Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει! Το Brexit αποτέλεσμα των φιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πολιτική που επέλεξαν οι κυρίαρχες συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από τους κλυδωνισμούς και τον διχασμό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούν τυχαίο ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έρχεται ένα χρόνο μετά τους σκληρούς εκβιασμούς εναντίον της Ελλάδας από πλευράς των τοκογλυφικών ΔΝΤ, ΕΚΤ και της βορειοευρωπαϊκής ελίτ, προεξάρχοντος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Το εκρηκτικό μίγμα που δημιουργήθηκε από την κρίση χρέους, το ενδεχόμενο Grexit, η πολιτική κλειστών συνόρων απέναντι στην προσφυγική κρίση, έθρεψε την άνοδο των εθνικισμών σε πολλές χώρες και οδήγησε τελικά και στο πρώτο σπάσιμο της ΕΕ με την έξοδο της Βρετανίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνταχθήκαμε, μαζί με τους Βρετανούς Πράσινους, κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, επιμένοντας ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα θέσει σε κίνδυνο επίσης σειρά μεγάλων περιβαλλοντικών θεμάτων της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως την καταπολέμηση της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικότερα δε των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και θα αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή αρχή της προφύλαξης, στην οποία βασίζεται και η αντίσταση κατά των διατλαντικών συνθηκών εμπορίου CETA και TTIP και κατά των πολυεθνικών και των επιλογών τους σε τρόφιμα, φάρμακα φυτοφάρμακα.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που υποδαύλισαν την αποχώρηση της Βρετανίας, επιμένοντας στην αποδυνάμωση της Ευρώπης της αλληλεγγύης, με τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και κλειστών συνόρων που επέλεξαν τα τελευταία χρόνια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, υποστηρικτές της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, επιμένουν να μη ποντάρουν σε διαδικασίες αποσταθεροποίησης. Επιμένουν πως το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά σε μια άλλη Ευρώπη με επίκεντρο τον άνθρωπο, αλληλέγγυα και πράσινη. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η ανοχή απέναντι σε ένα στυγνό και εγκληματικό οικονομικό σύστημα που κυριάρχησε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το μέλλον είναι εδώ και περιμένει ένα ξεκάθαρο λόγο από τις πράσινες, αριστερές και αληθινά προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις».
www.ecogreens-gr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: