4/2, με αποτέλεσμα να μολυνθούν και να καταστραφούν απίστευτου κάλλους παραλίες. Έχει καλυφθεί εντελώς από σκουπίδια και απόβλητα ο γραφικός κολπίσκος του Σχινιά, το νεολιθικό λιμάνι της αρχαίας Ζαγοράς και του Στροφιλά και εκεί που κάποτε ήταν 7 μέτρα θάλασσα, τώρα έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο! (http://www.youtube.com/watch?v=yOH5epC1h3k ). Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αφού η ολέθρια ρύπανση θα συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλα τα δυτικά παράλια του νησιού. Οι επιβλαβείς ουσίες, τα τοξικά και εν γένει τα καρκινογόνα συστατικά θα μολύνουν όχι μόνο το νερό που κολυμπάμε αλλά και τους θαλάσσιους οργανισμούς. Δε ξέρω ποιες μπορεί να είναι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, αλλά δε φαντάζομαι ότι ανήκουν σε επιστημονικής φαντασίας σενάρια. Το μόνο οχυρό σε αυτό τον κόσμο, η μόνη ελπίδα για ανάπτυξη εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι η φύση και εμείς την κατακρεουργούμε.

Η παράνομη χωματερή που βρισκόταν στα πλαίσια αρχαιολογικού χώρου, σταμάτησε να λειτουργεί και αναζητείται ένα νέο μέρος για τη συλλογή των απορριμμάτων, για τη δημιουργία ενός ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. (Περισσότερες πληροφορίες http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=55636959 ) Ο δήμος ενημέρωσε ότι θα γίνει πακετοποίηση των απορριμμάτων μέσω της τεχνολογίας "ΣΟΥΚΟΣ", η οποία έχει εφαρμοστεί στην Καλαμάτα πιλοτικά χωρίς επιτυχία.(Εφημερίδα Ανδριακή: Φεβρ 2011) Το θέμα είναι ότι η κατάρρευση της χωματερής συνέβη 4 Φεβρουαρίου 2011 και σήμερα έχουμε 15 Μάρτη κι ακόμα οι κάτοικοι της Άνδρου δεν έχουν πού να πετάξουν τα σκουπίδια τους. Περισσότεροι από 300 τόνοι σκουπιδιών έχουν ήδη συσσωρευτεί στους κάδους και τα σπίτια. (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/03/2011_435424). Δε μπορώ να καταλάβω πώς στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων (380 τ χλμ) δε βρίσκεται ένας χώρος για ΧΥΤΑ, όταν οι Λειψοί με μέγεθος μόλις 21 τ.χλμ έχουν ΧΥΤΑ και σύστημα ανακύκλωσης. Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος θα ζηλέψετε την αξιόλογη δουλειά του δημάρχου.

Είμαι μια πολίτης που δε μπορεί να ησυχάσει, δε μπορεί χωνέψει το μέγεθος της καταστροφής, δε μπορεί να ανεχτεί πλέον την ανευθυνότητα όσων είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι, δε μπορεί να κατανοήσει τη χρονοτριβή των εργασιών που χρειάζεται να γίνουν ώστε να καθαριστεί το τοπίο και δε μπορεί πλέον να μένει ΑΠΡΑΓΗ.

Για αυτό το λόγο ζητώ να δημοσιοποιηθεί το θέμα, να ασκηθούν πιέσεις, ώστε να :

1. Να ενημερωθούμε για την πορεία εργασιών σταθεροποίησης της χωματερής, βάσει της μελέτης, που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ, προκειμένου να γίνει περισυλλογή των διασπαρμένων αποβλήτων και αποκατάσταση του χώρου.

2. Να εκπονηθεί μελέτη για την επικινδυνότητα της θαλάσσιας περιοχής και των γειτονικών παραλιών.

3. Να βρεθεί άμεσα μόνιμος χώρος για ΧΥΤΑ ή όποια άλλου είδους συλλογής και διαχείρισης αποφασιστεί, η οποία πρέπει να αποφασιστεί σύντομα εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους.

4. Να βρεθεί τρόπος/χώρος προσωρινής συλλογής.

5. Και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες, που βέβαια στην Ελλάδα ποτέ δε συμβαίνει, αλλά έστω αν επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τα λεφτά αυτά ας δαπανηθούν στην εκκαθάριση του θαλάσσιου πόρου.

Η Άνδρος επίσης έχει πολλούς «χορηγούς» ας επιστρατευτούν, λοιπόν, όλοι αυτοί μια φορά για το οικολογικό συμφέρον αλλά και για το προσωπικό τους συμφέρον, γιατί όλοι μαζί στην ΙΔΙΑ θάλασσα κολυμπάμε, τα ίδια ψάρια τρώμε και μη νομίζετε ότι είναι αλλουνού η αυλή, στην ίδια αυλή τρέχουμε και ζούμε. Στην Άνδρο μεγάλωσα και την αγαπώ για την αυθεντικότητά της, την ομορφιά της, την αρχοντιά της , αλλά όλη τη θάλασσα και τη φύση τη θεωρώ τόπο μου και πονώ κάθε φορά που τη σκοτώνουν. Βοηθήστε να δοθεί άμεσα μια λύση.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας,
Μετά τιμής,

Μαριρένα Ξαγοράρη
Ηλ.Μηχανικός ΕΜΠ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: