Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Μεγάλο deal στην ενέργεια

 Ανακατανομή των Ελληνικών κεφαλαίων.

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Ελλάκτωρ και Motor Oil αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αιτία αποτέλεσε η διάρρευση πληροφορίας για deal εξαγοράς του ποσοστού που κατέχουν οι κ.κ. Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης στην Ελλάκτωρ από την οικογένεια Βαρδινογιάννη της Motor Oil.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εφοπλιστικό δίδυμο των κ.κ. Μπάκου – Καϋμενάκη συμφώνησε με την πλευρά Βαρδινογιάννη (Motor Oil) για μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής τους στην Ελλάκτωρ, που ανέρχεται στο 30%, με τίμημα που ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον της πλευράς Βαρδινογιάννη φαίνεται ότι επεκτείνεται και στον φιλόδοξο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ελλάκτωρ, μετά τις κατασκευές. Πέρυσι η Motor Oil είχε εξαγοράσει χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων της Fortress και με αφορμή το deal είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Για τον όμιλο Ελλάκτωρ το deal με την πλευρά Βαρδινογιάννη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου, ότι o βασικός μέτοχος, η ολλανδική Reggeborgh Ιnvest, εδώ κι ενάμιση χρόνο που απέκτησε την πλειοψηφία της Ελλάκτωρ δεν κατάφερε να έλθει σε συνεννόηση με το εφοπλιστικό δίδυμο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ακόμα και στα δικαστήρια. Έτσι, η νέα συμφωνία, αναμένεται να σημάνει νέο ξεκίνημα για τον κατασκευαστικό όμιλο, σε μια περίοδο που παρατηρείται υπερθέρμανση του κλάδου των κατασκευών, με την έλευση νέων μεγάλων έργων και σε μια περίοδο που η Ελλάκτωρ μέσα από τα έργα της επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα.


Όσον αφορά τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, υπενθυμίζεται, ότι εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ, την περίοδο της μετοχικής αλλαγής, όταν η ολλανδική Reggeborgh Invest βρισκόταν σε σκληρή μετοχική αντιπαράθεση με την προηγούμενη διοίκηση Καλλιτσάντση.

Αν και η κύρια δραστηριότητά τους σχετίζεται με τη θάλασσα, καθώς οι ίδιοι είναι ναυτικοί και εφοπλιστές, ωστόσο έχουν έντονη δραστηριότητα και στον Περσικό Κόλπο ως ιδιοκτήτες διυλιστηρίου κι επιπλέον είναι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικής ομάδας. Τελευταία υπάρχουν έντονες πληροφορίες ότι ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν και στο χώρο των media, πραγματοποιώντας συζητήσεις για την απόκτηση τηλεοπτικού καναλιού.

Έως ότου υπάρξει οριστική τοποθέτηση από την Ελλάκτωρ και τη Μότορ Όιλ, οι μετοχές θα τελούν υπό αναστολή.

.e-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: