Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Δημοτικός Λαχανόκηπος για ανέργους στη Λάρισα

*Θα διατεθεί δωρεάν οργανωμένος χώρος σε νέους ανέργους αλλά και σε σχολεία και σε ΚΑΠΗ 

*Μελλοντικά και σε αστούς που θέλουν να βάλουν τον μπαχτσέ τους

Δημοτικό Λαχανόκηπο προετοιμάζεται να δημιουργήσει ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί δημοτική έκταση στη συνοικία Νέας Πολιτείας, που θα διανεμηθεί σε νέους ανέργους οι οποίοι προτίθενται να καλλιεργήσουν λαχανικά, είτε για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς τους, είτε για διάθεση στην αγορά ώστε να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα.

Όπως προαναγγέλλει ο δήμαρχος κ. Κ. Τζανακούλης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ετοιμαστεί ο κανονισμός λειτουργίας και θα υπάρξει σχετική πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους να μετάσχουν στο Δημοτικό Λαχανόκηπο.



Ο δήμος προτίθεται να διαθέσει έκταση 20.000 τ. μ. στη συνοικία Ν. Πολιτείας, μεταξύ των οδών Παιωνίου και Αργοναυτών, όπου θα δημιουργηθούν τετράγωνα και διάδρομοι αλλά και σύστημα άρδευσης με λάστιχα και ξεχωριστές παροχές σε κάθε Περιβολάκι που θα δημιουργηθεί.

Ο δήμαρχος θυμίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες οι λαχανόκηποι του Ντεγκούδη, του μεγαλύτερου Φιλιππουπολίτη μπαχτσεβάνου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα κληθούν να μετάσχουν στο εγχείρημα άνεργοι Λαρισαίοι, νέοι έως 35 χρόνων, στον καθένα από τους οποίους θα διατεθεί χώρος καλλιέργειας 50 τ. μ. Υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να καλυφθεί το ενδιαφέρον 200 ατόμων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις προκειμένου να τηρούνται κάποιοι όροι που θα θέσει ο δήμος. Τίμημα ενοικίου δεν θα υπάρχει. 

Οι μετέχοντες όμως θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν μέρος της παραγωγής τους (το 10% περίπου) στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στη ΔΗΚΕΛ προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες απόρων οι οποίοι τροφοδοτούνται από εκεί.

Βασικός όρος επίσης θα είναι η απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων και χημικών στις καλλιέργειες καθώς ο χώρος βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή. Επομένως τα παραγόμενα προϊόντα θα είναι αποκλειστικά βιολογικά.

Σημειώνεται ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί τελευταία και από άλλους δήμους της χώρας ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει με επιτυχία πριν από αρκετά χρόνια. Ο Δήμος Λαρισαίων σχεδιάζει σε δεύτερη φάση και εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον να επεκτείνει το εγχείρημα, διαθέτοντας ανάλογους χώρους-έναντι συμβολικού ενοικίου- και σε κατοίκους της πόλης που θέλουν να καλλιεργούν οι ίδιοι τα λαχανικά τους αλλά δεν διαθέτουν χώρο για να βάλουν μπαχτσέ.

Παράλληλα με τους νέους ανέργους, ο δήμος θα απευθυνθεί και στα σχολεία της πόλης που επιθυμούν να αναβιώσουν τους παλιούς σχολικούς συνεταιρισμούς και στα οποία προτίθεται να παραχωρήσει από 200 τ. μ. στον υπό ίδρυση Δημοτικό Λαχανόκηπο.

Ανάλογη δυνατότητα θα παρασχεθεί και στα ΚΑΠΗ της πόλης, προκειμένου να εκτονώσουν οι ηλικιωμένοι τα μεράκια τους αλλά και να αποκτήσουν δυνατότητα ελαφράς απασχόλησης.

Σωτ. Ζαχαριάς


Δεν υπάρχουν σχόλια: