Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Παρέμβαση αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου για τον Νίκο Ρωμανό

Να αναιρεθεί ως προς το σκέλος που αφορά τη μη αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, στον Νίκο Ρωμανό και έναν ακόμη συγκατηγορούμενο του, εισηγήθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γρηγόρης Πεπόνης, στην πρότασή του προς το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Γρηγόρης Πεπόνης αν και δέχτηκε το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου που θεωρεί «ατομικό τρομοκράτη» τον Νίκο Ρωμανό, διαφώνησε με τη μη αναγνώριση του ελαφρυντικού αυτού στον κατηγορούμενο. Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, οι δικαστές δεν δέχθηκαν ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο Εφετείο, μεταξύ αυτών, την ολοκλήρωση του Λυκείου και την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο για το Νίκο Ρωμανό.

«Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και να μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» τόνισε ο εισαγγελέας υπογραμμίζοντας πως «Είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;».
Εντούτοις ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έκρινε αβάσιμες τις αιτήσεις αναίρεσης και πρότεινε την απόρριψη τους ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες. Ανάμεσα σε αυτά και το ζήτημα της «ατομικής τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, στηρίζοντας την κρίση για ενοχή τους για σειρά πράξεων ως τρομοκρατικές ενέργειες, αν και έχουν αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (187Α ΠΚ).
«Είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτό τον τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του. 
 .efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: