Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Επιτέλους αλλαγή νοοτροπείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων Παιδείας

«Ανάγκη η πλήρης αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη μεταφορά μαθητών» 
H περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για πλήρη και ριζική αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη μεταφορά μαθητών, και συγκεκριμένα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 24001 του Ιουνίου 2013. 
Η κ. Δούρου συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, δήλωσε πως «με διαρκείς τροπολογίες-μπαλώματα, όπως κάνει η κυβέρνηση, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, περιπλέκεται σε βάρος των μαθητών, υπονομεύοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για πρόσβαση στην παιδεία». 
Η περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι «εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα λαμβάνει υπόψη του όσα τονίζονται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, δηλαδή η ασφάλεια κατά τη μετακίνηση των μαθητών, η απόσταση της κατοικίας του μαθητή από το σχολείο και το βάρος που μεταφέρει, η διάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών και οι πληθυσμιακές, ηλικιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες». 
Όπως σημείωσε ο κ. Φιλίππου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, τις ερχόμενες ημέρες η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε πρόχειρους διαγωνισμούς, ώστε να επιλυθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου το πρόβλημα για το σύνολο των μαθητών της Αττικής έως τον Φεβρουάριο 2015. 
Με την τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθούν ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της καθυστερημένης δημοσίευσης των διαγωνισμών των Περιφερειών και της μη έγκαιρης συγκρότησης των νέων συλλογικών οργάνων των Περιφερειών κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς την επόμενη εβδομάδα. 
Με τη ρύθμιση προβλέπεται ότι εάν και μετά τους πρόχειρους διαγωνισμούς παραμένουν αδιάθετα δρομολόγια, ο/η περιφερειάρχης ή ο/η αντιπεριφερειάρχης μπορούν -μέχρι τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής- να προσφύγουν σε διαδικασία με διαπραγμάτευση με τους μεταφορείς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. 
Με την τροπολογία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, που εντοπίζονται στις περιαστικές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης τακτικών δρομολογίων δημόσιας συγκοινωνίας, και μάλιστα χωρίς το συνολικό κόστος να υπερβαίνει το αντίστοιχο της περσινής σχολικής χρονιάς. 
http://arouraios.gr/2014/09/anagkh-h-plirhs-allagi-tou-nomothetikou-plaisiou-gia-th-metafora-mathhton/#sthash.m2tMArsL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: