Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής - λειτουργία μέχρι το 2025

Τεράστιας σημασίας αποφάσεις παίρνονται από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, με συνοπτικές διαδικασίες και σε καθεστώς ανύπαρκτης ενημέρωσης των άμεσα ενδιαφερομένων, για να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια έκφραση. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση, στην 20ή συνεδρίαση της ΕΕ, για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Ώστε να καλύψει τις ανάγκες ταφής των απορριμμάτων της Αττικής, μέχρι το 2025, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν κατασκευαστεί τα νέα εργοστάσια μέσα στο 2016.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επέκτασης, αξίζει μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του έργου:
Αφού εξαντλήθηκαν η χωματερή των Άνω Λιοσίων και οι ΧΥΤΑ Ι και ΙΙ Άνω Λιοσίων (1ος ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής), δημιουργήθηκε η εγκατάσταση της Φυλής, στη βάση σχετικής πρόβλεψης ενός εμβόλιμου άρθρου (33) στο ν. 3164/2003, σε μια έκταση 1.300 στρεμμάτων, στη θέση «Σκαλιστήρι». Σε ένα μέρος αυτής της έκτασης, περίπου 1.000 στρεμμάτων, προβλέφθηκε η δημιουργία του ΧΥΤΑ Φυλής (2ος ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής), σε δύο φάσεις. Η Α΄ φάση λειτουργίας αφορούσε χώρους ταφής, έκτασης 350 στρεμμάτων, η δε Β΄ φάση, έκτασης 310 στρεμμάτων. Απέμενε μια έκταση 340 στρεμμάτων, για την οποία δεν προβλέπονταν κάποια χρήση. 

Για κάποιους λόγους προηγήθηκε η κατασκευή της Β΄ φάσης και άρχισε να λειτουργεί. Όταν κατασκευάστηκαν τα έργα της Α΄ φάσης, σταμάτησε να λειτουργεί το έργο της Β΄ φάσης, από το οποίο δεν είχαν πληρωθεί δύο περιοχές, τα επονομαζόμενα κύτταρα Β3 και Β6. Αργότερα, στην επιφάνεια των κυττάρων Β3 και Β6, χωροθετήθηκε η μονάδα βιολογικής ξήρανσης και η μονάδα κομποστοποίησης, δύο από τις τρεις μονάδες (μαζί με την ΕΜΑΚ ΙΙ) της Φυλής, που βρίσκονται τώρα σε διαδικασία δημοπράτησης. Έτσι μειώθηκε ο χώρος και ο όγκος απόθεσης, που προβλέπονταν, αρχικά, για το ΧΥΤΑ Φυλής.
Έτσι, άρχισε μια προσπάθεια εξεύρεσης νέων χώρων. Η πρώτη αφορούσε την επέκταση, κατά 14 στρέμματα, της Α΄ φάσης (συνολικά 364 στρέμματα) και μια μεγάλη εκβάθυνση των κυττάρων Α3 και Α4. Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε περιβαλλοντικά στις 23/6/2010 και υλοποιείται (ενδεχομένως και να έχει ολοκληρωθεί).
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, αφορά στην αποδοχή του σχεδίου μιας νέας μεγάλης επέκτασης, που περιλαμβάνει δύο νέα έργα:
1. Τη διαμόρφωση των κυττάρων Β3 και Β4, ώστε ένα μέρος τους να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των εργοστασίων και ένα άλλο μέρος τους να χρησιμοποιηθεί σαν ΧΥΤΑ.
2. Να δημιουργηθεί μια Γ΄ φάση, στον εναπομένοντα χώρο του ΧΥΤΑ, έκτασης 334 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μένει «σπιθαμή» της αρχικής έκτασης, που να μη χρησιμοποιηθεί για την ταφή αποβλήτων.
Με το νέο σχέδιο, προβλέπεται ότι ο χρόνος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής μπορεί να παρατεθεί μέχρι το τέλος του 2017 ή την αρχή του 2018, ενώ, αν κατασκευαστούν τα νέα εργοστάσια στη Φυλή, ο χρόνος αυτός θα μετατεθεί ως το 2025.
Στην πράξη, θα χρειαστεί να γίνει συγκεκριμένη μελέτη, να εγκριθεί από τον ΕΔΣΝΑ και να υπάρξει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για να αρχίσει να δρομολογείται η κατασκευή του έργου. Ωστόσο, είναι πολύ σαφής η προοπτική, η οποία συνδυαζόμενη με τη δημοπράτηση των νέων εργοστασίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προδιαγράφει την εντατική λειτουργία του χώρου της ΟΕΔΑ Φυλής για πολλά χρόνια ακόμη. Τη στιγμή, μάλιστα, που συνειδητοποιείται ευρύτερα η ανάγκη για διακοπή λειτουργίας και για περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
Το λόγο τον έχουν οι δήμοι (λέμε τώρα …) και οι πολίτες της περιοχής, πρώτοι απ’ όλους, αλλά και όλοι οι πολίτες της Αττικής, που αντιλαμβάνονται το μέγεθος και το χαρακτήρα του υλοποιούμενου σχεδιασμού.

prosynat.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: