Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Η υπόθεση Ασάνζ στην τελική ευθεία

Την 27 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 12:30 Ελλάδος, ξεκίνησε στο Λονδίνο, στο ανώτατο δικαστήριο, το Βασιλικό, η διήμερη διαδικασία εκδίκασης της έφεσης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της απόφασης της βρετανής δικαστού Βανέσα Μπαράιτσερ, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ. Η απόφαση της Μπαράιτσερ, που έγινε γνωστή τον περασμένο Ιανουάριο, παρά το άθλιο σκεπτικό της, στηρίχθηκε σε όσα ήρθαν στο φως, στο δικαστήριο, για την κατάσταση της υγείας του Ασάνζ και το καθεστώς των φυλακών υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ κέρδισαν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στις 11 του περασμένου Αυγούστου. 

Πολύ λίγος ήταν ο χρόνος κατά τον οποίο είδαμε τον ίδιο τον Τζούλιαν Ασανζ, που παρακολούθησε την διαδικασία από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, όπου κρατείται. Αν και η υπεράσπιση ανέφερε στην αρχή ότι δεν είναι καλά στην υγεία του και ζητεί συγγνώμη γιατί δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει, ο Τζούλιαν Ασανζ, εμφανώς αδυνατισμένος, καταπονημένος, πιθανότατα εμπύρετος – ανοιγόκλεινε διαρκώς τα μάτια του, ήταν χλωμός και υπήρχαν στιγμές που φαινόταν να κοιμάται για λίγο- εμφανίστηκε μέσω του βίντεολινκ, περισσότερο ανησυχώντας μας παρά καθησυχάζοντάς μας. Ενημέρωση για την ακριβή κατάσταση της υγείας του δεν υπήρξε, δυστυχώς. 

Η κατάσταση της ψυχικής υγείας του Ασάνζ, όμως, και η ακεραιότητα της μαρτυρίας του ψυχίατρου και καθηγητή στο Κινγκς Κολετζ, Μάικλ Κόπλμαν, του οποίου την επάρκεια δεν μπορούν να αμφισβητήσουν οι ΗΠΑ, καθώς τον έχουν χρησιμοποιήσει ως ειδικευμένο μάρτυρα σε άλλες υποθέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επί πεντάωρο τοποθέτησης του Τζέημς Λούις, εκπροσώπου των ΗΠΑ στην υπόθεση. 

Στά έδρανα κάθονταν ο Λόρδος αρχιδικαστής Μπαρνέτ και ο Λόρδος δικαστής Χολρόιντ – οι προσφωνήσεις «Λόρδε μου» (my Lord) και «Λόρδοι μου» (your Lordships) θύμιζαν διαρκώς ότι βρισκόμαστε σε βρετανικό δικαστήριο. 

Η πλευρά των ΗΠΑ, δια στόματος Τζέημς Λούις, αναφέρθηκε εκτενώς στις «διαβεβαιώσεις» για τις συνθήκες κράτησης / φυλάκισης του Ασανζ, που «δεν ζητήθηκαν» και αν τις ζητούσε η δικαστής «θα δίνονταν» – κάτι που όσοι παρακολουθήσαμε την πρωτοδικη διαδικασία γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει. Αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο τρία της Ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την έκδοση σε βασανιστικές συνθήκες ή απάνθρωπες φυλακές – αλλά, εδώ να αναφέρουμε ότι η ομάδα των υπερασπιστών του Ασανζ δεν παρέθεσε ποτέ αυτό το άρθρο, αντιθέτως στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα και πηγές από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Θυμήθηκε την ..μακράν και πολύτιμον συνεργασία ΗΠΑ – Βρετανίας, ειδικά σε θέματα δικαιοσύνης, και πως «μόνον σε μία περίπτωση, αυτή του Haroon Aswat» οι ΗΠΑ δεν κράτησαν το λόγο τους και τα συμφωνηθέντα  (κάτι που, λογικά, αρκεί για να τις αποδείξει αφερέγγυες). Και εδώ να σημειώσουμε ότι σε καμμία στιγμή οι διώκτες του Ασανζ δεν αμφισβήτησαν επί της ουσίας την βαρβαρότητα των αμερικάνικων φυλακών υψίστης ασφαλείας ADX – η οποία έκρινε και την τελική απόφαση της Μπαράιτσερ-, ενώ χάρισαν στιγμές πικρού γέλιου όταν υποστήριξαν ότι κι εκεί «δεν θα είναι στην Απομόνωση γιατί θα έχει δικαίωμα να δει τους δικηγόρους του»… 

«Αν οι συνθήκες αυτών των φυλακών δεν υπήρχαν [ως προοπτική κράτησης του Ασανζ], αν υπήρχε διαβεβαίωση ότι θα του παρασχεθεί η πρέπουσα ιατρική βοήθεια, αν ξεκαθαριζόταν ότι υπάρχει και η περίπτωση να σταλεί στην Αυστραλία για να εκτίσει την ποινή του, τότε μπορούμε να πούμε ότι η δικαστής δεν θα έβγαζε αυτή την απόφαση», ήταν το αποκορύφωμα της τοποθέτησης του Λούις, που στήριξε όλη του την προσπάθεια ακριβώς σε αυτά τα «αν» που πλέον αποτελούν «διαβεβαιώσεις» οι οποίες ε, μπορεί και να μην είναι τόσο βέβαιες… 

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:30 Ελλάδος, το μεσημέρι, με την τοποθέτηση της υπεράσπισης. Και πάλι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα παρακοιλουθήσουμε μέσω βίντεολινκ. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά δεν είμαστε οι ίδιοι, δηλ., κυρίως από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι και πολλοί συνάδελφοι των συστημικών μέσων (Τελεγκραφ, Γκάρντιαν, Γουώλ Στρητ Τζόρναλ, Τάιμ κ.α) ενώ την διαδικασία παρακολουθεί και ο Μάικλ Ισικωφ, ο δημοσιογράφος που έφερε στο φως τα σχέδια της CIA να δολοφονήσει τον Ασανζ. 

Πάντως, οι προσπάθειες αποκλεισμου δημοσιογράφων και κατά το δυνατόν παρεμπόδισης παρακολούθησης της δίκης ήταν πολλές και δεν αποτελούσε τυχαίο γεγονός η παρελκυστική τακτική των βρετανικών αρχών στη δική μας περίπτωση (του ΤΡΡ), όπως αποδεικνύει η εμπειρία – καταγγελία της ιταλίδας συνεργάτιδας των wikileaks και βασικής ερευνήτριας δημοσιογράφου στην υπόθεση Σνόουντεν, Στεφανίας Μαουρίτζι, που έγραψε πως:

«Λιγότερες από 24 ώρες πριν την ακροαματική διαδικασία, στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου, για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασανζ: ακόμη ΔΕΝ έχω μάθει από τις βρετανικές αρχές [αν θα μπορεσω να παρακολουθήσω], δεν μπόρεσα να προετοιμάσω το ταξίδι μου στο Λονδίνο και δεν έχω ιδέα αν θα μου επιτρέψουν να παρακολουθήσω μέσω βιντεολινκ. Την περασμένη φορά δεν με άφησαν. Αυτή τη φορά, δεν έχω ιδέα».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: