Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Τα βραβεία της ντροπής


Τα βραβεία της ντροπής ή The Public Eye Awards, όπως είναι η ονομασία τους, άρχισαν να απονέμονται το 2000 από την ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση Berne Declaratio n και το ελβετικό γραφείο της Greenpeace μέσα από διαδικτυακή ψηφοφορία και δίνονται στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Νταβός.


Στόχος των οργανώσεων είναι μέσα από αυτά τα βραβεία να θυμίσουν στον επιχειρηματικό κόσμο ότι τα παραπτώματα κατά της κοινωνίας και του περιβάλλοντος έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους, το περιβάλλον αλλά και για την ίδια τη φήμη της επιχείρησης.


Έτσι την ίδια ώρα που στο Νταβός η επιχειρηματικότητα βάζει τα καλά της και κρύβεται πίσω από το γκλίτερ της ανάπτυξης, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βρίσκονται εκεί για να αποκαλύψουν εγκληματικές περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, πρακτικές που οδηγούν τους πολίτες σε θάνατο και το περιβάλλον στην καταστροφή.




Τα βραβεία της ντροπής «διεκδίκησαν» έξι από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου έπειτα από προτάσεις που κατέθεσαν φορείς που έχουν αφοσιωθεί στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος και «απονεμήθηκαν» στις εταιρείες στις 27 Ιανουαρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύνθεση των υποψηφίων, αφού πρόκειται για μια τράπεζα, δυο μεταλλευτικές εταιρείες, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας και μια εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.


Στη διαδικτυακή ψηφοφορία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες από όλο τον κόσμο. Ακολουθεί η κατάταξη των βραβείων της ντροπής, όπως προέκυψε από τις ψήφους των πολιτών.


1) Vale
Ορυχεία vs ανθρώπων


Η υποψηφιότητα υποβλήθηκε από την οργάνωση Δικαιοσύνη στις Ράγες και υποστηρίχθηκε και από το Παρατηρητήριο του Αμαζονίου και των Διεθνών Ποταμών (Justiça nos Trilhos - Amazon Watch and International Rivers). Όπως επισημαίνουν, η πολιτική της εταιρείας μεταφράζεται σε ορυχεία και φράγματα σε βάρος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.


Η Vale είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Βραζιλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο και η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία στον κόσμο σε σιδηρομετάλλευμα. Η 60χρονη ιστορία της εταιρείας είναι συνώνυμη με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και αδίστακτη εκμετάλλευση της φύσης.


Η εταιρεία συμμετέχει στην κατασκευή του φράγματος Belo Monte στον Αμαζόνιο, για χάρη του οποίου 40.000 άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τη γη τους χωρίς να αποζημιωθούν.


2) Tepco
Ραδιενεργή κερδοσκοπία


Η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, που ευθύνεται για ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά δυστυχήματα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, προτάθηκε από το Παρατηρητήριο Πράσινης Οικονομίας (Finance Green Watch ), γιατί παραμέλησε σημαντικά δομικά θέματα ασφαλείας κατά την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών με μοναδικό σκεπτικό τη δραστική περικοπή του κόστους. 


Όπως επισημαίνεται, η κατάρρευση του σταθμού στη Φουκουσίμα και η διαρροή ραδιενέργειας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που επέτεινε τις τρομακτικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον από την έκλυση της ραδιενέργειας ήταν η προσπάθεια της εταιρείας να παραποιήσει στοιχεία και να συγκαλύψει γεγονότα που καθυστέρησαν κατά πολύ την άμεση και σωστή αντίδραση στη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η κουλτούρα της εταιρείας χαρακτηρίζεται από πολιτική συγκάλυψης και παραποίησης στοιχείων.


3) Samsung
Χάι τεκ με απαγορευμένα τοξικά


Ο κολοσσός της τεχνολογίας, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία Samsung, προτάθηκε από την οργάνωση Υποστηρικτές της Υγείας και των ∆ικαιωµάτων των Εργαζοµένων στη Βιοµηχανία των Ηµιαγωγών (Supporters for the Health and Right of People in the Semiconductor Industry ), γιατί χρησιµοποιεί απαγορευµένα και υψηλής τοξικότητας ουσίες στα εργοστάσιά της, χωρίς να ενηµερώνει και να προστατεύει τους εργαζοµένους. Η χρήση απαγορευµένων ουσιών είχε σαν αποτέλεσµα τουλάχιστον 140 εργάτες να παρουσιάσουν καρκίνο και τουλάχιστον 50 νέοι σε ηλικία να πεθάνουν.


Παρά τις ατράνταχτες αποδείξεις, η εταιρεία όχι µόνο αρνείται όχι έχει ακέραιη την ευθύνη, αλλά αλαζονικά απαξιώνει δηµοσίως τους αρρώστους, τους νεκρούς και τους συγγενείς τους. Η εταιρεία έχει ιστορία 50 χρόνων στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστολή του εργατικού κινήµατος, στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Η δύναµή της είναι τέτοια, που στη Νότια Κορέα πολλοί κάνουν λόγο για τη «∆ηµοκρατία της Samsung».


4) Barclays
Στοιχηµατίζοντας στην πείνα


Ο τραπεζικός κολοσσός προτάθηκε από το Κίνηµα για την Παγκόσµια Ανάπτυξη (World Development Movement ). Όπως επισηµαίνουν οι διοργανωτές των βραβείων στο αιτιολογικό της υποψηφιότητας, ο τραπεζικός γίγαντας κερδοσκοπεί στοιχηµατίζοντας στην πείνα και «παίζοντας» κατά το δοκούν µε τις τιµές των τροφίµων, θησαυρίζοντας πότε επιτυγχάνοντας µεγάλες αυξήσεις και πότε εκκωφαντικές πτώσεις των τιµών.


Το τµήµα επενδύσεων της βρετανικής τράπεζας ήταν ο περισσότερο αναπτυσσόµενος τοµέας στην κερδοσκοπία τροφίµων όχι µόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσµίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο εξάµηνο του 2010, 44 εκατοµµύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ακραία σηµεία φτώχειας εξαιτίας της αύξησης της τιµής των τροφίµων.


Μια νέα ευρωπαϊκή νοµοθεσία θα µπορούσε να τερµατίσει το σκάνδαλο της κερδοσκοπίας στα τρόφιµα, όµως η κυβέρνηση της Βρετανίας και οι σύµµαχοί της στον οικονοµικό τοµέα, όπως είναι η Barclays, απειλούν να µπλοκάρουν οποιαδήποτε ρύθµιση προς αυτή την κατεύθυνση.



5) Syngenta
Σπέρνοντας δηλητήριο


Η ελβετική εταιρεία, που είναι ο µεγαλύτερος παγκοσµίως παραγωγός αγροχηµικών προϊόντων, προτάθηκε από το ∆ίκτυο ∆ράσης κατά των Φυτοφαρµάκων της Βορείου Αµερικής (Pesticide Action Network North America ). 
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της υποψηφιότητας, η Syngenta πουλά τεράστιες ποσότητες ιδιαίτερα τοξικών προϊόντων που βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χιλιάδες αγρότες έχουν υποστεί σοβαρές χρόνιες επιπτώσεις από τη χρήση των προϊόντων της εταιρείας. Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα της έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη, έχει κατακτήσει όλες τις υπόλοιπες αγορές. Η εταιρεία διεξήγαγε και καµπάνια δυσφήµισης κατά των επιστηµόνων που επεσήµαναν τους κινδύνους από τη χρήση του φυτοφαρµάκου Atrazine, το οποίο, όπως καταγγέλλεται, έχει µολύνει το 90% του πόσιµου νερού στις µεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.


6) Freeport - Mcmoran
Ανταλλάσσοντας χρυσό µε θάνατο


Η µεταλλευτική εταιρεία Freeport - Mcmoran προτάθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων της Ινδονησίας, γιατί ξεπληρώνει τα πολύτιµα µέταλλα που βγάζει από τη γη µε θάνατο και εκµετάλλευση. Η εταιρεία µε έδρα την Αριζόνα εκµεταλλευόταν επί 45 χρόνια τα ορυχεία Grasberg, τα µεγαλύτερα στον κόσµο ορυχεία χρυσού και χαλκού, που βρίσκονται στη ∆υτική Παπούα, χωρίς καµιά µέριµνα για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Το ορυχείο παρήγαγε καθηµερινά 230.000 τόνους αποβλήτων µολυσµένων µε βαρέα µέταλλα, µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί µια χωµατερή τοξικών έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιοµέτρων και βάθους 15 µέτρων, µε ανυπολόγιστες συνέπειες στη δηµόσια υγεία.


Κατά τη διάρκεια µια µεγάλης απεργίας που έγινε στο τέλος του 2011, δυο απεργοί σκοτώθηκαν από πυρά των αστυνοµικών, ενώ τα µέλη του σωµατείου δέχονται συνεχώς απειλές για τη ζωή τους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: