Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

«Χιονοστιβάδα απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος- Υπερδιπλασιάστηκαν οι διακοπές σύνδεσης»

 Για τις αυξημένες εντολές στις διακοπές ρεύματος, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στη ΔΕΗ αλλά και τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος που φαίνεται ότι θα επιβληθούν τον χειμώνα με βάση και τις αποφάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας, μίλησε στο Σin o πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

Αναφορικά με τις εντολές για διακοπές ρεύματος ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τις 325.000, ενώ ολόκληρο το 2021 είχαμε περίπου 168.000 εντολές διακοπών».

 Παρά τον υπερδιπλασιασμό που έχει ήδη σημειωθεί, εκτιμάται ότι ο 

ρυθμός διακοπών θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχείς ρυθμίσεις των χρεών τους και ταυτόχρονα να πληρώνουν αυξημένους  λογαριασμούς.

Ο πρόεδρος των Τεχνικών της ΔΕΗ τονίζει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ «πάσχει» από έλλειψη προσωπικού και εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης οι μετρήσεις αντί να γίνονται κάθε τέσσερις μήνες, γίνονται ακόμα και σε 8 μήνες!

Αναφορικά με τους έξυπνους ψηφιακούς μετρητές που είναι ευρωπαϊκή οδηγία ο κ. Μανιάτης τόνισε πως όχι μόνον δεν έχουν ακόμα μπει αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.

Τέλος, εκτίμησε ότι σε περίπτωση που κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου, αναγκαστικά θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος τις ώρες αιχμής

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη στην Έλλη Κομνηνού:

Ποια είναι η εικόνα στις εντολές για διακοπές ρεύματος. Υπάρχει αύξηση;

 

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουμε φτάσει στις 325.000 εντολές διακοπών όταν τον περασμένο χρόνο ολόκληρο το 2021 οι εντολές ήταν 168.000. Τα νούμερα όπως καταλαβαίνετε είναι αμείλικτα. Έχουμε μεγάλη αύξηση των εντολών διακοπών. Οι πολίτες δυσκολεύονται και πιέζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Η κυβέρνηση στις ανακοινώσεις που μίλησε για τη φετινή επιδότηση μεταξύ άλλων εξήγγειλε bonus για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με το περασμένο διάστημα. Εδώ προκύπτουν όμως προβλήματα αφού γίνεται λόγος για σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό. Τι γίνεται με τις μετρήσεις;

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και γι αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση οι υπάλληλοι που έχουν εργαστεί με 8μηνες συμβάσεις ΑΣΕΠ να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό προκειμένου να βοηθήσουν αυτές τις δύσκολες ώρες και να εξυπηρετήσουν και την Πολιτεία προκειμένου να γίνει σωστά η επιδότηση των καταναλωτών και να βοηθήσουν όλο το προσωπικό.

 

Οι μετρήσεις κάθε πότε γίνονται κανονικά κ. Μανιάτη;Κανονικά γίνονται κάθε 4 μήνες αλλά αυτό δεν γίνεται και φτάνουν τους 6 και τους 8 μήνες.

Και τα προβλήματα που προκύπτουν και στο θέμα της σύγκρισης για την επιδότηση είναι πολλά.
Για παράδειγμα εάν ένα σπίτι που πέρυσι νοικιάζονταν σε κάποιον με περισσότερα μέλη και φέτος το νοικιάζει μια μικρότερη οικογένεια ποια θα είναι η σύγκριση; Θα είναι σωστή; Όχι δεν θα είναι σωστή!

Οι διακανονισμοί κύριε Μανιάτη πως εξελίσσονται;

Έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Που σημαίνει ότι αυτά τα ποσά που κάποιοι προσπαθούν να τα μεταφέρουν προς τα πίσω κάποια στιγμή θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα γιατί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές στις ρυθμίσεις.

Και σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνει έκρηξη και οι διακοπές θα είναι πάρα πολλές. Τώρα έχουμε διακοπές αλλά έχουμε και διακανονισμούς. Κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να γίνουν άλλοι διακανονισμοί οπότε καταλαβαίνετε οι διακοπές θα είναι πάρα πολλές.

Σε περιπτώσεις ευάλωτων ατόμων, συμπολιτών μας που κάνουν χρήση μηχανημάτων όπως πχ οξυγόνο τι γίνεται;

Όσοι χρησιμοποιούν τέτοια μηχανήματα είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στον ΔΕΔΔΗΕ και δεν κάνουμε καμία διακοπή. Αν όμως δεν το έχουν δηλώσει οι διακοπές γίνονται κανονικά. Γι΄αυτό πρέπει να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι όσοι κάνουν χρήση οξυγόνου πρέπει να το δηλώσουν κανονικά στην περιοχή τους στον ΔΕΔΔΗΕ.

Με την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών πώς εξελίσσεται η διαδικασία;

Ένας διαγωνισμός που έπρεπε να έχει τελειώσει από τον προηγούμενο χρόνο είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο και ακόμα προχωράει. Για να εγκαταστήσουμε 7,5 εκ. έξυπνους μετρητές θα χρειαστεί μια πενταετία, οπότε κι αυτό δεν θα καλύψει όλους τους καταναλωτές.

Κύριε Μανιάτη, με βάση αυτά που ακούγονται ότι θα υπάρξουν εντολές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος τι εκτιμάτε ότι θα συμβεί;

Μα ήδη το έχει πει η κυβέρνηση και το έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό. Όταν στις ώρες αιχμής θέλουμε πολλά μεγαβάτ και τα 5.800 μας τα προσφέρει το φυσικό αέριο, αν κλείσει η κάνουλα του αερίου πρέπει να μειωθεί αρκετά η κατανάλωση. Άρα, πρέπει να γίνουν διακοπές ρεύματος τις ώρες αιχμής.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως από τις 13.00 έως τις 16.00 και από τις 20.00 μέχρι τις 22.00 το βράδυ γι΄αυτό ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα να μη γίνονται πολλές καταναλώσεις.

sofokleousin.gr

Κατεβάστε το αρχείο: akrivorevma.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: