Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

5 τάξεις χωρίς δάσκαλο - 20 επείγοντα κενά ειδικοτήτων στην Ανατολική Αττική.

Καθεστώς κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών.  

 Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της Δ/νσης Αν Αττικής.
Άμεση πληρωμή των αναδρομικών των αναπληρωτών του ΕΑΕΠ
 Σχεδόν δύο μήνες πριν από τη λήξη του σχολικού έτους, τα σχολεία στην Αν. Αττική συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους. Περίπου 20 είναι τα κενά που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και ΔΕΝ μπορεί να βγει το πρόγραμμα 5 από τα οποία είναι κενά δάσκαλου  τάξης και 1 ολοήμερου (4ο Βούλας, 6ο Γέρακα, 1ο Λαυρίου, Αγ. Μαρίνα Ν. Μάκρης, Σαρωνίδα, Πολυδένδρι) και ειδικοτήτων (6 Αγγλικών, 2 εικαστικών, 3 Γυμναστών, 4 Μουσικής, 3 θεατρολόγων, 1 πληροφορικής) παραλείποντας τα παλαιότερα κενά τα οποία “έσβησαν” π.χ. με συμπτύξεις, αναθέσεις των μαθημάτων σε δασκάλους, είτε τα μεγάλα κενά στην ειδική αγωγή. 

 Η κάλυψη επειγόντων κενών εναποτίθεται στην επιστροφή και μόνο συνάδελφου από αναρρωτική άδεια ενώ παράλληλα για βδομάδες αν όχι για μήνες  μένουν τάξεις να περιμένουν, τον αντικαταστάτη εκπαιδευτικό.
 Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε προσλήψεις αναπληρωτών  που όχι μόνο δεν κάλυψαν όλα τα επείγοντα κενά αλλά δημιουργούν και τεράστια ερωτηματικά για τη συνέχεια και τον τρόπο αντιμετώπισης της λειτουργίας των σχολείων από τη νέα ηγεσία του Υπ Παιδείας και τη νέα κυβέρνηση.

  Σε σύνολο 13 προσλήψεων (1 δάσκαλος τακτικού προϋπολογισμού και 12 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων για τα ΕΑΕΠ – 6 πλήρους και 6 μειωμένου ωραρίου!!!)
6 δεν έγιναν αποδεκτές καθώς οι συνάδελφοι αρνούνται να εγκαταλείψουν την όποια απασχόληση έχουν για να βρεθούν ξανά απολυμένοι από το κράτος σε δυο μήνες. (Οι τοποθετήσεις τους με απόφαση της δ/ντριας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης ονόματα και σχολεία)
Άρα το ΥΠΟΠΑΙΘ καλείται  να προχωρήσει αμέσως σε νέες προσλήψεις αναπληρωτών για το σύνολο των κενών.

Βάσει των παραπάνω προκύπτουν τα εξής ζητήματα:
  1. Θα συνεχιστεί η Μη κάλυψη ακόμα και των επειγόντων κενών και η λειτουργία τάξεων χωρίς δάσκαλο και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων με τις ίδιες αυθαιρεσίες και παραβιάσεις σε βάρος των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών (υπεράριθμα τμήματα, κατάργηση ενισχυτικών διδασκαλιών, μοίρασμα μαθητών, εκπαιδευτικοί «λάστιχο» κ.α) ;
  2. Πόσο μπορεί το Υπουργείο να επικαλείται ότι δεν έχει πιστώσεις τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει διαθέσει ως τώρα 7 δις για το χρέος ενώ δεσμεύει τα αποθεματικά;
  3. Θα συνεχίσει και η νέα ηγεσία του Υπουργείου τη χρήση των άθλιων μεσαιωνικών μορφών απασχόλησης που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις  σε εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και στην εκπαίδευση όπως αυτή του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου όπου δύο εκπαιδευτικοί μοιράζονται μία θέση εργασίας  ή  θα τις καταργήσει;
  4. Θα συνεχιστεί η κατηγοριοποίηση σχολείων και  αναπληρωτών  και η εξάρτηση των προσλήψεων από τα κάθε είδους ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία δημιουργούν απαράδεκτους διαχωρισμούς και απαγορεύσεις στην ελεύθερη αξιοποίηση όλων των  αναπληρωτών σε όλα τα σχολεία και τις ανάγκες ; Προσλαμβάνονται αναπληρωτές οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν κενά σχολείων παλαιού τύπου γιατί έχουν προσληφθεί αποκλειστικά για τα  ΕΑΕΠ.   Δηλαδή όλα τα σχολεία με το παλιό πρόγραμμα δεν θα καλύψουν με κανένα τρόπο τα κενά ειδικοτήτων (αγγλικά, γυμναστική ) αφού το υπουργείο προσλαμβάνει ειδικότητες μόνο ΕΣΠΑ. Πέρα από τα άλλα αυτό καταστρατηγεί και τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών στους οποίους δεν δίνονται όλα τα κενά γιατί απαγορεύει το πρόγραμμα με το οποίο προσλήφθηκαν να πάνε παντού.
  5.  Θα συνεχιστεί η  πολυτυπία των σχολείων και τα σχολεία Α΄ και Β΄ κατηγορίας που έχουν διαφορετικές δυνατότητες στην κάλυψη των κενών τους σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο ; Θα τεθεί στη συζήτηση μια συνολική αντίληψη για ένα σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες για ενιαία ολόπλευρη γνώση, για όλα τα παιδιά ανατρέποντας  το σχολείο της αγοράς και των διαφορετικών ταχυτήτων  που επέβαλαν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ;
  6. Θα  συνεχιστεί το αυταρχικό ιεραρχικό μοντέλο διοίκησης με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να ασκούν μονοπρόσωπα τη διοίκηση αφαιρώντας κάθε αρμοδιότητα  από το ΠΥΣΠΕ ; Γιατί στην ανακοίνωση των προσλήψεων αναπληρωτών το Υπουργείο αναθέτει στους Δ/ντες εκπ/σης την τοποθέτησή και τους δίνει τη δυνατότητα, στο όνομα “των αναγκών  της υπηρεσίας”, να μη δίνουν όλα τα κενά να καταστρατηγούν το δικαίωμα επιλογής των αναπληρωτών και να διαχωρίζουν τα κενά και τα σχολεία κλπ ;  
Σημαίνει αυτό ότι ΔΕ ΘΑ καλύπτουν όλα τα κενά και οι αναπληρωτές θα συνεχίσουν να φτάνουν με το σταγονόμετρο ;

Να πληρωθούν επιτέλους τα αναδρομικά των αναπληρωτών του προγράμματος ΕΑΕΠ

Απλήρωτοι παραμένουν οι αναπληρωτές από το πρόγραμμα ΕΑΕΠ στην Αν. Αττική σε ότι αφορά την προσμέτρηση των μισθολογικών κλιμακίων ανάλογα με την προϋπηρεσία τους. Η καθυστέρηση αυτή οφείλονταν στα μεγάλα προβλήματα που έχει η Δ/νση Αν Αττικής που περιγράφουμε παρακάτω αλλά από τη Μ. Εβδομάδα ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και ολοκληρώθηκαν και κατατέθηκαν όλα τα στοιχεία στο Υπ. Παιδείας. Έκτοτε ενώ αργότερα ή γρηγορότερα έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά (από την αρχή της χρονιάς) στα 6 άλλα έργα – προγράμματα αναπληρωτών, το τελευταίο (αφορά τις ειδικότητες των ΕΑΕΠ) παραμένει απλήρωτο. Μετά από επανειλημμένες επαφές με το Υπ. Παιδείας σε όλα τα επίπεδα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην πληρωμή των συναδέλφων. Όλα τα δεδομένα – μισθοδοτικές καταστάσεις βρίσκονται από την Παρασκευή 24/4 στο λογιστήριο και περιμένουν την πίστωση από την Τράπεζα της Ελλάδας!!! κανένα – ούτε υπηρεσιακό ούτε πολιτικό πρόσωπο - δεν απαντάει στο πότε θα  δοθεί το σχετικό κονδύλι και παραπέμπουν από μέρα σε μέρα!!!
Επιτέλους ας καταλάβουν ότι πρόκειται για δεδουλευμένα των συναδέλφων από την μέρα πρόσληψής τους και δεν μπορούν να καθυστερούν την καταβολή τους. Επίσης δεν μπορεί να υπάρχει κανένας συμψηφισμός του τύπου “ αφού πληρώθηκαν τα έναντι ας κάνουν λίγο υπομονή” ή δικαιολογίες ότι “είναι μεγάλος ο αριθμός των συναδέλφων και το ποσό”.
Να πάρει την ευθύνη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και να δοθεί λύση στο πρόβλημα αμέσως διαφορετικά θα επιτρέπουν σε όλους μας να συμπεραίνουμε ότι νομίζουμε για αυτή την καθυστέρηση.

Προβληματική η κατάσταση στη λειτουργία της Δ/νσης Αν. Αττικής.
Είχαμε θέση, στο περιθώριο της παράστασης των συλλόγων στο Υπ Παιδείας στις 17/3, το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης διοικητικού προσωπικού και των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκύπτουν τόσο για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων όσο και για τους ίδιους τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Η Αν. Αττική είναι μια πολύ μεγάλη δ/νση τόσο σε εκπαιδευτικούς (πάνω από 4000) όσο και σε σχολικές μονάδες σε μια τεράστια έκταση, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν από 24 όταν καταργήθηκαν τα γραφεία ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 40 για να καλυφθούν όλα τα αντικείμενα με επάρκεια. Ταυτόχρονα, λόγω και των περικοπών εκπαιδευτικών και των πολλών κενών που πάντα υπάρχουν στην Αν. Αττική δεν υπάρχει καμία ενίσχυση των υπαλλήλων με εκπαιδευτικούς (πλην ελαχίστων αποσπασμένων που συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό που αναφέραμε). Κατά συνέπεια η εντατικοποίηση και οι εξοντωτικοί ρυθμοί για τους υπαλλήλους είναι μόνιμο φαινόμενο με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς – 7 μέχρι τώρα - να οδηγηθούν σε φυγή (πχ συνταξιοδότηση πριν την ώρα τους) και αρκετοί ακόμα να δηλώνουν ότι το σκέπτονται. 
Η κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο και στην εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πέρασμα της προϋπηρεσίας και τα αναδρομικά για τα Μισθολογικά κλιμάκια των αναπληρωτών ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο!!! Επίσης είναι οριακή η λειτουργία της Δ/νσης αυτή τη στιγμή και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπλοκάρει η κατάσταση και θα αδυνατούν οι διοικητικοί υπάλληλοι να ανταποκριθούν  στο επόμενο διάστημα που θα πρέπει να διεκπεραιωθούν όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις, τοποθετήσεις κλπ) ταυτόχρονα με τις συνταξιοδοτήσεις.
Στην κακή αυτή εικόνα προσθέτουμε και την εγκατάλειψη παροχής ακόμα και αναλώσιμων από την υπηρεσία  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μελάνι και γραφική ύλη   για τις στοιχειώδεις λειτουργίες της Δ/νσης (φωτοτυπίες κλπ).
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει και κυρίως δε γίνεται να μεταφέρεται όλη αυτή η πίεση στους υπαλλήλους που πολλές φορές αναγκάζονται να δουλεύουν όχι μόνο εντατικά αλλά και υπερωριακά για να τα καταφέρουν. Ούτε βέβαια να “την πληρώνουν” οι εκπαιδευτικοί στην Αν Αττική που δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν σωστά και στην ώρα τους .
Οφείλει η περιφέρεια Αττικής και το Υπ. Παιδείας να δει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της δ/νσης σε προσωπικό και μέσα πριν οδηγηθεί σε αδιέξοδο η κατάσταση.
Κώστας Τουλγαρίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: