Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Οι... Ποτάμος της ισπανικής «Κεντροαριστεροδεξιάς».Το σύστημα βρίσκει πάντα τους πρόθυμους.

Ορισμένες ισπανικές εφημερίδες το αποκαλούν «Ποδέμος της Δεξιάς». Από το 2006, οπότε ξεκίνησε την πολιτική του πορεία αποσπώντας 3 έδρες στην τοπική Βουλή της Καταλονίας, κατάφερε μέσα σε 9 χρόνια να αναδειχθεί σε πιθανό ρυθμιστή του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού.
Η ανοδική δημοσκοπική πορεία των Θιουδαδάνος καταδεικνύεται και σε πρόσφατο γκάλοπ του ιδιωτικού ραδιοσταθμού Cadena Sur, που τους φέρει τρίτο κόμμα.Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κατατάσσεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με 22%, λιγότερο από το μισό του ποσοστού που έχει λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 (44,6%). Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 21%, έπεται το κεντροδεξιό Θιουδαδάνος με ποσοστό 19,4% και ακολουθεί το Ποδέμος με ποσοστό 17,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου το Ποδέμος συγκέντρωνε το 27,5% των ψήφων, ενώ οι Θιουδαδάνος είχαν μόλις το 5%. Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας απέσπασε 9,3%, όταν πριν από δύο μήνες το ποσοστό του ήταν στο 4%. Και τώρα όλα δείχνουν ότι θα καταφέρουν να εκπροσωπηθούν σε όλα τα Κοινοβούλια των αυτόνομων περιοχών.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές στην Ιβηρική, το μισό εκατομμύριο ψήφων που απέσπασαν οι Θιουδαδάνος στην Ανδαλουσία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Δεν θα αποτελούσε υπερβολή η σύγκριση των Πολιτών με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος πριν από περίπου έναν μήνα δήλωσε ότι «οι κοινές μας ιδέες συνιστούν μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση».

Πάντως αν και οι Πολίτες έχουν κεντροδεξιές θέσεις, έχουν «φορέσει τον κεντροαριστερό μανδύα» σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, επιχειρώντας μάλιστα να αντλήσουν ψήφους ακόμη και από το Ποδέμος, που αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στην αναμέτρηση της Ανδαλουσίας.
«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια ιδέα όταν έχει έρθει η ώρα της», επαναλαμβάνει διαρκώς το τελευταίο διάστημα ο 36χρονος πρόεδρος του κόμματος Πολίτες-Κόμμα Πολιτών, δικηγόρος Αλμπερτ Ριβέρα, αναφέροντας διαρκώς τη γνωστή ρήση του Βικτόρ Ουγκό προκειμένου να εξηγήσει την «εκτόξευση» του κόμματός του. «Εάν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική, άλλοι θα το κάνουν για λογαριασμό σας. Ελάτε μαζί μας, αλλά αφήστε σπίτι τις προκαταλήψεις», τόνιζε ο Ριβέρα το 2006, οπότε ίδρυσε το κόμμα στη Βαρκελώνη ως αντίβαρο στον καταλανικό εθνικισμό.

Ο Ριβέρα είπε ακόμη ότι «μπορούμε να συμμαχήσουμε με το Λαϊκό ή το Σοσιαλιστικό Κόμμα ή το Ποδέμος, ωστόσο δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δίνουν σταθερότητα», για να προσθέσει με ολίγη δόση αλαζονείας: «Μόνον εάν προεδρεύουμε». Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε να είμαστε και δεν είμαστε Ελλάδα».
Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία είναι ακόμη ρευστό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «El Pais», οι Πολίτες δείχνουν ικανοί όχι μόνο να κλέψουν ψήφους από το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά επιπροσθέτως να διεκδικήσουν ψήφους από τους αναποφάσιστους αλλά και την Αριστερά.

Ορισμένοι αναλυτές παρουσιάζουν τους Πολίτες ως ένα κόμμα με αριστερή καρδιά και δεξιό μυαλό και υποστηρίζουν ότι, όπως το Ποδέμος κατάφερε να επιφέρει πλήγμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, έτσι και οι Θιουδαδάνος απορροφούν όλο και περισσότερες ψήφους από την Κεντροδεξιά (περί το 38%), σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.
Ο λόγος, όπως εξηγούν οι αναλυτές, της επιτυχίας τόσο των Πολιτών όσο και του Ποδέμος είναι ότι αμφότερα τα κόμματα έχουν κοινό εχθρό την πολιτική διαφθορά. Οι ομοιότητες ωστόσο σταματούν κάπου εδώ καθώς οι Πολίτες, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερό κόμμα, θέλουν να έχουν την εικόνα όχι μόνο του νέου, αλλά και του νεωτεριστικού κόμματος. Δεν αποδέχονται τις ετικέτες «δεξιό» ή «αριστερό» κόμμα και προβάλλουν τον προοδευτικό-λαϊκό χαρακτήρα τους.

«Είμαστε ένα προοδευτικό κόμμα το οποίο τάσσεται σαφώς υπέρ τους διαχωρισμού Εκκλησίας-κράτους. Η Εκκλησία πρέπει να πληρώνει φόρους για την περιουσία της. Η θρησκεία είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα, ακριβώς όπως οι εκτρώσεις και η ευθανασία», τονίζει το 40χρονο στέλεχος των Πολιτών, Νταβίντ Λοπέρα.

Ο Λοπέρα όπως και χιλιάδες ακόμη συμπατριώτες του, οι οποίοι κάνουν προεκλογική καμπάνια για τους Πολίτες, είναι η πρώτη φορά που ασχολείται ενεργά με την πολιτική και δεν είναι θύμα της κρίσης. Βεβαίως έχει δει το εισόδημά του να μειώνεται σημαντικά, αλλά δεν είναι άνεργος και βρίσκεται σε μια πάνω-κάτω φυσιολογική κατάσταση. Ο τύπος του ψηφοφόρου των Πολιτών είναι κάτοικος πόλης, απόφοιτος Ανώτατης Σχολής και ηλικίας 25-54 ετών.
«Τόσο το Ποδέμος όσο και οι Πολίτες ανταγωνίζονται ευθέως στον εξαιρετικά δύσκολο τομέα των ονείρων και της ελπίδας μεσούσης της κρίσης», γράφει μεταξύ άλλων η «El Pais». Και μπορεί να εξαπολύουν πυρά κατά των συστημικών κομμάτων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές) διαμηνύοντας ότι θέλουν να αλλάξουν και κυρίως να ανανεώσουν το πολιτικό σκηνικό, έχουν όμως διαφορετική ιδεολογία και πρόγραμμα.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: