Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Γενική απεργία αύριο Τρίτη


Εικοσιτετράωρη Γενική Απεργία πραγματοποιούν αύριο, Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012, οι δύο τριτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε., «μπροστά στη λαίλαπα των νέων μέτρων που προωθούν Συγκυβέρνηση και Τρόικα» και καλούν σε διαμαρτυρία στο Σύνταγμα στις 11:00 το πρωί. Την ίδια ώρα ξεχωριστή πορεία θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Κινητοποίησεις - υπό καταρρακτώδη βροχή - πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας και τα κόμματα της Αριστεράς. 


Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, «η αυριανή Γενική Απεργία αποτελεί τον πρώτο απεργιακό σταθμό ενός νέου αγώνα που θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση της Συγκυβέρνησης και της Τρόικα, που οδηγεί το λαό στην καταστροφή». Νέα συνεδρίαση της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012 για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα. Πληροφορίες θέλουν τα δυο σωματεία να προσανατολίζονται σε 48ωρη απεργία την επόμενη εβδομάδα.



Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι στους δήμους, δάσκαλοι και καθηγητές, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι μηχανικοί, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι ναυτεργάτες. Στις κινητοποιήσεις της Τρίτης θα συμμετάσχουν και οι πανεπιστημιακοί, ζητώντας τον άμεσο διορισμό όλων των ήδη εκλεγμένων νέων μελών ΔΕΠ. Επίσης οι καθηγητές ζητούν άμεση συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας.

Έμποροι και μικρομεσαίοι ανακοίνωσαν ακόμη ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη. Οι Έλληνες έμποροι μετά από τις τελευταίες ειδήσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ «θα συμμετάσχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις καθώς νιώθουν ηττημένοι αφού οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης κατέληξαν σε «κόκκινες κορδέλες». Η ΓΣΕΒΕΕ, πάλι, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «οι προτεινόμενες αλλαγές από την τρόικα σε μισθούς και εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και η υποχώρηση των ...τρύπιων, όπως αποδείχθηκε κόκκινων γραμμών, οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση και φτωχοποίηση την κοινωνία και την οικονομία.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

Από τις 10:00 έως τις 17:00 το απόγευμα θα κινηθούν την Τρίτη τα τρία μέσα σταθερής τροχιάς, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Έτσι, οι συρμοί των τριών μέσων θα μείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας.
  
 Με ολιγόωρες στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν στην αυριανή απεργία οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Ειδικότερα, τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά από τις 09:00 το πρωί έως τις 09:00 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ θα κινηθούν κανονικά από τις 08:00 το πρωί έως τις 09:00 το βράδυ.

Παράλληλα, ακινητοποιημένοι θα μείνουν αύριο Τρίτη οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Λόγω της κινητοποίησης δεν θα εκτελούνται και τα δρομολόγια του Μετρό από Δουκίσσης Πλακεντίας για αεροδρόμιο.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να δέσει από τις 12:00 τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει αύριο, Τρίτη, η Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια των λεωφορείων θα γίνουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας (από τις 04:25 τα ξημερώματα έως τις 11:18 το βράδυ). Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά.

Κινητοποιήσεις και τη Δευτέρα
  
 Εν τω μεταξύ, με κινητοποιήσεις απάντησαν τα κόμματα της Αριστεράς στα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Στις 18:00 το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε συγκέντρωση στα Προπύλαια «ενάντια στα μέτρα που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα», όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση, ενώ την ίδια ώρα το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκεντρώσεις στην Ομόνοια (στην Αθήνα) και στο Άγαλμα του Βενιζέλου (στη Θεσσαλονίκη). Συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος στις 18:00 και πορεία προς τη Βουλή από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κλειστοί παρέμειναν από τις 18:00 έως τις 20:00 οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Νέο κάλεσμα και από τους Αγανακτισμένους για τις 18:00 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

«Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε παρίες»

«Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τη συγκυβέρνηση και την τρόικα για λήψη νέων επώδυνων μέτρων, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την κατάργηση ακόμα και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, νέα μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, απολύσεις εργαζομένων από στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και περαιτέρω περιορισμό των Δημοσίων Δαπανών που θα στερήσουν πόρους από τις Δημόσιες Υπηρεσίες (κυρίως Τομέα Υγείας και Παιδείας) εντείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης -που τροφοδοτήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τα αλλεπάλληλα μνημόνια- και οδηγεί την ελληνική Κοινωνία σε απελπισία», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ.
  
 «Η ασκούμενη μνημονιακή πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταβαράθρωση της ελληνικής Οικονομίας και στον καταποντισμό της ελληνικής κοινωνίας. Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε παρίες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους πένητες και στερεί από τους νέους την όποια ελπίδα θετικής προοπτικής. Αυτή η πολιτική έχει προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει με κάθε θυσία να ανατραπεί» σημειώνει.

«Αυτό που γίνεται δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Αυτά που ζητάει η τρόικα είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Πρόκειται για έναν ωμό κυνικό εκβιασμό εναντίων ενός ολόκληρου λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος με αφορμή την προκήρυξη της αυριανής 24ωρης γενικής απεργίας. «Τον απειλούν», πρόσθεσε, «με πτώχευση είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο».
  
 Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι ο 13ος και 14ος μισθός είναι το χρυσό περιτύλιγμα» και συνέχισε: «Αυτό που θέλουν είναι να καταργήσουν όλο το εργατικό δίκαιο και να κόψουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα 20% έως 30% απ' αυτά που έχουν ήδη κοπεί». «Αυτό κανένας λαός δε μπορεί να το αντέξει. Τον εκβιασμό δεν μπορούμε να τον αποδεχθούμε», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αύριο στην απεργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: