Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Νέες λίστες με καταθέτες εξωτερικού παρέλαβε η ΑΑΔΕ

 Νέες λίστες με Έλληνες καταθέτες εξωτερικού παρέλαβε η ΑΑΔΕ και αρχίζει να τις περνάει από «κόσκινο», προκειμένου να εντοπίσει κρυμμένα αφορολόγητα ή «μαύρα» εισοδήματα.   Για τα συγκεκριμένα στοιχεία, καταθέσεων, τόκων και άλλων χρηματοοικονομικών επενδύσεων δεν υφίσταται, πλέον, κανένα τραπεζικό απόρρητο των ελεγχόμενων λογαριασμών.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας «ανταλλαγής πληροφοριών» μεταξύ των κρατών, που αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του 2020 για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι οποίοι διαθέτουν καταθέσεις και επενδύσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα σε χώρες του εξωτερικού οι οποίες έχουν ενταχθεί στη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, οι περίπου 110 χώρες που συμμετέχουν, αποστέλλουν η μία σε όλες, τα στοιχεία που έχουν για τους φορολογικούς κατοίκους των άλλων χωρών. Η Ελλάδα αποστέλλει στοιχεία για τους κατοίκους άλλων χωρών που αποκτούν εισοδήματα ή έχουν περιουσιακά στοιχεία την Ελλάδα,  π.χ. για τους Γερμανούς πολίτες τα κοινοποιεί στις γερμανικές αρχές, για τους Γάλλους στις γαλλικές.

Αντίστροφα, η Ελλάδα παραλαμβάνει στοιχεία για όλους τους Έλληνες που έχουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και αποκτούν εισοδήματα ή έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, π.χ. στην Ελβετία, στις Μπαχάμες, στη Γερμανία κ.λπ.

Ποια εισοδήματα αποστέλλουν οι χώρες 

Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να φορολογείται στη χώρα μας για το εισόδημα που αποκτά σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν:

·         Υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων στην αρχή και στο τέλος του προηγούμενους έτους.

·         Τόκους 

·         Μερίσματα

·         Έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα

·         Έσοδα από πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων

·         Ενοίκια

·         Λοιπά έσοδα που προκύπτουν από παθητικά εισοδήματα

Πώς γίνονται οι έλεγχοι

Με την παραλαβή των στοιχείων, η ΑΑΔΕ αποκτά μια τεράστια βάση δεδομένων με τα φανερά ή κρυφά εισοδήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ποικιλοτρόπως.

Αφενός αποτελούν βοηθητικά στοιχεία για περιπτώσεις φορολογουμένων που ήδη ελέγχονται, αφετέρου μπορεί να αποτελέσουν αφορμή διενέργειας φορολογικού ελέγχου, εάν διαπιστωθούν δυσαρμονίες, με τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Ελλάδα, στις τεκμαρτές δαπάνες, στο πόθεν έσχες κ.λπ.

Επίσης, για τις περιπτώσεις που η Εφορία εντοπίσει περιπτώσεις που χρήζουν φορολογικού ελέγχου, για τη διερεύνηση φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, μπορεί να ζητήσει από τις άλλες χώρες, να αποστείλουν περισσότερες πληροφορίες για τους ελεγχόμενους Έλληνες φορολογούμενους.

Μάλιστα, όπως προβλέπει η συμφωνία, οι φορολογικές αρχές των άλλων, απαγορεύεται να αρνηθούν την αποστολή των συγκεκριμένων στοιχείων που ζητούνται.
Τα στοιχεία που μπορούν να ζητηθούν από άλλα κράτη είναι τα ακόλουθα:

·         Αν ο ελεγχόμενος έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό ζητείται κατ΄ αρχήν το μετοχολόγιο, αλλά και στοιχεία για τη θέση που βρίσκεται, το εμβαδόν των γραφείων, το ενδεχόμενο ενοίκιο κ.λπ.

·         Λίστα με τους απασχολούμενους υπαλλήλους και τις συμβάσεις απασχόλησης.

·         Αν ο ελεγχόμενος διαθέτει περισσότερες της μίας εταιρειών, ζητούνται στοιχεία για πιθανές συμβάσεις μεταξύ των εταιρειών αυτών, αλλά και στοιχεία για πιθανή συμμετοχή της μιας στο κεφάλαιο της άλλης.

·         Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ελεγχόμενου.

www.akioe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: