Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Τελικά λεφτά υπάρχουν;

 Στον δημόσιο διάλογο συχνά πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτεί το Δημόσιο αυξημένες κοινωνικές και υγειονομικές κυρίως ανάγκες. Αρχές του 2015, τέλος του 2014, ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου από το χώρο της ΝΔ, προειδοποιούσε ότι «σε λίγο δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» στην προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα ενόψει της επερχόμενης κυβερνητικής αλλαγής

Στον δημόσιο διάλογο συχνά πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα που θέτουν (με αγωνία και καλή προαίρεση) πολίτες αλλά και συντελεστές που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ( με σκοπιμότητα βεβαίως), για το αν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτεί το Δημόσιο αυξημένες κοινωνικές και υγειονομικές κυρίως ανάγκες, ειδικά την επόμενη περίοδο. Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό και θέλει μεγάλη προσοχή η απάντησή του γιατί στο παρελθόν, η λαϊκίστικη προσέγγισή του οδήγησε τη χώρα σε περιπέτειες. Πρόθεσή μου είναι να συμβάλω στον αναγκαίο αυτό διάλογο, να θέσω επιχειρήματα, ερωτήματα και βεβαίως ….προβλέψεις. Αναλυτικά :

1)Το σχέδιο Πισσαρίδη, ο προϋπολογισμός, ο νόμος για το πτωχευτικό κλπ προδιαγράφουν το «μνημόνιο κορονοϊού» που έχει αρχίσει να επιβάλλει η κυβέρνηση και θα συμπληρωθεί με άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα! Μας πάνε για μνημόνιο, το οποίο θα ονοματίσουν διαφορετικά!

 2)Το ερώτημα δεν είναι νέο. Να υπενθυμίσω ότι αρχές του 2015 , τέλος του 2014, ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου από το χώρο της ΝΔ, προειδοποιούσε ότι «σε λίγο δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» στην προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα ενόψει της επερχόμενης κυβερνητικής αλλαγής. Το ερώτημα λοιπόν που θέτουν οι λάτρεις του «Μωυσή» και των θαυμάτων του τώρα, είχε εξαφανιστεί από κανάλια και ραδιόφωνα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε (ειδικά το Α΄ Εξάμηνο του 2015) τρομερά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισε με επιτυχία, χωρίς να έχει παραλάβει αποθεματικό 37 δις!

3)Πλέον από κυβερνητικά στελέχη και όλο το σύστημα που έχει αναλάβει να στηρίξει την κυβέρνηση εμφανίζονται τα επιχειρήματα:

  • Κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικός φόρος.
  • Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, οι πόροι είναι πεπερασμένοι και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, εύλογα κοινωνικά αιτήματα, που πολλές φορές σχετίζονται με την επιβίωση, την υγεία και πολλά άλλα βασικά αγαθά και ανάγκες των πολιτών.

Η τακτική είναι σαφής και είναι ο πρόλογος για όσα αναφέρω στο σημείο 1. Αφού όμως η κατάσταση είναι έτσι και με σαφή προβοκατόρικη διάθεση, καταθέτω ερωτήματα, τα οποία έχω διατυπώσει και στη βουλή, χωρίς βεβαίως απάντηση.

ΑΦΟΥ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ:

α) Την μείωση των προστίμων για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ( άρα και της ασφάλειας των επιβατών) αλλά και των προστίμων που επέβαλλε η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, για θέματα αρμοδιότητάς της, σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις;

β) Την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα από ενοίκια. Βεβαίως και πρέπει να ενισχυθούν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα από ενοίκια και να ενισχυθούν περισσότερο. Αλλά και οι πλούσιοι, οι τράπεζες και οι εταιρίες ακινήτων;

γ) Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για όλα τα επίπεδα εισοδήματος; Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να εξηγήσει γιατί στους γιατρούς , το νοσηλευτικό προσωπικό, τους δασκάλους και τους καθηγητές, τους αστυνομικούς, σε όλους αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πανδημία, δεν θα υπάρχει ελάφρυνση ούτε ένα ευρώ, αλλά τα μεγαλοστελέχη ιδιωτικών κλινικών, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιριών θα ωφεληθούν χιλιάδες ευρώ; Να μειωθεί το φορολογικό βάρος στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα βεβαίως και ακόμα περισσότερο, αλλά στους ‘’έχοντες και κατέχοντες’’, γιατί ειδικά αυτή την περίοδο;

δ) Την μείωση του ΕΝΦΙΑ, που νομοθέτησε η ΝΔ από το καλοκαίρι του 2019. Μια μείωση που αφορούσε βεβαίως μικρούς και μεσαίους, αλλά δεν σταματούσε σε αυτούς. Ιδιαίτερα ωφελημένοι οι έχοντες μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία αφού ειδικά όσοι έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το άτομο, θα κοστίσουν στο δημόσιο 25 εκατομμύρια ευρώ, που απλόχερα τους χάρισε η ΝΔ.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και σε συνδυασμό με γκρίζες νομοθετικές πρωτοβουλίες (ευκολότερη η παραγραφή για λαθρέμπορους , φοροφυγάδες κλπ, αποδυνάμωση του θεσμού του προστατευόμενου μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος κλπ ) με αναθέσεις, περίεργες συμβάσεις, τακτοποιήσεις ημέτερων και πολλά άλλα μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα: ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ , Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΟΥΝ, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

Ο Τρύφων Αλεξιάδης

www.akioe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: