Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Κατακραυγή για την απώλεια δειγμάτων SARS στο γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ

Περισσότερα από 2.000 φιαλίδια με βιολογικό υλικό από ασθενείς με SARS παραμένουν άφαντα μετά την τελευταία απογραφή στο γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία κρίνεται «μηδενικός», ωστόσο το διάσημο ερευνητικό ίδρυμα δέχεται τα πυρά της κυβέρνησης και του Τύπου.
Διαψεύδοντας δημοσιεύματα της Τετάρτης, σύμφωνα με τα οποία το ινστιτούτο κλείνει ή αναστέλλει το ερευνητικό του έργου, ο διευθυντής του ιδρύματος Κριστιάν Μπρεσό διαβεβαιώνει ότι το Παστέρ «λειτουργεί κανονικά».
Κλειστό παραμένει ωστόσο ένα από τα 18 εργαστήρια επιπέδου βιοασφάλειας 3, στα οποία πραγματοποιούνται έρευνες σε άκρως παθογόνα μικρόβια και ιούς.

Σε έγγραφα που διέρρευσαν στο δικτυακό τόπο Mediapart, δύο υπουργοί της κυβέρνησης παραθέτουν μια σειρά προβλημάτων στο επίμαχο εργαστήριο: Υψηλή πιθανότητα μη εξουσιοδοτημένης καταστροφής δειγμάτων, καθυστέρηση στις αναφορές προς τις αρμόδιες αρχές, μη ασφαλισμένο καταψύκτες και απουσία καμερών παρακολούθησης, μεταξύ άλλων.
Το μόνο θετικό είναι ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά το περιστατικό, το οποίο αποκαλύφθηκε στις 12 Απριλίου, είναι ότι τα 2.349 φιαλίδια που παραμένουν άφαντα δεν είναι μολυσματικά, μεταξύ άλλων επειδή είχαν ξεπαγώσει νωρίτερα λόγω βλάβης σε καταψύκτη.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Ινστιτούτου, τα φιαλίδια είναι απίθανο να απομακρύνθηκαν εσκεμμένα από το εργαστήριο και το πιθανότερο είναι ότι καταστράφηκαν κατά λάθος.
Για το περιστατικό διενεργεί έρευνα η αστυνομία και πραγματογνώμονες που στέλνει η κυβέρνηση (το Παστέρ είναι ιδιωτικός φορέας αλλά χρηματοδοτείται κατά 30% από το δημόσιο).
Ο ιός του SARS, του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, προκάλεσε επιδημία το 2002-03 και σκότωσε περίπου το 10% των περίπου 8.000 ανθρώπων που προσέβαλε, προκαλώντας πνευμονία.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: