Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τα προσωπικά δεδομένα

Στο δικαστήριο της Ε.Ε. παραπέμπει η Κομισιόν την Ελλάδα, για τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανόνων της Ένωσης σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση, τον Απρίλιο του 2016 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι η οδηγία έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο όλων των κρατών μελών έως τις 6 Μαΐου 2018.
Η Επιτροπή καλεί το Δικαστήριο της Ε.Ε. να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις με τη μορφή κατ' αποκοπή ποσού ύψους 5.287,50 ευρώ ημερησίως μεταξύ, αφενός, της επόμενης ημέρας μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, όπως αυτή ορίζεται στην οδηγία, και, αφετέρου, είτε της συμμόρφωσης της Ελλάδας είτε της ημερομηνίας δημοσίευσης της απόφασης, δυνάμει του άρθρου 260 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, με κατώτατο κατ' αποκοπή ποσό ύψους 1.310.000 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 22.169,70 ευρώ από την ημέρα της πρώτης απόφασης μέχρι την πλήρη συμμόρφωση ή μέχρι την έκδοση δεύτερης δικαστικής απόφασης.
Για το ίδιο θέμα παραπέμπεται και η Ισπανία.
Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας επίσημη προειδοποιητική επιστολή στις εθνικές αρχές των δύο χωρών τον Ιούλιο του 2018, καθώς και τις αντίστοιχες αιτιολογημένες γνώμες τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα και η Ισπανία δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τη θέσπιση των αναγκαίων εθνικών μέτρων για τη μεταφορά της οδηγίας.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η μη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο της Ισπανίας και της Ελλάδας δημιουργεί διαφορές ως προς το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών και δυσχεραίνει τις ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ, αφενός, της Ελλάδας και της Ισπανίας και, αφετέρου, των άλλων κρατών μελών που μετέφεραν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Τι προβλέπει η οδηγία

Η οδηγία καθορίζει κανόνες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων.
Η οδηγία διασφαλίζει επίσης ότι τα δεδομένα των θυμάτων, των μαρτύρων, των υπόπτων και των δραστών εγκλημάτων προστατεύονται δεόντως στο πλαίσιο ποινικών ερευνών.

Προειδοποιητικές επιστολές στην Αθήνα

Εκτός απ’ την παραπομπή στο δικαστήριο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Κομισιόν απέστειλε σήμερα στην Αθήνα προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη στην επειδή η εθνική νομοθεσία και η διοικητική πρακτική της δεν συμμορφώνονται με τους ενωσιακούς κανόνες για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι εν λόγω κανόνες συμβάλλουν στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας τους επαγγελματίες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές και τους πολίτες. Η προειδοποιητική επιστολή αφορά δύο πρόσφατες ελληνικές νομικές πράξεις που καθιστούν πολύ πιο δύσκολη για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, όπως τους εκπαιδευτικούς, την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων στην Ελλάδα. Επιπλέον, τα νέα μέτρα αποκλείουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που αποκτώνται στο εξωτερικό μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης και, ως εκ τούτου, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των προσώπων αυτών στην αγορά εργασίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Η αιτιολογημένη γνώμη αφορά τη χρονοβόρα διαδικασία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα. Οι ενωσιακοί κανόνες ορίζουν τετράμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές χρειάζονται 11 έως 18 μήνες για να αναγνωρίσουν διπλώματα από άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα, δεδομένου ότι υπερβαίνει σημαντικά την επιτρεπόμενη διάρκεια της διαδικασίας, παραβαίνει τη σχετική οδηγία, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τους επαγγελματίες.
Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα που προέβαλε η Επιτροπή στην προειδοποιητική επιστολή και στην αιτιολογημένη γνώμη. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει και να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη ή να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Η Κομισιόν εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της από την επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν διάφορες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων.
Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν σε παλαιότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό προϋποθέσεις, με τον όρο ότι προβλέπεται αυστηρή και χρονικά περιορισμένη εξαίρεση. Η Ελλάδα έχει επιτρέψει την παρέκκλιση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του Αμύνταιου και της Καρδιάς από την ενωσιακή νομοθεσία, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω μονάδες δεν πληρούν τους όρους της οδηγίας.
Επιπλέον, η Επιτροπή εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία τροποποιήθηκε προκειμένου να χορηγούνται τέτοιες παρεκκλίσεις, κάτι που δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Ακόμη, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, επειδή η εθνική νομοθεσία δεν συνάδει με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων.
Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν ότι οι αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες, καθώς και οι γυναίκες σύζυγοι και οι σύντροφοι συμβίωσης αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων, τις οποίες αναγνωρίζει το εθνικό δίκαιο, λαμβάνουν επίδομα μητρότητας τουλάχιστον για 14 εβδομάδες.
Μέχρι σήμερα, η εθνική νομοθεσία παρέχει το δικαίωμα πρόσβασης σε επίδομα μητρότητας μόνο στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, αλλά όχι στις συζύγους ούτε στις συντρόφους αυτοαπασχολούμενων ανδρών.
Τα κράτη-μέλη εξέδωσαν την εν λόγω οδηγία τον Ιούλιο του 2010 και συμφώνησαν να μεταφέρουν τους ενωσιακούς κανόνες στο εθνικό δίκαιο έως τις 5 Αυγούστου 2012. Η Ελλάδα έχει, πλέον, προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
efsyn.gr
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: