Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Βουλιάξτε τους πρόσφυγες με... crowdfunding

Εκστρατεία στη θάλασσα σχεδιάζουν αυτό το καλοκαίρι ακροδεξιοί, μέλη του λεγόμενου κινήματος της Ταυτότητας, προκειμένου να εμποδίσουν τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο. Τα κονδύλια που θα χρειαστούν τα συγκεντρώνουν μέσω «προσφορών» και σε διάστημα τριών εβδομάδων ξεπέρασαν τον στόχο τους και μάζεψαν περίπου 65.000 ευρώ.

Η «δοκιμή» έχει ήδη γίνει. Τον περασμένο μήνα, Γάλλοι ακροδεξιοί εμπόδισαν τον απόπλου από το λιμάνι της Κατάνια του σκάφους έρευνας και διάσωσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée και χρειάστηκε η παρέμβαση του λιμενικού. 
Τα μέλη του αντι-ισλαμικού και αντι-μεταναστευτικού κινήματος -κυρίως νεαρής ηλικίας- συγκέντρωσαν τα χρήματα μέσω ανώνυμης εκστρατείας στο διαδίκτυο θέτοντας αρχικό στόχο τα 50.000 ευρώ για να πληρώσουν για δικά τους σκάφη, το κόστος των ταξιδιών και αναλώσιμα για τη βιντεοσκόπηση του «έργου» τους.
Το περασμένο Σάββατο ανέφεραν ότι, παρότι έχουν το επιθυμητό ποσό, θα συνεχίσουν να δέχονται «δωρεές».
Η «εκστρατεία» τους άρχισε στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν το γαλλικό παρακλάδι του κινήματος (Génération Identitaire) έστησε μια ιστοσελίδα για την «υπεράσπιση της Ευρώπης», βάζοντας στο στόχαστρο τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες στο πρότυπο των μεθόδων της Greenpeace.
Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν:
«Πλοία γεμάτα με παράνομους μετανάστες πλημμυρίζουν τα σύνορα της Ευρώπης. Μια εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή η μαζική μετανάστευση αλλάζει το πρόσωπο της ηπείρου μας. Χάνουμε την ασφάλεια μας, τον τρόπο ζωής μας και υπάρχει ο κίνδυνος εμείς οι Ευρωπαίοι να γίνουμε μια μειονότητα στις δικές ευρωπαϊκές πατρίδες».
Σε συνοδευτικό βίντεο που γυρίστηκε στις ακτές της Σικελίας, εμφανίζεται ακροδεξιός να λέει επακριβώς:
«Θέλουμε πλήρωμα, να εξοπλίσουμε το σκάφος και να πλεύσουμε στον Μεσογειακό ωκεανό για να κυνηγήσουμε τους εχθρούς της Ευρώπης».
Εκτός από χρήματα, το «κίνημα» ζητά κάθε είδους βοήθεια, όπως κονδύλια για «έρευνα» ή πληροφορίες για το πού πλέουν τα πλοία των ΜΚΟ στη Μεσόγειο, «ειδικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα ανοικτά της βόρειας Αφρικής».  
Παρότι δεν αποσαφηνίζεται, το πιθανότερο είναι ότι η βάση του θα είναι κάπου στη Σικελία, κοντά στα λιμάνια του Ποτσάλο ή της Κατάνια. 
Ο αριθμός των ακροδεξιών ομάδων που απαρτίζουν το κίνημα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η γαλλική ομάδα Génération Identitaire σε συγκεντρώσεις της έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες άτομα και στη σελίδα της στο Facebook έχει 122,662 likes, ενώ η αντίστοιχη ομάδα της Αυστρίας, Identitäre Bewegung Österreich έχει στο Facebook 37,628 likes. 
Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις ολοένα και πιο στενές σχέσεις με την αμερικανική «εναλλακτική δεξιά», τους ακροδεξιούς δηλαδή που βοήθησαν να αναδειχθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 καμία ευρωπαϊκή ΜΚΟ δεν επιχειρούσε στη Μεσόγειο και στο διάστημα αυτό 1.800 άνθρωποι πνίγηκαν.
Μόνο τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς χάθηκαν 1.000 ζωές. Όλες οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συντονίζονται από το επίσημο Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων που βρίσκεται στη Ρώμη και λειτουργεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. 
Τον Μάιο του 2015 ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και διέσωσαν μέσα σε επτά μήνες 22.000 ανθρώπους.
Τα στοιχεία από την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ δείχνουν ότι 1.650 πρόσφυγες πνίγηκαν διασχίζοντας τη Μεσόγειο το πρώτο πεντάμηνο του έτους, εντοπίστηκαν 228 σοροί και διασώθηκαν 6.453 μετανάστεςκ αι πρόσφυγες ανοικτά της Λιβύης. 
Ταξίδια θανάτου
• Μέχρι τώρα φέτος 71.029 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη. 
• Από αυτούς το 80% αποβιβάστηκε στην Ιταλία και το υπόλοιπο 20% στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. 
• Σαράντα μετανάστες πέθαναν από δίψα την περασμένη εβδομάδα στα βόρεια του Νίγηρα, στην προσπάθεια τους να φθάσουν στη Λιβύη και από εκεί στην Ευρώπη. 
• Περίπου 1.650 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. 
• Παγκοσμίως 2.300 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος, τα δύο τρίτα εξ αυτών στη Μεσόγειο. 
 Υπηρεσία Μετανάστευσης του ΟΗΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: