Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Εντεταλμένοι λομπίστες ιδιωτικών εταιριών οι ακόλουθοι άμυνας

Έχουν δοθεί εντολές σε όλους του ΑΚΑΜ ότι θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα και ιδιωτικών επιχειρήσεων με έδρα στην Ελλάδα, δήλωσε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ο Πάνος Καμένος. Μίλησε για πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε Αφρική και Μέση Ανατολή. Αναπάντητα ερωτήματα για το πλαίσιο της άτυπης αλλά ιδιαίτερα κερδοφόρας αυτής δραστηριότητας.Οι μηχανισμοί του υπουργείου Άμυνας, οι ακόλουθοι άμυνας (ΑΚΑΜ) των ελληνικών πρεσβειών σε όλες τις χώρες του πλανήτη εκπροσωπούν και τα συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας ή των εφοπλιστών! Την ευθεία και ξεκάθαρη αυτή παραδοχή έκανε στην Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας Πάνος Καμένος η οποία συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη (17/6).
Παρότι μάλιστα ερωτήθηκε επίμονα από βουλευτές, δεν απάντησε στο ερώτημα του πότε λήφθηκε αυτή η απόφαση, ποιοι οι κανόνες και ποιο είναι το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι δομές του υπουργείου θα λειτουργούν ως «προωθητές» ιδιωτικών συμφερόντων σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο. Επιπρόσθετα αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα του με ποιο τρόπο διασφαλίζονται τα λεγόμενα «εθνικά συμφέροντα» η τα συμφέροντα της χώρας σε αυτού του είδους τις άτυπες μεσολαβήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πάνος Καμένος «εμείς έχουμε αποφασίσει, πέραν της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας να ενισχύουμε και τις άλλες ελληνικές ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες. Ιδίως, οι εντολές, οι οποίες έχουν δοθεί, πλέον, σε όλους τους ΑΚΑΜ, σε όλες τις χώρες, είναι ότι θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Ελλάδος, ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων». Μάλιστα επικαλέστηκε την διεθνή πρακτική λέγοντας ότι «το κάνουν όλοι οι Πρέσβεις. Μας πιάνουν όλους για να εξυπηρετήσουν εταιρείες τους σε όλον τον κόσμο. Θα το κάνουμε κι εμείς»!

Μάλιστα έγινε πολύ συγκεκριμένος λέγοντας ότι «υπάρχουν ελληνικές βιομηχανίες, ιδιωτικές, οι οποίες αυτήν τη στιγμή έχουν ανοίξει σε αγορές, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ινδία. Μόνο από τις διόπτρες που έχουν πωληθεί από δύο ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, ανταγωνίστριες, και στη Μέση Ανατολή (σ.σ που ακριβώς;) , στα Εμιράτα, στην Αίγυπτο, αλλά και στη Ινδία, βοηθούν στο να εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι εδώ, χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι, και βεβαίως, αυτές τις αμυντικές επιχειρήσεις, όποιες και αν είναι αυτές, σε όποιον και αν ανήκουν, υποχρεούμαστε να τις ενισχύουμε και θα τις ενισχύουμε, μέσω των μηχανισμών των οποίων έχουμε».

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Αμυνας, σε συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΠΚΥ) στις 22 Μαίου στην Ουάσιγκτον, είχε μιλήσει για για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης. Τέτοιας που να καθιστά «απολύτως σύννομες» τις ενέργειες των ακόλουθων άμυνας!

Στην ίδια λογική ήταν η τοποθέτησή του και για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές του ΝΑΤΟ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πάνος Καμμένος «όσον αφορά τους εφοπλιστές για τα πλοία, τα οποία θα μεταφέρουν διάφορα υλικά, θα κερδίζουν οι εφοπλιστές. Θέλω, όμως, να σας πω, ότι τα πλοία υπό ελληνική σημαία στη σύνθεσή τους έχουν υποχρεωτικά Έλληνες αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής και Έλληνες ναυτεργάτες. Όλα δε τα πλοία, τα οποία εδόθησαν για μεταφορά τέτοιου υλικού έχουν στο σύνολό τους, ομιλώ για τα πλοία της ακτοπλοΐας, Έλληνες ναυτεργάτες και Έλληνες αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής. Μπορεί, βέβαια, να κερδίζουν οι εφοπλιστές από τη μεταφορά, αλλά αντί να τα παίρνουν άλλες χώρες, τα παίρνουν ελληνικής σημαίας πλοία».

Είναι φανερό ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτούνται κατ’ αρχήν σαφέστερες
εξηγήσεις:
Πρώτον για τις διαδικασίες εμπλοκής που ακολουθούνται σε έναν επιχειρηματικό χώρο που έχει πολλάκις καταγγελθεί για επιχειρηματική αδιαφάνεια.
Δεύτερον για το με ποια κριτήρια τα συμφέροντα ιδιωτών στον πολύπλοκο χώρο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας ταυτίζονται με τη προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου 
www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: