Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ελεγκτικό Συνέδριο – ΣτΕ: Τριήμερο «φωτιά» για την «τύχη» των αναδρομικών

 Ο «πόλεμος» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, κρατάει πάνω από μία δεκαετία. Οι «μάχες» που έχουν δοθεί έως τώρα, ήταν πολλές. Ίσως η σημερινή να είναι από τις πιο κρίσιμες. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να αποφασίσει, πιθανότατα οριστικά και τελεσίδικα, για την «τύχη» των αναδρομικών στο δημόσιο. Μια συνεδρίαση που ενδιαφέρει άμεσα περίπου 300.000 συνταξιούχους. Η συνέχεια θα δοθεί εκτός απροόπτου την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις θερινές διακοπές και υπάρχει έντονη φημολογία, ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα, η απόφασή του, για την «τύχη» των αναδρομικών που διεκδικούνται από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Ας δούμε πιο αναλυτικά, τι διεκδικούν οι συνταξιούχοι:

Ελεγκτικό Συνέδριο

Οι διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων, κοστολογούνται περίπου στα 2 δισ. ευρώ και αφορούν τρία διαφορετικά επίπεδα:

  • Το σκέλος της χρονικής περιόδου χορήγησης αναδρομικών. Πέρσι τον Οκτώβριο, η Πολιτεία έδωσε αναδρομικά ποσά σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, μόνο για 11μήνες (Ιούνιος 2015, όταν είχε εκδοθεί η πρώτη δικαστική απόφαση – Μάιος 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου»). Οι συνταξιούχοι διεκδικούν να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2015, έως το τέλος του 2018, δηλαδή για 36 μήνες. Στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους, στο γεγονός ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων, βασική παράμετρος του «νόμου Κατρούγκαλου», ξεκίνησε την 1.1.2019.
  • Επικουρική σύνταξη και δώρα: Καλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο αν ήταν συνταγματική ή όχι η περικοπή που έγινε σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, σε συνταξιούχους-πρώην δημόσιους υπαλλήλους.
  • Εάν δικαιούνται αναδρομικών και όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του περσινού νόμου (ν.4734/2020). Η συγκεκριμένη διεκδίκηση είναι άμεσα συνυφασμένη με την αναδρομική καταβολή ποσών που προκύπτουν από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 και μετά.

Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει συνταξιουχικές οργανώσεις εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι. Μια απόφαση που οδήγησε ώστε να καταβληθούν αναδρομικά μόνο των κύριων συντάξεων τον περασμένο Οκτώβριο και να «σβήσουν» τα αναδρομικά των επικουρικών και των Δώρων. Βάσει των υπολογισμών, τα νέα αυτά αναδρομικά ποσά, εάν τελικά κριθεί από το δικαστήριο να δοθούν στους δικαιούχους, ενδέχεται να φθάσουν έως και τα 2,5 δισ. ευρώ δημιουργώντας ένα πρόσθετο, βαρύ φορτίο στα δημόσια οικονομικά.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων υπολογίζονται σε:

*Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις: 723 εκατ. ευρώ

*Περικοπές σε Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα: 1,87 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για περικοπές που έγιναν τόσο σε συνταξιούχους του ιδιωτικού, όσο και σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το 2012, τα δώρα των κύριων συντάξεων που καταργήθηκαν ήταν 800 ευρώ για κάθε συνταξιούχο. Όμως υπάρχουν αγρότες που λάμβαναν συντάξεις κάτω των 400 ευρώ το μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα δώρα ανέρχονταν πάντα το 2012, στο ποσό των 660 ευρώ ετησίως, που είναι και η τωρινή διεκδίκηση γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις συνταξιούχων.

Σημειώνεται ότι τα δώρα στις επικουρικές καταργήθηκαν εντελώς, κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι έχασαν δύο συντάξεις σε ετήσια βάση. Επίσης οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν το 2012, αφορούσαν όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κάποια μορφής επικούρηση (περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχοι), καθώς είχαν επιβληθεί από το πρώτο ευρώ.

Αναλυτικά, οι δικαιούχοι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

-Τα κομμένα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή 2,5 εκατ. άτομα.

-Υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 συνταξιούχοι είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν από  την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι (ν.4734/2020). Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται,  διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους μέχρι  να ολοκληρωθούν και να εκδοθούν οριστικές και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, για τα αναδρομικά Δώρων και Επικουρικών.

– Υπάρχουν λίγες χιλιάδες συνταξιούχων  που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά την νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020. Πρόκειται για διάταξη που στην ουσία απαγορεύει σε όσους εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα. Τώρα μένει να κριθεί και η συνταγματικότητα αυτής της διάταξης.

Τα ποσά που διεκδικούνται έχουν ως αφετηρία τα 800 ευρώ  το έτος, για όσους έχασαν μόνο τα δώρα. Μπορεί όμως να φθάσουν έως και τα  2.000 ευρώ ετησίως, για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Σε αυτή την κατηγορία, πρέπει να προστεθούν και όσοι  συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες, Δημόσιο είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Αν δικαιωθούν θα λάβουν από 800 έως και 3.000 ευρώ για κάθε έτος ο καθένας για περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα.

endisy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: