Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα παρά την απαγόρευση κινητοποιήσεων

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από την αστυνομία για τη διεξαγωγή των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη και την Τετάρτη. Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας για το διήμερο. Ωστόσο, συνδικάτα, κόμματα και φορείς έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στην πλ.Κλαυθμώνος, την Ομόνοια και τα Προπύλαια. Κλειστοί σταθμοί του Μετρό το απόγευμα.
Για να αιτιολογηθεί η απόφαση της απαγόρευσης συγκεντρώσεων γίνεται επίκληση της παρουσίας σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων και ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ.

Συγκεντρώσεις είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι φορείς.
Καθώς αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός πολιτών στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των συνόδων των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η πραγματοποίησή τους (δυνάμει του άρθρου 11, παρ. 2 του Συντάγματος).
Στο σκεπτικό της αστυνομίας αναφέρεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία, βάσει πληροφοριών των διωκτικών αρχών, είναι αποφασισμένα να επιχειρήσουν βίαιες ενέργειες.
Παρά την απαγόρευση των κινητοποιήσεων, τα συνδικάτα επιμένουν στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων. Έτσι, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι φορείς καλούν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στη χώρ στις 18.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Την ίδια ώρα στα Προπύλαια προσκαλούν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ. Παράλληλα, στις 19:00 στην πλατεία Ομόνοιας διοργανώνει συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, οι ΜΑΣ, η ΟΓΕ κ.ά. οι οποίοι έχουν προγραμματίσει προσυγκεντρώσεις στα Χαυτεία, στην Κάνιγγος, στη πλ. Βάθη και στην πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντιστάσεως).

Με απόφαση της αστυνομίας, κλειστοί θα παραμείνουν το απόγευμα οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Ακρόπολη».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πορείες απαγορεύονται από τις 6.00 ώς τις 23.00 της Τρίτης 1ης Απριλίου και από τις 6.00 ως τις 15.00 της Τετάρτης 2 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς / λεωφόρους:
Αμερικής (από τη συμβολή της με τη Σταδίου) - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - πλ. Φιλικής Εταιρείας - Καψάλη - Καρνεάδου - δεξιά Μαρασλή - αριστερά Υψηλάντου - αριστερά Μονής Πετράκη - δεξιά Ραβινέ - δεξιά Βλ. Μπένση - δεξιά Βασ. Σοφίας - αριστερά Ηριδανού - αριστερά Ίωνος Δραγούμη - δεξιά Δημητρέσσα - αριστερά Αντιφίλου - δεξιά Αλκμάνος - συνέχεια Ταξίλης - αριστερά Γαζιάς - δεξιά Αλκαίου - δεξιά Ούλωφ Πάλμε - δεξιά Ευφρονίου - αριστερά Σπ. Μερκούρη - δεξιά Ευτυχίδου - πλ. Πλαστήρα - Αρχιμήδους - δεξιά Μ. Μουσούρου - αριστερά Αρδηττού - Καλλιρρόης - αριστερά Πίσσα - δεξιά Θαρύπου - αριστερά Κασομούλη - δεξιά Σφιγγός - δεξιά Λαγουμιτζή - αριστερά Ευρυδάμαντος - δεξιά Γαλαξία - δεξιά Συγγρού - αριστερά Φραγκούδη - δεξιά Χαρ. Τρικούπη - συνέχεια Δημητρακοπούλου - αριστερά Δράκου - δεξιά Γαριβάλδι - αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι - συνέχεια Θεωρίας - δεξιά Πρυτανείου - Στράτωνος - αριστερά Θέσπιδος - Κυδαθηναίων - αριστερά Κόδρου - Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι τη συμβολή της με τη Σταδίου.
Αντιδράσεις

Για «δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που απαντά στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση της Τρίτης.
«Η εντολή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων για τη δημιουργία κόκκινων ζωνών και αποκλεισμού μέρους του κέντρου της Αθήνας, είναι άλλο ένα δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
» Νομίζουν ότι με τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα θα τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους και τη νεολαία από το να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και με τέτοιου είδους αυταρχικές πράξεις, το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να δείχνει τη βαθιά της απομόνωση από την κοινωνία και τις ανάγκες της» τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «ελληνικό λαό να αντισταθεί στα κυβερνητικά σχέδια και να εκφράσει μαζικά και ειρηνικά την αντίθεση του στα μνημονιακά σχέδια λιτότητας και εξαθλίωσης».
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: