Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Άλλο ένα παιδί θαύμα Έλληνικής καταγωγής

 Ο Γουσταύος-Λάσκαρης "Γκαστ" Αβράκωτος (Gustav Lascaris "Gust" Avrakotos) (14 Ιανουαρίου 1938 - 1 Δεκεμβρίου 2005) ήταν ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, με καταγωγή από τη Λήμνο. Υπήρξε σύνδεσμος της CIA με την ΚΥΠ τη δεκαετία του '60. Επίσης, ήταν ο αφανής επικεφαλής της "Afghan Task Force". Έγινε περισσότερο γνωστός στο κοινό το 2003 από την έκδοση του βιβλίου του "Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History", στο οποίο παρουσιάζει την αμερικανική ανάμειξη κατά τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανισταν. Ο Charlie Wilson, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Τέξας, ήταν ο συνεργάτης του Αβράκωτου στην επιχείρηση αυτή. Το 2007 με βάση το βιβλίο του Αβράκωτου γυρίστηκε η ταινία "Charlie Wilson's War", με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Τζούλια Ρόμπερτς.[3]

Ο Αβράκωτος γεννήθηκε το 1938 στο Aliquippa της Πενσυλβάνια. Ο πατέρας του ήταν ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς από τη Λήμνο και είχε μια βιοτεχνία αναψυκτικών. Αρχικά, εργάστηκε στην εταιρία χάλυβα "Jones and Laughlin Steel Company", ως το 1955 που αποφοίτησε από το γυμνάσιο της πόλης. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ από όπου αποφοίτησε με έπαινο. Επίσης, έγινε δεκτός στο "Carnegie Institute of Technology".

Το 1962 προσλήφθηκε στη CIA στο Λάνγκλεϋ της Βιρτζίνια και ανάμεσα στα καθήκοντά του ήταν η προώθηση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Προβλήθηκε ο ισχυρισμός πως ο Αβράκωτος ήταν ο σύνδεσμος της CIA με την ελληνική ΚΥΠ που είχε τότε επικεφαλής τον μετέπειτα δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Επίσης, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι είχε κάποια ανάμειξη στο πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο κατά του Μακάριου[4] Ο Αβράκωτος που ήταν ο σύνδεσμος του Ιωαννίδη με τη CIA του είχε διαβιβάσει μαζί με τον δεύτερο της CIA στην Αθήνα, Έστες, την αντίθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε επέμβαση στη Κύπρο αλλά δεν αποκλείεται ο Αβράκωτος να δήλωσε off the record στον Ιωαννίδη ότι σε περίπτωση πραξικοπήματος οι ΗΠΑ δεν θα είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα εκφράζοντας πιθανότατα την προσωπική του άποψη. Στην ουσία ο Ιωαννίδης προχώρησε στο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου με προσωπική του απόφαση και όχι επειδή του είπε ο Αβράκωτος ως απάντηση στο τελεσίγραφο του Μακαρίου. Σκοπός του ήταν να μη χάσει η Ελλάδα τον στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου και να αποτρέψει τον Μακάριο από το να κάνει της Κύπρο κέντρο αντιχουντικού αγώνα. Δηλαδή ήταν θέμα πολιτικής επιβίωσης του στρατιωτικού καθεστώτος του. Πίστευε ότι οι Τούρκοι δεν θα αντιδρούσαν για την πτώση του Μακαρίου και οι Αμερικανοί θα ήταν αδιάφοροι. [5]

Τη δεκαετία του '80 ήταν επικεφαλής της Επιχείρησης "Κυκλών" (Operation Cyclone), της μεγαλύτερης μυστικής επιχείρησης στην ιστορία της CIA. Με αυτή την επιχείρηση η CIA χρηματοδοτούσε τους Αφγανούς αντάρτες Μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών που είχαν καταλάβει το Αφγανιστάν. Για την συμβολή του στην επιτυχία της επιχείρησης το 1988 τιμήθηκε από τη CIA με το "Μετάλλιο Αξίας" "Intelligence Medal of Merit".

Μετά το τέλος του Σοβιετο-αφγανικού πολέμου εργάστηκε για μικρό διάστημα σε αφρικανικές υποθέσεις και στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε το 1989. Ακολούθως, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως η "TRW" και η "News Corporation". Από το 1997 ως το 2003 επανήλθε στη CIA ως σύνδεσμος.

Απεβίωσε το 2005 ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία μόνο 67 ετών. Είχε έναν γιο τον Γρηγόριο Αβράκωτο από τον πρώτο του γάμο.

el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: