Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΥΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ

22/4/2014


Α.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου αποτελούν για Ραφήνα και Πικέρμι ένα ορόσημο. Ορόσημο για να δρομολογήσουμε λύσεις στα προβλήματα που συσσωρευτήκαν χρόνια.  Τώρα είναι η ώρα να δούμε μπροστά να δημιουργήσουμε υποδομές στον Δήμο μας.
Εμείς στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις. Λύσεις στα προβλήματα που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα μας, την ποιότητα ζωής μας και υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας.
Γι’ αυτό το λόγο θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν λειτουργικό σύγχρονο βιο-δήμο όπου θα υπάρχει η ικανότητα διάκρισης του καλύτερου από το περισσότερο και της ποσότητας από την ποιότητα. Ένα δήμο ο οποίος θα  αγκαλιάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες,  που και σέβεται τις ανάγκες του και θα δίνει πρόσβαση στην πληροφορία σε κάθε πολίτη.
Προτείνουμε να δημιουργήσουμε ένα αυτο-βιώσιμο δήμο όπου θα υπάρξει επανεκτίμηση των αξιών, «αναδιοργάνωση» και επαναπροσδιορισμός οικονομίας, δομών και διαδικασιών καθώς και «τοπικοποίηση» δηλαδή εστίαση δράσεων και δραστηριοτήτων στα πλαίσια της τοπικότητας.

Είμαστε μια δυνατή ομάδα, απ’ όλες τις περιοχές Ραφήνας και Πικερμίου,  με γνώση του αντικειμένου, όραμα και σχέδιο να δημιουργήσουμε  ένα τόπο που αξίζει να ζεις.
Είμαστε μια ομάδα καταξιωμένων ανθρώπων με διαρκή προσφορά στην τοπική μας κοινωνία  σε κάθε επίπεδο.
Μια ομάδα που γνωρίζουμε τα προβλήματα κάθε γειτονιάς.
Μια ομάδα  με δυνατότητες , ικανότητες και όρεξη για δουλειά, ικανή να κάνει πράξη κάθε λέξη του προγράμματός μας.
Έχουμε τις λύσεις και γνωρίζουμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.
Έχουμε την γνώση και τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε τους οικονομικούς πόρους  για να πραγματώσουμε τις παρεμβάσεις και τα έργα που θα αναβαθμίσουν τη ζωή μας.
Διαθέτουμε θέληση και έχουμε την αυτοδιοικητική εμπειρία.
Ζητούμε την στήριξή σας, πέρα από κόμματα και πολιτικές πεποιθήσεις. Την στήριξή σας για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε Ραφήνα και Πικέρμι, Πικέρμι και Ραφήνα , μια πραγματικά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, να κάνουμε μια πραγματική ΝΕΑ ΑΡΧΗ.
Είναι απόφαση ζωής να προχωρήσουμε μπροστά
Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

2.ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι βασικοί άξονες-υλοποιήσιμοι στόχοι του Προγράμματος της Σύγχρονης Πολιτείας-Νέας Αρχής

·       Ανάπτυξη υποδομών για ένα σύγχρονο Δήμο σε Ραφήνα και Πικέρμι.
·       Διαχείριση της καθημερινότητας
·       Οικονομική Ανάπτυξη – νέα τιμολογιακή πολιτική
·       Υγεία- Κοινωνική Αλληλεγγύη
·       Διαφάνεια- Λαϊκή Συμμετοχή
·       Παιδεία-Πολιτισμός
·       Αειφορία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος
·        Κοινωνικός Αθλητισμός
·       Φροντίδα για την τρίτη ηλικία
·       Ειδική Μνεία για Ορεινό Πικέρμι ( Ντράφι-Αιολίδα-Διώνη)


·       Ανάπτυξη υποδομών για ένα σύγχρονο Δήμο σε Ραφήνα και Πικέρμι.

ΜΕΓΑΛΑ  ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

ñ Επιλύουμε το χρόνιο αποχετευτικό θέμα εντός της δημαρχιακής θητείας, είτε με την παροχέτευσή μας σε ήδη λειτουργούσες εγκαταστάσεις Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, όπως της Ψυτάλλειας , είτε με τη δημιουργία νέας υπόγειας, κλειστού τύπου και τριτοβάθμιας επεξεργασίας εγκατάστασης, μετά από κοινή πρόταση  των ειδικών συναρμόδιων φορέων, που θα  περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις. Η όποια λύση προκριθεί θα τεθεί σε επικύρωση από τους πολίτες με διενέργεια δημοψηφίσματος Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση  έργων επεξεργασίας λυμάτων και έχουμε την υποχρέωση να υλοποιήσουμε αυτό το έργο απέναντι στο περιβάλλον που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
ñ Εντάσσουμε άμεσα, την έλευση του  προαστιακού στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου- με υπογειοποιημένο το τελευταίο τμήμα της διαδρομής του, όπως προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη- σε σχετική πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
ñ Επιδιώκουμε την επέκταση Αττικής οδού μέχρι την περιοχή του παλαιού οινοποιείου «ΠΙΚΕΡΜΙ» ,για να ανακουφιστεί κυκλοφορικά ο οικισμός του Πικερμίου και να αποσυμφορηθεί η Λ. Μαραθώνος.
ñ Επιδιώκουμε την ολοκλήρωση των μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας    

        ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

·       Προχωρούμε σε άμεση σύνταξη και υποβολή για έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του ενιαίου Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ώστε εντός τριετίας ο Δήμος να αποκτήσει το απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
·       Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες  ένταξης των περιοχών Σκαλοπάτι-Πανόραμα-Άγιος Χαράλαμπος, Πευκώνας, επέκταση του οικισμού Πικερμίου που αναμένουν χρόνια στο Σχέδιο Πόλης και προωθούμε την ένταξη νέων περιοχών όπως του οικισμού της  Διασταύρωσης κ.ά.
·       Οριοθετούμε τους εκτός σχεδίου οικισμούς για να γίνει προσπάθεια απεγκλωβισμού τους από τα δασικά θέματα
·       Πιέζουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για ολοκλήρωση της μελέτης οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας για να είναι εφικτό να προχωρήσει και η ένταξη της περιοχής Μαύρα Αμπέλια στο σχέδιο πόλης καθώς και η προστασία των παραρρεμάτιων περιοχών από τις πλημμύρες.
·       Απεγκλωβίζουμε το Ο.Τ. 107 στην Καλλιτεχνούπολη από τα διάφορα κωλύματα που έχουν ανακύψει και προχωρούμε στην έγκριση της μελέτης ανάπλασης και την υποβολής της για χρηματοδότηση.
·       Προχωρούμε σε επίλυση του θέματος των 156 στρεμμάτων στο Ντράφι, σε συνεννόηση με τους πολίτες του Ντραφίου, ώστε εντός της πενταετίας να γίνουν απαραίτητα έργα υποδομής που προβλέπει το σχέδιο ένταξης, με προτεραιότητα την ανέγερση σχολικών κτιρίων και εκκλησίας
·       Προχωρούμε άμεσα σε τακτοποίηση των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων στη Διώνη και προώθηση της διαδικασίας να δοθούν όροι δόμησης στο ΟΤ 215
·       Ολοκληρώνουμε την διαδικασία  έγκρισης όρων δόμησης στο ΟΤ 192 της Διώνης για ανέγερση εκκλησίας και ανάπλαση του χώρου.
·       Προχωρούμε με διαπαραταξιακή επιτροπή σε επίλυση του θέματος των κοιμητηρίων σε Ραφήνα και Πικέρμι, με βάσει το νέο ΓΠΣ που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
·       Αναθεώρηση των «στάνταρντ» διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου στα πλαίσια των αρχών της «πόλης για το παιδί», της «πόλης για την τρίτη ηλικία» και της «πόλης για τα ΑΜΕΑ» και υιοθέτηση του θεσμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στα πλαίσια της υλοποίησης των δημόσιων έργων – όπου προβλέπεται ή/και απαιτείται.
·       Προοδευτική αποσφράγιση του εδάφους, όπου είναι δυνατόν και χρήση ψυχρών, υδατοδιαπερατών, βιο-υλικών για την κάλυψη όπου απαιτείται.



ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
  • Διεκδικούμε την αστικοποίηση της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Δήμου μας με την Αθήνα
  • Δημιουργία δικτύου κυκλοφορίας ΑΜΕΑ σε όλη την έκταση του Δήμου.
  • Επαναλειτουργούμε άμεσα την Δημοτική συγκοινωνία με πρόβλεψη για τακτική μετεπιβίβαση στον Προαστιακό, και προοδευτική αντικατάσταση των οχημάτων ώστε να κινούνται  με αέριο.
·       Προχωρούμε σε επιλεκτικές πεζοδρομήσεις στην πόλη της Ραφήνας μετά από διαβούλευση με κατοίκους και επαγγελματίες και εφαρμόζουμε εγκεκριμένες κυκλοφοριακές μελέτες σε περιοχές του Δήμου (πχ Νηρέας-Πρωτέας)
·       Κατασκευάζουμε ποδηλατόδρομο κατά μήκος της παραλίας μας ,ενταγμένο στο υπό μελέτη δίκτυο από το Λαύριο έως τον Μαραθώνα.
·       Παρεμβαίνουμε για αποκατάσταση των προσβάσεων που καταστράφηκαν στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ( πχ γέφυρα Βελανιδιάς) σε συνεργασία με την Περιφέρεια και υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
·       Κατασκευάζουμε πεζογέφυρες  σε Διασταύρωση (απέναντι από Β' Δημοτικό Σχολείο) και Πικέρμι (Πλατεία) και υπόγεια διάβαση στη συμβολή Λ. Φλέμιγκ και Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Ραφήνα.
·       Προχωρούμε σε ανάπλαση της Λ. Φλέμινγκ, όπως προβλέπεται στην σχετική μελέτη που βρίσκεται υπό επεξεργασία στην Περιφέρεια.
·       Προχωρούμε σταδιακά σε κατασκευή πεζοδρομίων σε όλη την έκταση του Δήμου
·       Εγκρίνουμε την χρηματοδότηση της υψομετρικής μελέτης δρόμων Αιολίδας.
·       Προχωρούμε σε κατασκευή δυο βασικών δρόμων (Αγ. Γερασίμου και Επτανήσου)  στον οικισμό Αιολίδας και τακτική συντήρηση των υπαρχόντων χωματόδρομων
·       Εγκαθιστούμε άμεσα μίνι-συνεργείο στην Αιολίδα αποτελούμενο από μπετονιέρα και δυο εργάτες για κατασκευή δρόμων με κρασπεδόρειθρα και υπόγειο δίκτυο ύδρευσης
·       Προγραμματίζουμε την χρηματοδότηση της ασφαλτόστρωση της περιφερειακής αγροτικής οδού Ανεμώνης  στην Διώνη για να αποσυμφορήσει μέρος του κυκλοφορικού φορτίου βαρέων οχημάτων
·       Προχωρούμε σε κατασκευή χώρων στάθμευσης στην Ραφήνα μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης
·       Προχωρούμε σε φανοσήμανση πολυσύχναστων σημείων της Φλέμινγκ με ενεργοποίηση των φαναριών στο Μαρινόπουλο ιδίως κατά την καλοκαιρινή περιόδο.
·       Επεμβαίνουμε για αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο Ντραφίου.
·       Μελετούμε την σύνδεση της Λεωφόρου Αχαιών με τη Λεωφόρο Μαραθώνος.


2. Διαχείριση  της  Καθημερινότητας

·       Αναδιοργανώνουμε   την υπηρεσία καθαριότητας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη – αναβάθμιση σταθμού μεταφόρτωσης
·       Εκσυγχρονίζουμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου και προχωρούμε σε αγορά μικρού και μεγάλου σαρώθρου.
·       Εγκαθιστούμε βυθιζόμενους κάδους σε κεντρικά σημεία και καθιερώνουμε τακτικό πλύσιμο των κάδων.
·       Καθιερώνουμε συνεχή έλεγχο και απολύμανση φρεατίων ομβρίων καθώς και καθαρισμό τους από φερτά υλικά.
·       Απομακρύνουμε τις παράνομες διαφημίσεις από το οδικό δίκτυο.
·       Επιδιώκουμε συνεργασία με ΟΛΡ ΑΕ σε θέματα καθημερινής σχέσης λιμανιού και πόλης
·       Επισκευάζουμε το ασφαλτοστρωμένο και χωμάτινο οδικό δίκτυο 
·       Συντηρούμε και εκσυχρονίζουμε τον δημοτικό φωτισμό με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Πιλοτική εφαρμογή φωτοβολταικών φωτιστικών σε δυσπρόσιτα σημεια.
·       Φροντίζουμε το δημοτικό πράσινο στις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές
·       Εφαρμόζουμε μέτρα και διαδικασίες για ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη και διεκδικούμε καλύτερη στελέχωση του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου
·       Συντηρούμε  και επεκτείνουμε το δίκτυο ύδρευσης, μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων
·       Άμεσα συνδέουμε στο δίκτυο ύδρευσης την νέα δεξαμενή στην Καλλιτεχνούπολη.
Ειδική αναφορά για το θέμα των αδέσποτων ζώων
·       Παρεμβαίνουμε ουσιαστικά για επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων με εξασφάλισης κτηνιατρικής φροντίδας και τροφής - νερού , καθώς και παρεμβατικών δράσεων σε θέματα προστασίας τους. Επίσης προχωρούμε σε αδειοδότηση - εκσυγχρονισμό του δημοτικού καταφυγίου ζώων. Σκοπός του προγράμματος πρέπει να είναι η ευζωία των ζώων και στόχος του η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας.Με αυτό το πρόγραμμα θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων για να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης τους. Επιδιώκουμε: Tην ενημέρωση των κατοίκων για τα αδέσποτα ζώα, την καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

3.Οικονομια – Ανάπτυξη –Εφαρμογη νέων τεχνολογιών

    ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ñ Μειώνουμε τα τέλη καθαριότητας κατά 50% στους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών . Το κόστος εφαρμογής του μέτρου για την υπηρεσία εκτιμούμε ότι θα είναι της τάξεως του 14%.
ñ Αναπροσαρμόζουμε τις κλίμακες χρέωσης ύδρευσης και μειώνουμε κατά 20% τις τιμές στις υψηλές κλίμακες. Το κόστος εφαρμογής του μέτρου για την υπηρεσία εκτιμούμε ότι θα είναι της τάξεως του 8%.
ñ Καθιερώνουμε το “πράσινο” υδρόμετρο χαμηλής τιμολογιακής χρέωσης για άρδευση κήπων άνω των 200 τμ
ñ Αναρτούμε όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου στο διαδίκτυο και εφαρμόζουμε πολιτική απόλυτης  διαφάνειας.
ñ Αξιοποιούμε τα  χρηματοδοτικά εργαλεία (. ΕΣΠΑ 2014-2020 , ERASMUS+ , JESSICA ) για να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
.
Η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για να τονωθεί η τοπική αγορά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με προτεραιότητα στις πράσινες θέσεις εργασίας, καθώς και η εξασφάλιση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ο δήμος να προσαρμόσει τις λειτουργίες του στη νέα προγραμματική συμφωνία 2014-2020 που λέγεται Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης.
Η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης προϋποθέτει και την ανάγκη της τοπικής ταυτότητας (local branding), μιας ιδιαίτερης ταυτότητας για την οποία ο δήμος είναι γνωστός στον υπόλοιπο κόσμο και για την οποία διαθέτει εξειδικευμένες υποδομές και δράσεις.  Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε δράση ή έργο του θα πρέπει να γίνεται με την συνεργασία των δημοτικών υπηρεσιών, των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών συλλόγων
Γι΄ αυτό:
·       Δημιουργούμε γραφείο υποστήριξης τοπικής αγοράς και τοπικών συλλόγων, τους υποστήριξη να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια και να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

·       Ετοιμάζουμε τις υπηρεσίες και αναπτύσσουμε την συμφωνία εταιρικής σχέσης με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους δημότες/επισκέπτες.

·       Διαμορφώνουμε δημοτική γεωγραφική ταυτότητα ‘branding’ ενδυναμώνουμε το δήμο ως προορισμό επισκεπτών/τουριστών εξασφαλίζοντας προϊόν υπεραξίας, προσελκύουμε κεφάλαια, δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Δικτυώνουμε τον Δήμο δημιουργούμε συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματιών, συλλόγων και σχολείων με αντίστοιχες ομάδες άλλων δήμων (και ευρωπαϊκών)

·       Εάν αναπτύξουμε εξειδικευμένη καινοτομία με ερευνητικούς φορείς, όπως υπαγορεύει η ευρωπαϊκή πολιτική για θέματα περιφερειακής πολιτικής, η πλατφόρμα S3 -Smart Specialization Strategy-  μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις και ανοίγουμε θέσεις εργασίας για τον Δήμο αφού σύμφωνα με τον νόμο απαλλασσόμαστε από τον περιορισμό προσλήψεων του Μνημονίου.

ñ Καταρτίζουμε πρόγραμμα υιοθέτησης «πράσινων» προμηθειών οι οποίες περιλαμβάνουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά «υπεύθυνες» προμήθειες, σε όλους τους τομείς της αυτοδιοικητικής διαχείρισης - «Green Public Procurement». Το πρόγραμμα αυτού του τύπου σημαίνει σύνταξη και εφαρμογή αυστηρά οικολογικών προδιαγραφών στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, ως  απαραίτητη προϋπόθεση σημαντικής μείωσης του τοπικού οικολογικού αποτυπώματος, σημαντικής συνδρομής στην παγίωση μιας «υπεύθυνης» οικονομίας και δείγμα υπεύθυνης στάσης απέναντι στο οικολογικό πρόβλημα.
ñ Μειώνουμε τα τέλη επαγγελματικών χώρων.
ñ Δίνουμε δυνατότητα δωρεάν διαφήμισης επαγγελματιών που διαθέτουν δημοτική ενημερότητα
ñ Ζητούμε την μεταφορά του χώρου στάθμευσης  από το παράλιο μέτωπο και επιδιώκουμε δημιουργία πάρκου αναψυχής
ñ Εκπονούμε σχέδιο αύξησης της επισκεψιμότητας στην εμπορική Ραφήνα των διερχομένων τουριστών που χρησιμοποιούν το λιμάνι μας.
ñ Παρέχουμε πιστοποιημένη εκπαίδευση των επαγγελματιών του Δήμου πάνω σε θέματα ποιοτικής εξυπηρέτησης πελάτη και ανάπτυξης πελατειακής βάσης, καθώς και σε θέματα marketing εμπορικού καταστήματος, πάντοτε συμπεριλαμβάνοντας και θεματικές οικο-συμπεριφοράς και οικο-αντιμετώπισης



4. Υγεία-Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού της πόλης, με εθελοντική προσφορά και λειτουργία κοινωνικού ιατρείου, κοινωνικού φαρμακείου, κοινωνικού φροντιστηρίου, τράπεζας αίματος και κοινωνικού παντοπωλείου στη Ραφήνα και στο Πικέρμι. υπό την εποπτεία εθελοντών ιατρών, και όλα αυτά με αντιστάθμισμα την κοινωνική προσφορά των ωφελουμένων σε δράσεις που θα έχουν κατεύθυνση την προσφορά στην κοινωνία ( όπως π.χ. κοινωνική εργασία) καθώς και Θεσμοθέτηση πρωτοβουλιών, όπως η «τράπεζα χρόνου»,  ή και η «αλληλέγγυα οικονομία»
·       Ουσιαστική οργάνωση του εθελοντισμού, ενίσχυση των δράσεων με παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και συνεχής εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού των εθελοντικών σωμάτων
·       Ενεργοποίηση σε 24-ωρη λειτουργία του εγκεκριμένου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην Νταού Πεντέλης με τελικό στόχο τον μετασχηματισμό του σε Γενικό Νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής
·       Παροχή υπηρεσιών Ψυχολογικής στήριξης σε ευπαθείς ομάδες (παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, νέους, ενήλικες, Συμβουλευτική γονέων) σε συνεργασία και με το ΚΕΘΕΑ.
·        Προμήθεια δημοτικού ασθενοφόρου που θα λειτουργεί  σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και μέριμνα του δήμου για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες
·       Τιμολογιακές μειώσεις σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες και ανέργους. Μέτρα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων.
·       Λειτουργία τοπικού δημοτικού γραφείου εργασίας με διασύνδεση με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και τις τοπικές επιχειρήσεις.
·       Δωρεάν παροχή Δημοτικής κάρτας υγείας σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς,  με το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη.


5.Πολιτική και διαφάνεια

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ       


ñ Συνεχής λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης όπου συμμετέχουν οι φορείς της πόλης και οι δημότες  με αποφασιστικό ρόλο στον προγραμματισμό έργων.
ñ  Υιοθέτηση του μοντέλου του «συμμετοχικού προϋπολογισμού».
ñ Διενέργεια δημοψηφισμάτων για τα σημαντικά θέματα που μπορούν στην πορεία να ανακύψουν και για τα οποία δεν έχουμε δεσμευτεί στους πολίτες.
ñ Διαδικτυακή μετάδοση συνεδριάσεων δημοτικών και τοπικών συμβουλίων.
ñ Διαδικτυακή ενημέρωση πολιτών για την οικονομική θέση του δήμου.
ñ Διαφάνεια και διαδικτυακή ενημέρωση όλων των πολιτών για τις πράξεις και ενέργειες της δημοτικής αρχής
ñ Πραγματική λειτουργία δημοτικής  διαδικτυακής πύλης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗ-
ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ

 Ενεργοποιούμε την τοπική κοινωνία, την εντάσσουμε στην αρχή της εταιρικής σχέσης, την κάνουμε συμμέτοχο, αξιοποιούμε το δυναμικό, εξασφαλίζουμε συναίνεση  στις αποφάσεις:


  • Θεσμική κατοχύρωση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στις συνεδριάσεις των αυτοδιοικητικών συμβούλιων.
·       Παρακολούθηση από την  δημοτική αρχή όλων των δράσεων του δήμου και καθημερινή αξιολόγηση των υπηρεσιών (όπως στο Δήμο Παλλήνης) με τελικό στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες .
·       Καθιερώνουμε λειτουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής για θέματα άμεσης παρέμβασης.
·       Προαιρετική παροχή δυνατότητας on line παρακολούθησης για άμεση προειδοποίηση κινδύνου για την περιουσία και την σωματική ακεραιότητα πολιτών ή ηλικιωμένων ατόμων σε περίπτωση προβλημάτων υγείας
·       Διαδικτυακή εξυπηρέτηση και παροχή όσων δημοτικών υπηρεσιών επιτρέπονται.
·       Δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης του πολίτη (ONE STOP SHOP) για όσους δεν έχουν την δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύνδεση του γραφείου με τις δημόσιες υπηρεσίες για παραλαβή εγγράφων
·       Ενεργοποίηση συστήματος  ελεύθερου ασύρματου internet (Wi-Fi) σε όλους στα κοινόχρηστους χώρους του δήμου
·       Επιμόρφωση των υπαλλήλων
·       Δημιουργία γραφείου παρακολούθησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

6.Παιδεία και Πολιτισμός

·       Υλοποιούμε την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει από παιδικούς σταθμούς  έως νέα σχολικά συγκροτήματα σε όλη την διοικητική περιφέρεια του δήμου ( όπως π.χ. Παιδικός σταθμός στο Πικέρμι, κτίριο για το Λύκειο Πικερμίου, Νηπιαγωγείο στην Καλλιτεχνούπολη, ανέγερση σχολικών κτιρίων στο Ντράφι,  κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στο Πικέρμι, νέο κτίριο γυμνασίου στην δημοτική ενότητα Ραφήνας)
·       Αναπτύσσουμε ολοκληρωμένα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Ανταλλαγές μαθητών μέσω προγραμμάτων   Comenius.
·       Προχωρούμε σε δημιουργία τμημάτων βιωματικής εκπαίδευσης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων .
·       Αναβαθμίζουμε την δημοτική φιλαρμονική με τελικό στόχο την μετεξέλιξή της σε δημοτικό εργαστήρι σπουδών μουσικής.  
·       Παραδίδουμε στους πολίτες το μοναδικό σε ομορφιά πάρκο του λόφου του Οχυρού ως χώρο αναψυχής αθλοπαιδιών-περιβαλλοντικού πάρκου-μουσειακών εκθεμάτων - πολιτιστικών δράσεων και επιδιώκουμε κατασκευή ανοικτού θεάτρου στο χώρο αυτό.
·       Επαναλειτουργούμε τον χειμερινό κινηματογράφο.
·       Προχωρούμε στην αγορά ή την απαλλοτρίωση έκτασης και ιδρύουμε Οργανισμό Μουσείου Πικερμικής Πανίδας και γεωπάρκου στον παλαιοντολογικό- αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών
·       Ενισχύουμε τις αρχαιολογικές ανασκαφές με σκοπό την ολοκλήρωση και ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της περιοχής
·       Προχωρούμε σε πραγματοποίηση ενιαίου δικτύου αρχαιολογικών χώρων.
·       Αποπερατώνουμε το Πνευματικό Κέντρο στην Ραφήνα για να δώσουμε πνοή στον πολιτισμό.
·       Ενισχύουμε πολιτιστικές δράσεις μέσω του φορέα του δήμου (ΔΟΠΑΠ)
·       Προχωρούμε σε άμεση λειτουργία της μόνιμης έκθεσης παλαιοντολογικών εκθεμάτων στο πρώην  κοινοτικό κατάστημα Πικερμίου
·       Εκδίδουμε βιβλίο με την ιστορία της περιοχής.
·       Σχεδιάζουμε σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς την λειτουργία τμημάτων Ανοιχτού  Πανεπιστημίου στο δήμο μας.
·       Διεκδικούμε το Ανοιχτό Σχολείο. Στόχος μας είναι οι σχολικοί χώροι να αποτελούν χώρους συνάθροισης και διασκέδασης με ποικίλους τρόπους για παιδιά και γονείς.

7.Περιβάλλον – αναπλάσεις.

ñ Προστατεύουμε και αναβαθμίζουμε το περιβάλλον με ιδιαίτερη μέριμνα στις προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
ñ Προχωρούμε σε περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου του Κολυμβητηρίου
ñ Υλοποιούμε εκτεταμένη αναδάσωση για αναζωογόνηση του πρασίνου στον ορεινό όγκο του Πεντελικού (δήμου Ραφήνας-Πικερμίου) σε συνεργασία με τους όμορους δήμους.
ñ Προγραμματίζουμε αγορά χώρου για κατασκευή πλατείας στην Διασταύρωση
ñ Μελετούμε την ανάπλαση του παραποτάμιου μετώπου μετά την οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του Βαλανάρη ώστε να αναδειχθούν τα σημεία φυσικής ομορφιάς του τόπου μας
ñ Διεκδικούμε τμήμα του παράλιου μετώπου από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, βάσει του νομοθετικού πλαισίου του Ν. 4150/13 και ένταξη των χώρων που θα αποδεσμευτούν στο ΓΠΣ.
ñ Προχωρούμε σταδιακά σε πιστοποίηση καταλληλότητας Παιδικών Χαρών στου δήμου με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό τους και ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για δημιουργία περισσότερων τέτοιων χώρων.
ñ Επεμβαίνουμε για πραγματική λειτουργία του προγράμματος ανακύκλωσης και θεσμοθετούμε οικονομικά κίνητρα συμμετοχής των κατοίκων
ñ Προχωρούμε σε αξιοποίηση κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή Διώνης-Αιολίδας με  δημιουργία ενός μικρού χώρου εντευκτηρίου σε συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής
ñ Προωθούμε την διαδικασία κομποστοποίησης ( biowaste)  με ενημέρωση καθώς και εκπαίδευση των κατοίκων.

      8.Κοινωνικός αθλητισμός

·       Μαζί με τα Σωματεία εισάγουμε τον σωματειακό Μαζικό Αθλητισμό του Δήμου στην συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ 2014-2020) και στο πρόγραμμα ERASMUS + που είναι τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του Αθλητισμού και της κοινωνικής συνοχής. Μέσα από τα προγράμματα αυτά  χρηματοδοτούνται έξοδα σωματείων, έργα υποδομών και δράσεις χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών.
·       Καταθέτουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρότυπης διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττικής 2014-2020 με συνεργασία των Αθλητικών Σωματείων.
·       Δημιουργούμε γραφείο υποστήριξης Αθλητικών Σωματείων στον Δήμο, έτσι ώστε τα Σωματεία να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια για τις χρηματοδοτήσεις, αναπτύσσοντας συνεργασίες με άλλα σωματεία εσωτερικού και εξωτερικού για εισαγωγή τεχνογνωσίας.
·       Κατασκευάζουμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις σε Ραφήνα και Πικέρμι
·       Συντηρούμε και εκσυγχρονίζουμε τις υπάρχουσες αθλητικές  εγκαταστάσεις.
·       Τακτοποιούμε πολεοδομικά τον αθλητικό χώρο της Διώνης και προχωρούμε σε περαιτέρω αξιοποίησή του.
·       Αναπτύσσουμε νέες αθλητικές  δραστηριότητες.
·       Στηρίζουμε δράσεις αθλητικών συλλόγων με ιδιαίτερη μέριμνα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινωνικού αθλητισμού ιδιαίτερα παίδων και εφήβων, εντός και εκτός σχολείων

9.Φροντίδα για την Τρίτη ηλικία
Στον τομέα της προστασίας των ηλικιωμένων και της τρίτης ηλικίας αποσκοπούμε:
·       Στη  μέριμνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση βιολογικών ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων.
·       Στη δημιουργική ένταξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.
·       Στην ενημέρωση, συνεργασία και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων.
·       Στην έρευνα και μελέτη για την υλοποίηση δράσεων υποστήριξης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
·       Στην ευαισθητοποίηση, δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση του κοινωνικού συνόλου στην υποστήριξη των ανθρώπων τα τρίτης ηλικίας
·       Στην παροχή ιατροκοινωνικής προστασίας στους ηλικιωμένους, ώστε τα άτομα αυτά να παραμείνουν στην οικογένεια.
·       Στη μέριμνα για την παροχή στους ηλικιωμένους κοινωνικής εργασίας.
·       Στην φροντίδα και καθοδήγηση των ηλικιωμένων για την αναγκαία ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψή τους
·       Στη μέριμνα για την φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία των ηλικιωμένων
·       Στην οργάνωση ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων για τους ηλικιωμένους
·       Στη μέριμνα και βοήθεια των ηλικιωμένων στο σπίτι εφόσον παρουσιάζουν ή έχουν ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης και ανάγκες
·       Στη λειτουργία και ορθολογική διαχείριση των Δομών για την Τρίτη Ηλικία





10.Ειδική αναφορά στο “ΟΡΕΙΝΟ” ΠΙΚΕΡΜΙ
Ντράφι-Διώνη-Αιολίδα
προγραμματικές δεσμεύσεις που υπάρχουν διάσπαρτες μέσα στο πρόγραμμα. Για όλους τους χώρους (Ντράφι-Διώνη-Αιολίδα αλλά και Καλλιτεχνούπολη και Ν. Βουτζά) υπάρχουν κάποια κοινά θέματα όπως :

  • Επαναλειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας
  • Αστυνόμευση. Πρέπει να γίνουν ενέργειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων.
  • Συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για μείωση τιμής ζώνης.
  • Καθαρισμός  των χόρτων στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για αποφυγή πυρκαγιών και οργάνωση ενός καλύτερου συστήματος πυρασφάλειας με οικονομική υποστήριξη από πλευράς δήμου και με την βοήθεια εθελοντών και Πυροσβεστικής.
  • Μειώσεις στην τιμολογιακή πολιτική, όπως αναλυτικά αναφέρονται στις επιμέρους ενότητες του προγράμματος

ΝΤΡΑΦΙ
  • Ο οικισμός του Ντραφίου, αποτελεί στην πραγματικότητα μια πόλη με πληθυσμό περίπου 4.500 κατοίκων και εσωτερικό οδικό δίκτυο 84 χλμ,  η οποία έχει άμεση ανάγκη δημιουργίας υποδομών που πρέπει να είναι στην πρώτη σειρά προτεραιοτήτων.
  • Άμεσα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις για την αποκατάσταση των σημείων του οδικού δικτύου  τα οποία έχουν υποστεί ζημιές λόγω θεομηνιών, που τα καθιστούν μη προσβάσιμα και να λειτουργήσει προγραμματισμένα η συνεχής συντήρηση του οδικού δικτύου.
  • Αποτελεί επίσης προτεραιότητα η άμεση επίλυση της εμπλοκής της έκτασης των 156 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές του Ντραφίου,  πάντα στο πλαίσιο σεβασμού της νομιμότητας. Ό,τι άφησαν άλυτο οι προηγούμενες διοικήσεις δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Οι κάτοικοι έχουν άμεση ανάγκη των προβλεπόμενων έργων υποδομής και δεν ανήκει στην αρμοδιότητα κανενός να «φρενάρει» την ανάπτυξη μιας πόλης. Με συνεργασία και καλή προαίρεση υπάρχουν τρόποι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκριθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις χρήσεων γης και να κατασκευαστούν υποδομές παιδείας, αθλητισμού και κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής, καθώς και οι προβλεπόμενοι λατρευτικοί χώροι. Αυτές τις υποδομές τις έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή η σχεδιασμένη ως «πρότυπος  πολιτεία» του οικισμού του Ντραφίου και τις απαιτούν επιτακτικά οι κάτοικοι της περιοχής.
  • Σύνδεση της Λεωφόρου Αχαιών με τη Λεωφόρο Μαραθώνος
  • Σύνταξη μελέτης κατασκευής αγωγών ομβρίων σε οδούς που εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα (π.χ. Λεωφ. Αχαιών, Δωριέων).
  • Λεωφορειακή σύνδεση με μετρό Παλλήνης και Πικέρμι
  • Μεταφορά μαθητών
  • Προσπάθεια για προώθηση της μετάβασης από το στάδιο των γραμματοθυρίδων στην διανομή κατ’οίκον από το Ταχυδρομείο (εξυπηρέτηση με ταχυδρόμο)
  • Επέμβαση και επιδιόρθωση του ελλιπούς φωτισμού
  • Συντήρηση των αντλιοστασίων και του δικτύου ύδρευσης από ειδικευμένο προσωπικό

                                                  ΑΙΟΛΙΣ

Όσον αφορά τον οικισμό  “ΑΙΟΛΙΣ” τα πράγματα βρίσκονται  τέτοιο επίπεδο, όπου οι κάτοικοι βιώνουν πρωτόγονες τριτοκοσμικές συνθήκες γιατί βρέθηκαν στην δίνη ενός συνεταιρισμού που δεν στάθηκε στο ύψος που έπρεπε, για να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε. Οι κάτοικοι πλήρωσαν αλλά τα βασικά έργα υποδομής δεν υλοποιήθηκαν. Οι δρόμοι μοιάζουν με αδιάβατους καρόδρομους. Η αστυνομία αδυνατεί να  μπει με τα οχήματά της στον οικισμό, ο οποίος γίνεται στόχος συνεχόμενων κρουσμάτων κλοπών που δημιουργούν δικαιολογημένα αίσθημα ανασφάλειας στους οικιστές.
Αποτελεί υποχρέωση μιας χρηστής διοίκησης του Δήμου, πάντα σε συνεννόηση με τον τοπικό σύλλογο και την Τεχνική της υπηρεσία:
  • Να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση υψομετρικών μελετών του υπάρχοντος οδικού δικτύου των διανοιγμένων δρόμων (ύψους περίπου 200.000 ευρώ), γιατί οι σημερινοί δρόμοι έχουν απόκλιση από την σχετική μελέτη ένταξης του οικισμού. Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη ώστε σταδιακά να υλοποιηθούν οι δρόμοι του οικισμού.
  • Δεσμευόμαστε στην υλοποίηση δρόμων (π.χ. Αγίου Γερασίμου και Επτανήσου), με όλες τις προαπαιτούμενες υποδομές ( ασφαλτοτάπητα, κρασπερόρειθρα, πρόβλεψη για όμβρια, υπόγειο δίκτυο ύδρευσης), καθώς και ασφαλτόστρωση υπάρχοντος οδικού δικτύου που δεν έχει ολοκληρωθεί -τμήμα Μ. Αλεξάνδρου, Φιλώτα, Σελευκιδών- ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση απορριμματοφόρων και λοιπών μηχανημάτων για να λειτουργεί ο οικισμός όσον αφορά τις ανάγκες της καθημερινότητας.
  • Τακτική συντήρηση χωμάτινων δρόμων για να είναι προσπελάσιμοι.
  • Θα εγκατασταθεί στον οικισμό σε μόνιμη βάση μίνι-συνεργείο, αποτελούμενο και από μπετονιέρα με δυο υπαλλήλους, για την δημιουργία ενός προσβάσιμου βοηθητικού οδικού δικτύου, με υποδομές δίκτυου ύδρευσης.
  • Συγχρόνως θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η επίλυση των θεμάτων υδροδότησης των σπιτιών της Αιολίδας, ιδίως αυτών που βρίσκονται μακριά από τη δεξαμενή της Διώνης. Η σημερινή υδροδότηση γίνεται με πρωτόγονους τεχνολογικά τρόπους, όπου υπάρχουν στην πλειονότητα μονοσωλήνιες παροχές εκατοντάδων μέτρων απόστασης από τον δημοτικό τροφοδοτικό αγωγό.
  • Επιπροσθέτως η  ένταξη κάποιων έργων υποδομής και μελετών (πχ οριοθέτηση ρεμμάτων) του οικισμού σε χρηματοδοτικά προγράμματα κρίνεται επιβεβλημένη, γιατί είναι δεδομένο ότι οι κάτοικοι στις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν  μόνοι τους το βάρος κατασκευής όλων των βασικών έργων υποδομής.

                                                    ΔΙΩΝΗ
  •  Για τον γειτονικό και ουσιαστικά συνεχόμενο λειτουργικά οικισμό της Διώνης  οι παρεμβάσεις  θα πρέπει να κινηθούν στο εξής επίπεδο:
  • Συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου
  • Επιβάλλεται η τακτοποίηση των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων του “κλειστού” της Διώνης και η έγκριση όρων δόμησης για το οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ 215, το οποίο προορίζεται για αθλητική χρήση για να μπορούν να γίνουν ουσιαστικές και νόμιμες υποδομές για όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κ.λπ.) οι οποίες να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από σχετικά προγράμματα.
  • Έγκριση από τους αρμόδιους φορείς των όρων δόμησης στο ΟΤ 192 που θα επιτρέψουν την ανέγερση της εκκλησίας και την υλοποίηση έργων ανάπλασης.
  • Επιβάλλεται άμεσα να κατασκευαστεί περίπτερο σε κοινόχρηστο χώρο της Διώνης.
  • Σύνταξη μελέτης κατασκευής αγωγού ομβρίων σε οδούς που εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα (πχ οδός Κύπρου).
  • Διάνοιξη απαραίτητων δρόμων στην Διώνη
  • Προσπάθεια για χρηματοδότηση κατασκευής της περιμετρικής αγροτικής οδού Ανεμώνης ώστε να διοχετευτεί σε αυτήν η κίνηση των βαρέων οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: