Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αλλαγές και μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε και επισήμως από το βήμα της Βουλής τη μείωση των προστίμων που προβλέπονται για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων. Όσον αφορά στους ημιυπαίθριους χώρους, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων.


Παρουσίασε διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, που περιλαμβάνουν μείωση των συντελεστών, ενώ εισήγαγε και δύο νέα στοιχεία για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων.


Προβλέπεται πλέον, συντελεστής παλαιότητας των κτηρίων, αλλά και "κοινωνικός" συντελεστής. Θα αφορά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ατόμων με αναπηρία αυθαίρετο για τους οποίους το αυθαίρετο κτίσμα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 50% για όσους ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.




Αναφορικά με το συντελεστή παλαιότητας, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 20% της οφειλής για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί πριν τις 31/1/1983 και στο 50% για όσα έχουν χτιστεί από την 1/1/1984 έως τις 31/12/2003. Παραμένει στο ακέραιο για τα νεώτερα.


Σημειώνεται ότι τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1955 δεν θεωρούνται αυθαίρετα, ακόμη κι αν έχουν χτιστεί χωρίς άδεια.


Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια διπλασιάζεται. Βάσει των αρχικών σχεδιασμών, θα τριπλασιαζόταν.


Με έμμεσο τρόπο διευρύνεται ο αριθμός των κτισμάτων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Σύμφωνα με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου, καλύπτονταν όσα αυθαίρετα έχουν κατασκετυαστεί έως τις 25/4/2010. Η προθεσμία επί της ουσίας παρατείνεται, καθώς πλέον αρκεί να είχε ολοκληρωθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία ο "φέροντας οργανισμός" του κτηρίου, δηλαδή ο σκελετός.


Τέλος, προβλέπεται μικρότερο, κατ' αποκοπή πρόστιμο για τις αυθαίρετες κατασκεύες με εμβαδό μικρότερο των 20 τ.μ. Διαμορφώνεται σε 2.000 ευρώ αν βρίσκονται σε οικόπεδο με τιμή ζώνης έως 2,5 ευρώ/τ.μ. και 3.000 ευρώ αν η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη. Θα διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ αν βρίσκεται εκτός σχεδίου.


Ημιυπαίθριοι


Για τους ημιυπαίθριους, δήλωσε ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για την "τακτοποίηση" λήγει οριστικά στις 31 Οκτωβρίου. Όσοι υποβάλλουν αίτηση θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση της οφειλής έως τις 30 Δεκεμβρίου.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: