Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Η Άγκυρα απειλεί τη Λευκωσία για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Προκλητικό μήνυμα προς την Λευκωσία, για την παραχώρηση προς έρευνες του οικοπέδου 7, έστειλε η Άγκυρα ισχυριζόμενη πως μέρος του οικοπέδου αυτού ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, «τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην Γαλλική Τotal και Ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας».

«Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στην χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ», επεσήμανε.
Ο Ακσόι ανέφερε πως «η χώρα μας δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας από ξένες χώρες, εταιρείες και πλοία και θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».
Παράλληλα, αφού κατηγόρησε τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες οι οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων πως δεν θα μπορέσουν να διεξάγουν έρευνες σε περιοχές εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: