Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Καταρρέει η τούρκικη οικονομία: Φήμες για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έπεσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 4,044 δολάρια, έναντι 4,036 που ήταν η ισοτιμία μόλις δύο βδομάδες πριν. Ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ συνέδεαν την πτώση του τουρκικού νομίσματος με τις κυρώσεις με τις οποίες η Κίνα απαντά στα αντίστοιχα μέτρα των ΗΠΑ και το πόσο περιπλέκεται το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει πάνω από 10%.

Η «Χουριέτ» σημείωνε σχετικά ότι «ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας και το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, όπως και μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πίεση προς τα κάτω της αξίας της λίρας».
 Στο μεταξύ, αντιπολιτευόμενες εφημερίδες όπως η «Ahval News» μετέδιδαν πληροφορίες ότι ο υπουργός Οικονομικών (και ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης) Μεχμέτ Σιμσέκ υπέβαλε την παραίτησή του – που ωστόσο δεν έγινε δεκτή – εκφράζοντας νέες αντιρρήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται. Συγκεκριμένα, ο Σιμσέκ φέρεται να διαφωνεί έντονα με τη συνεχή υποτίμηση της λίρας (που πολλοί στην κυβέρνηση εμφανίζουν ως «ατού» για την αύξηση των τουρκικών εξαγωγών), υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται πολύ η ικανότητα των τουρκικών εταιρειών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.
Σημειώνουμε ότι ο Σιμσέκ, πριν γίνει υπουργός του ΑΚΡ, είχε δουλέψει ως στέλεχος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Merrill Lynch», ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα μέλη της κυβέρνησης του ΑΚΡ με τις καλύτερες σχέσεις με τη «διεθνή αγορά».
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: