Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Πολίτες του νέου Δήμου Παλλήνης,

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΔΕ ΧΤΙΖΕΙ ΠΙΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ…

υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η αυτοδιοίκηση να γίνει «μονοκαλλιέργεια» των δύο μεγάλων κομμάτων

Τον προσεχή Νοέμβριο (μετά τα μπάνια του λαού), θα κληθούμε να εκλέξουμε τον νέο δήμαρχο και τους υπόλοιπους εκπροσώπους μας στον διευρυμένο πλέον Δήμο Παλλήνης.


Τότε οι επίδοξοι επικεφαλείς που διαγκωνίστηκαν στα κομματικά γραφεία για το ποιος θα εξασφαλίσει το περιπόθητο ¨χρίσμα¨ μαζί με την προίκα που αυτό συνεπάγεται…… θα ξεχυθούν στις γειτονιές της πόλης μας και θα μοιράζουν τις υποσχέσεις τους για τα πολλά και ενδιαφέροντα που πρόκειται να κάνουν για το καλό αυτής της πόλης εάν εκλεγούν …

Παλαιοί και νέοι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και όσοι που έχουν διακριθεί και αναγνωριστεί στο χώρο της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού από όλους τους πολιτικούς χώρους, παρακολουθούμε με μικρό ενδιαφέρον ή και εντελώς αδιάφορα όλα αυτά που θα γίνονται «για εμάς χωρίς εμάς» βυθισμένοι στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον καθένα μας, η μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.


Την ίδια ώρα η πόλη και η περιοχή μας ασφυκτιά από τα προβλήματα με τα οποία την φόρτωσαν οι επιλογές κυρίως των κατά καιρούς εκλεγμένων δημάρχων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η ανυπαρξία, αν όχι η σιωπηλή αποδοχή των αντιπολιτευόμενων.
Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτές τις επιλογές έπαιξε και παίζει ακόμη, η κεντρική εξουσία και τα κόμματα που την ασκούν, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπόρεσε, ούτε καν προσπάθησε, στις περισσότερες περιπτώσεις να αποδεσμευτεί.

Αυτού του τύπου η αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην δίνη μιας έντονης κρίσης αξιών και αξιοπιστίας. Η ασφυκτική εξάρτηση της από την κεντρική πολιτική εξουσία οφείλεται τόσο στην άρνηση της κεντρικής διοίκησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τον θεσμό, όσο και στην αδυναμία της ίδιας της αυτοδιοίκησης να διατυπώσει σαφές πολιτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της αυτονομίας της, οικονομικά και διοικητικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Τ.Α. να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κρίσης του πολιτικού συστήματος

Η νέα διοικητική δομή που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος (το σχέδιο Καλλικράτης) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο κάτω από άλλες συνθήκες θα αποτελούσε ένα θετικό βήμα. Όμως ο Καλλικράτης δεν βοηθάει το αυτοδιοίκητο των τοπικών κοινωνιών, δε διαμορφώνει θεσμούς συμμετοχής, δεν δίνει αναπτυξιακές προοπτικές και αυτόνομα οικονομικά.
Αντίθετα διαιωνίζει όλες τις παθογένειες που οδήγησαν τους Ο.Τ.Α στην σημερινή κατάσταση δηλαδή τον συγκεντρωτισμό, το έλλειμμα δημοκρατικών θεσμών, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση

Η μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στους Ο.Τ.Α. υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένα σημαντικό θετικό βήμα, με τα δεδομένα όμως που επιχειρείται (χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά πόρων) θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση του θεσμού.
Η απόλυτη πλειοψηφία του πρωτεύσαντος συνδυασμού, με την ταυτόχρονη ανεξέλεγκτη παντοδυναμία του δημάρχου έχουν σαν αποτέλεσμα τον ουσιαστικό ευνουχισμό κάθε προσπάθειας συμμετοχής των πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής του δήμου.


Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, θέλουμε να συμβάλουμε, ως ενεργοί πολίτες, μέσα από θεσμούς συμμετοχής, για ένα βιώσιμο μέλλον, σε μια εποχή που η οικονομική, κοινωνική πολιτική και περιβαλλοντική κρίση επιδεινώνει τα προβλήματα που αφορούν το μοντέλο ανάπτυξης, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας και της Ελλάδας γενικότερα.

Μας ευαισθητοποιεί η αγανάκτηση και η οργή, που όλοι νιώθουμε, για την απουσία ριζοσπαστικών πολιτικών στην αντιμετώπιση τόσο των συσσωρευμένων προβλημάτων του παρελθόντος όσο και αυτών που δημιουργούνται εξαιτίας της κρίσης. Είναι σε όλους κατανοητό ότι οι ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα μας βρουν στο μάτι του κυκλώνα που δημιουργεί η κρίση καθώς οι λύσεις που επιλέγονται από την κυβέρνηση και στηρίζονται εμμέσως αλλά σαφώς από την αξιωματική αντιπολίτευση, φορτώνουν τα βάρη στους εργαζόμενους τους συνταξιούχους και τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού.

Πιστεύουμε ότι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής στην περιοχή μας πρέπει να είναι:


• ΑΜΕΣΗ και ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ του προβλήματος της ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ όλων των κεντρικών Μεσογείων κι όχι με ημίμετρα (π.χ. σύνδεση της πάνω γειτονιάς του Γέρακα με τον αγωγό της Αγίας Παρασκευής).

• Άμεση ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ενιαίου πλέον δήμου με προτεραιότητα την προστασία των ελεύθερων χώρων, της αγροτικής γης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν θέλουμε να γίνουν τα Μεσόγεια (Αθήνα) λεκανοπέδιο. Πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή που επιλέξαμε να ζούμε, από την αδηφάγο λογική του «όλα τσιμέντο να γίνουν». Το νέο Γ.Π.Σ. του ενιαίου πλέον δήμου πρέπει να εκπονηθεί στην λογική της ήπιας και στα μέτρα των ανθρώπινων αναγκών οικιστικής ανάπτυξης, της διατήρησης και προστασίας των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την προστασία των περιαστικών δασών και όχι στην λογική της διαρκούς ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης.

• Άμεση ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Προώθηση της ανακύκλωσης στην πηγή, τοποθέτηση περισσότερων κάδων ανακύκλωσης, δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης των οργανικών (που συνεπάγεται εξοικονόμηση χρόνου, καυσίμων και εργατικών) και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας των οργανικών απορριμμάτων κι όχι απλώς απόρριψη τους στις όποιες χωματερές.. Από το φαύλο κύκλο του "πληρώνω άρα ρυπαίνω" που ενισχύει την Κατανάλωση, να περάσουμε στο "σέβομαι και δεν ρυπαίνω".

• ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ των κατοίκων με την δημιουργία διευρυμένων πεζοδρομίων, δικτύου πεζοδρόμων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, και ποδηλατοδρόμων όπου είναι εφικτό, την λειτουργία εσωτερικής λεωφορειακής γραμμής που να συνδέει όλες τις γειτονιές μεταξύ τους και με το κέντρο σε τακτά χρονικά διαστήματα κι όχι μόνο τους σταθμούς του Μετρό και θα εξυπηρετεί αυτούς που δεν έχουν (νέους & ηλικιωμένους) δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο. Παράλληλα θα πρέπει να δρομολογηθεί η υποβάθμιση της Λ. Μαραθώνος που κόβει επικίνδυνα στην μέση την πόλη

• Επανεξέταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που μετά από τόσα χρόνια και μελέτες μερικώς εφαρμόστηκαν, στην κατεύθυνση όμως της αποσυμφόρησης του κέντρου τόσο από τη διερχόμενη κυκλοφορία όσο και από τα ατάκτως σταθμευμένα σε πεζοδρόμια και πλατείες αυτοκίνητα. Αστυνόμευση των ρυθμίσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί, καθώς πολλοί περαστικοί αλλά και μόνιμοι κάτοικοι τις παραβιάζουν προκλητικά.

• ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ που διασχίζουν την πόλη πάνω από κατοικίες, σχολεία και δημόσιους χώρους και κάλυψη του υποσταθμού της ΔΕΗ με ειδικά πετάσματα για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.
Επι πλέον για την καταναλούμενη ενέγεια στον Δήμο μας οικονομια σην τσεπη μας και συμβολη στην διάσωση του πλανητη με:
Μετατροπή των δημοτικών κτιρίων αρχικά, σε κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου
Δημοτικό φωτισμό ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης
Τεχνική και οικονομική υποστήριξη προς τους πολίτες για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εγκατάσταση οικιακών συστημάτων ΑΠΕ
Ενεργειακά βέλτιστους οικοδομικούς κανονισμούς
Εγκατάσταση έργων ΑΠΕ μεσαίας-μεγάλης κλίμακας από δημοτική επιχείρηση


• ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, χωρίς αποκλεισμούς, προσανατολισμένη στο αειφόρο σχολείο και διεκδίκηση της ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

• ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ με ουσιαστική συμμετοχή σ’ αυτές ενεργών πολιτών και φορέων και καταπολέμηση της διαπλοκής. Για εμάς η καταπολεμηση των ανισοτητων ειναι προτεραιοτητα. Κύριο στοιχείο διαφάνειας είναι για εμάς η διενέργεια δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα της περιοχής.
Εντιμότητα και καθαρότητα της δημοτικής αρχής απέναντι σε όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών να εξαρτάται από την πρόσβαση που ο καθένας ατομικά έχει στον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο ή κάποιον άλλο μέσα στον δήμο.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Τέλος στο πλαίσιο των συμμετοχικών διαδικασιών ενάντια στη μάστιγα του παραγοντισμού, η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ είναι ένα από τα στοιχεία που διαμορφώνει συνείδηση συμμετοχής και φυσιογνωμία του ενεργού πολίτη στις τοπικές κοινωνίες.

Με τη δημιουργία αυτής της κίνησης, στον νέο Καλλικράτειο Δήμο Παλλήνης επιδιώκουμε τη συμμετοχή – παρέμβαση στις επόμενες δημοτικές εκλογές αλλά κυρίως μετά από αυτές.
Εμείς οι πολίτες της Παλλήνης που έχουμε στόχο αλλά και υποχρέωση να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία ελπίζουμε να συναντηθούμε με συγγενείς κινήσεις πολιτών του Γέρακα και της Ανθούσας που διέπονται από παρόμοιες αξίες και λογικές προκειμένου να εκφραστούμε από κοινού δυναμικά και αγωνιστικά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές οικοδομώντας το νέο Καλλικράτειο Δήμο Παλλήνης – Γέρακα - Ανθούσας
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: