Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Νέα εισαγγελική παρέμβαση για την Ελαφόνησο

Άποψη από δορυφόρο της επίμαχης περιοχής
Έκταση, περίπου, 2,5 στρεμμάτων, στην παραλία του Σίμου, αφού αποχαρακτηρίστηκε από την Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Διαφορών, χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση διαφορετικών οικοδομικών αδειών.

«Βαθιά, το μαχαίρι, στο κόκαλο» για όσα συμβαίνουν στην Ελαφόνησο, βάζουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, ενώ οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, διαδέχονται, πλέον, η μία την άλλη.
Η νέα εισαγγελική παρέμβαση, έγινε με αφορμή την αποκάλυψη του kathimerini.gr, ότι έκταση, περίπου, 2,5 στρεμμάτων, στην παραλία του Σίμου, αφού αποχαρακτηρίστηκε από την Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Διαφορών, χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση διαφορετικών οικοδομικών αδειών.
Όταν το kathimerini.gr αποκάλυπτε την υπόθεση, η Πολεοδομία Μολάων δήλωνε άγνοια του θέματος και αναρμόδια να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφονται στα συμβόλαια των εκάστοτε ιδιοκτησιών, για τις οποίες ωστόσο, εκδίδει οικοδομικές άδειες.

Κατά την αυτοψία, μάλιστα, που διενήργησε κλιμάκιο μηχανικών της, μας έκανε γνωστό, ότι όλα ήταν σύμφωνα με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια. Μετά, την παρέμβαση, όμως, του γενικού επιθεωρητή περιβάλλοντος, Παναγιώτη Μέρκου, που ζήτησε επανέλεγχο όλων των πράξεων και αποφάσεων της Διοίκησης, η Πολεοδομία, υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, «ανακαλύπτοντας», όσα δεν γνώριζε...
Ανακάλυψε ότι η έκταση των 2,5 στρεμμάτων, χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση δύο διαφορετικών οικοδομικών αδειών.
Παραδόξως όμως, δεν προχώρησε σε ανάκληση των οικοδομικών αδειών και υπαγωγή των κατασκευών στις διατάξεις περί αυθαιρέτων, αλλά έδωσε στους ενδιαφερόμενους (που και σε αυτή την περίπτωση είναι μέλη της οικογένειας Λιάρου) δεκαήμερη προθεσμία, προκειμένου να υποβάλουν, εγγράφως, τις απόψεις τους.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Διαφορών Λακωνίας, με την 8/2008, απόφασή της, αποχαρακτήρισε έκταση, 1.950,72 τ.μ., στην παραλία του Σίμου, την οποία, το Δασαρχείο Μολάων, χαρακτήριζε, ως δασική.
Η επίμαχη έκταση, στην συνέχεια, «συνενώθηκε» με όμορη, 2.510 τ.μ., δημιουργώντας γήπεδο συνολικής επιφάνειας 4.460,72 τ.μ., προκειμένου για την έκδοση οικοδομικής άδειας, αφού η αρτιότητα στην περιοχή είναι τέσσερα στρέμματα.
Συντάχθηκε του αναγκαίο τοπογραφικό και μαζί με άλλα δικαιολογητικά, κατατέθηκε ο φάκελος, στην Πολεοδομία Μολάων. Η Πολεοδομία, εξέδωσε την υπ΄ αριθμό 43/2010, οικοδομική άδεια, για την ανέγερση ισόγειου καταστήματος (εστιατόριο - μπαρ), επιφανείας 208,01 τ.μ., επ΄ ονόματι Νίκης και Ανδριάνας Λιάρου.
Αμέσως, ξεκίνησαν οι εργασίες και, ήδη, ολοκληρώθηκε ο σκελετός. Ο δασάρχης Μολάων, Δήμος Δημητρόπουλος, από την πρώτη στιγμή που του ετέθη το ερώτημα, είδε αυτό που δεν έβλεπε η Πολεοδομία: η έκταση των 2.510 τ.μ., (που συνενώθηκε με τα 1.950,72 τ.μ., για την δημιουργία της απαιτούμενης αρτιότητας), έχει χρησιμοποιηθεί, κατά το παρελθόν, για την έκδοση οικοδομικής άδειας, σε όμορο κτίσμα. Ως εκ τούτου, η εκδοθείσα, 43/2010, οικοδομική άδεια, είναι παράνομη και πρέπει να ανακληθεί.
Σε ότι αφορά τις συνενωθείσες εκτάσεις, από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, το kathimerini.gr, προκύπτει, ότι: τα 1.950,72 τ.μ., ανήκουν (σύμφωνα με τον υπογράφοντα το ερώτημα προς το Δασαρχείο Μολάων και την αίτηση αποχαρακτηρισμού), στον Παναγιώτη Λιάρο, ενώ, τα 2.510 τ.μ., ανήκουν (σύμφωνα με το ερώτημα που υπέβαλαν στο Δασαρχείο Μολάων), στους Χαράλαμπο, Ιωάννη και Παναγιώτη Λιάρο.

Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: