Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Άσκησε έφεση στην απόφαση για έκδοσή του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, προσέφυγαν οι δικηγόροι του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, δήλωσε μέσω του twitter ότι σήμερα ασκήθηκε έφεση στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Δεκεμβρίου εφετείο στη Βρετανία ακύρωσε την απόφαση του πρωτοδικείου το οποίο είχε απορρίψει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που αφορούσαν κυρίως στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ διώκεται για κατασκοπεία και αν καταδικαστεί στις ΗΠΑ μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών. Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια σοβαρότατη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Η δικηγόρος και μητέρα των δύο παιδιών του Τζ. Ασάνζ, Στ. Μόρις, εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα εξεταστεί η υπόθεση από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο εδώ και δυόμιση χρόνια.

Είχε συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού παρέμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε ζητώντας άσυλο.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: