Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Κόντρα για τις παραλίες

Δεν απαιτείται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την παραχώρηση της χρήσης παραλιών, υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή την παρέμβαση των δέκα σπουδαιότερων οικολογικών οργανώσεων («Εφ.Συν.» 2/6), οι οποίες κάνουν λόγο για κινδύνους υποβάθμισης ακόμα και για το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA, που μέσω των δήμων παραδίδονται σε ιδιώτες για να «ξεφυτρώσουν» ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.  
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει λόγο για «όψιμο» ενδιαφέρον και «εργολαβία αντιπολίτευσης» από την πλευρά των οικολογικών οργανώσεων, υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές Μαρτίου είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις τοποθεσίες του δικτύου NATURA που εκχωρούνται από χρόνια σε δήμους, χωρίς να διατυπωθούν τότε ενστάσεις ή διαφορετικές προτάσεις.Προσθέτει ότι γι’ αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις δεν προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην ουσία ομολογεί ότι δεν παρεμβαίνει με ελέγχους που θα διαπιστώνουν αν τηρούνται οι όροι παραχώρησης.


Περιορίζεται μόνο στην υπενθύμιση ότι έχουν τεθεί 13 γενικοί περιοριστικοί όροι, που αυξάνονται κατά 10 για τις προστατευόμενες παραλίες.
Προσθέτει πάντως ότι «τείνει ευήκοα ώτα σε κάθε πρόταση με τεκμηριωμένη φυσικά αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση του αιγιαλού». Εχει ενδιαφέρον ότι δεν κάνει αναφορά στην περυσινή απόφαση του ΣτΕ, που τάχθηκε κατά της συλλήβδην παραχώρησης παραλιών και περιλαμβάνεται στα βασικά επιχειρήματα των οικολογικών φορέων.
Το υπουργείο αναφέρεται επίσης στην προδικαστική διαδικασία που ξεκίνησε το 2014 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Ελλάδας και τονίζει ότι αφορά προγράμματα προστασίας περιοχών του δικτύου NATURA και δεν συνδέεται με την εκχώρηση της χρήσης παραλιών σε δήμους.
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: