Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

O Σημίτης τον έδωσε κανονικά: Ο Άκης πίεζε για τα εξοπλιστικά,είπε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου καταθέτουν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, στο δικαστήριο πέραν του Άκη Τσοχατζόπουλου -που είναι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, βρίσκεται και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, για πρώτη φορά μετά την απόδρασή της από το Δρομοκαΐτειο, όπου εκτίει την ποινή της. 
Ο κ. Σημίτης κατέθεσε πως προσήλθε στο δικαστήριο για να διευκολύνει την απονομή της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει όμως τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε στην κατάθεσή του πως την περίοδο που συμφωνήθηκαν οι εξοπλισμοί αυτοί, υπήρχε η κρίση των Ιμίων και πως κρίθηκε αναγκαία η αγορά τους από τον τότε υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.
Συγκεκριμένα, για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1 ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως «ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν».
Ωστόσο, για τις υπόλοιπες αγορές, ο Κώστας Σημίτης ανέφερε πως μετά την απόφαση του Ελσίνκι δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος από πλευράς Τουρκίας και εισηγήθηκε την αναβολή της αγοράς των εξοπλιστικών, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός κατά της μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων τάχθηκε τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ο Τύπος.

Τέλος, όταν ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε για το ρόλο του ΚΥΣΕΑ στους εξοπλισμούς τόνισε πως «ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά όχι για τις αγορές», συμπληρώνοντας ότι απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα, π.χ. αν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει εξοπλισμούς από Γαλλία ή ΗΠΑ.
«Κάλλιστα χωρεί δωροδοκία»
«Μπορεί να δωροδοκηθεί ο υπουργός εφόσον το ΚΥΣΕΑ λαμβάνει την απόφαση αγοράς;» ρώτησε η πρόεδρος τον κ. Σημίτη, με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά: «Κάλλιστα χωρεί η δωροδοκία. Υπάρχει δυνατότητα. Εδώ, έγινε δωροδοκία», για να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά της υπεράσπισης.
Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας τι εννοούσε με τη «δυνατότητα» δωροδοκίας, «οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται κατά περίπτωση από τα υλικά αλλά και από τη διαπραγμάτευση που γίνεται. Αυτά είναι ελέγξιμα από επιτροπές. Εδώ, όπως απεδείχθη ή προέκυψε –για να μην αντιδράσει η υπεράσπιση- υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα: σε μέλη των επιτροπών, στον αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών και σε ανώτατο επίπεδο στον ίδιο τον υπουργό». Στο σημείο αυτό παρενέβη και πάλι ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου κ. Γιάννης Παγορόπουλος ο οποίος είπε στον μάρτυρα: «Δεν είναι θέσφατο κύριε, αυτό ψάχνουμε», για να λάβει απάντηση από τον κ. Σημίτη: «Έμαθα πως δύο κατηγορούμενοι ομολόγησαν». Ο συνήγορος απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι δωροδοκία μπορεί να συμβεί στο πριν και στο μεταγενέστερο στάδιο του ΚΥΣΕΑ, αναφέροντας στο δικαστήριο: «Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν τεχνικά θέματα. Για παράδειγμα, το αεροπλάνο πρέπει να γίνει έτσι. Εκεί, μπορεί να χωρέσει δωροδοκία».
Σε ερώτηση της προέδρου εάν συγκεκριμένα στην προμήθεια των TOR M1 και των υποβρυχίων έγινε δωροδοκία, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Διευκρίνισε επίσης στο δικαστήριο ότι μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί να θυμάται τις συζητήσεις που έγιναν στο ΚΥΣΕΑ για τα συγκεκριμένα όπλα. «Για τα υποβρύχια ωστόσο, θυμάμαι ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να γίνει συμπαραγωγή των όπλων αυτών με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς κρίθηκε ότι αντικειμενικά δεν μπορούσε άλλο ναυπηγείο της χώρας να συμμετέχει στο συγκεκριμένο έργο».
«Λυπάμαι...»

Τη λύπη του για το γεγονός ότι οι «αθλιότητες» έγιναν επί πρωθυπουργίας του, εξέφρασε στην κατάθεσή του στη δίκη Τσοχατζόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.
Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Άκη Τσοχαρτζόπου ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είχε εμπιστοσύνη στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, από '76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».
Πώς βρέθηκαν στο Εφετείο οι Σημίτης - Βενιζέλος

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο αποφάσισε να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999 ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας διατυπώνει επί 3 χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας.
Αρχικά, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίδικης περιόδου είχαν κληθεί για τις 29 Απριλίου, αλλά οι καταθέσεις τους μετατέθηκαν. Οι πολιτικοί, πλην του κ. Παπαντωνίου που απουσίαζε στο εξωτερικό είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο και μετά την αλλαγή των ημερομηνιών είχαν αποχωρήσει χωρίς να προβούν σε δηλώσεις για την υπόθεση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Το αίτημα για τις καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ που, από την αρχή της δικαστικής έρευνας για τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες», προβάλει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στηρίζεται στον ισχυρισμό του πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Η απάντηση που μέχρι τώρα λάμβανε από τη Δικαιοσύνη στο αίτημά του ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι πως αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Μέλη άλλωστε του ΚΥΣΕΑ έχουν από καιρό δηλώσει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.
Στις 20 του μήνα πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου.
Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 του μήνα ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: