Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Αποκάλυψη μαμούθ για ύποπτα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων αξιωματούχων

 Μια από τις μεγαλύτερες διαρροές εγγράφων, τα οποία αποκαλύπτουν τα αμύθητα πλούτη αλλά και ύποπτες συναλλαγές 30 ηγετών κρατών, 300 κυβερνητικών αξιωματούχων και 100 δισεκατομμυριούχων, φέρνει στο φως η οργάνωση International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) σε συνεργασία με μέσα ενημέρωσης όπως ο Guardian, η εκπομπή Panorama του BBC, η εφημερίδα Le Monde και η Washington Post.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ICIJ αρκετά από τα έγγραφα είναι και στα ελληνικά.

Στα πρώτα ονόματα που δημοσιεύτηκαν περιλαμβάνεται και αυτό του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς η νομική εταιρεία που είχε ιδρύσει κατηγορείται ότι βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να κρύβουν κολοσσιαία ποσά. Ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι σχέσεις του με την εταιρεία διακόπηκαν το 1997 ενώ με ανακοίνωσή της η εταιρεία δηλώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία παράνομη ενέργεια.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στοιχεία για χρήση offshore από νυν και πρώην ηγέτες της Βρετανίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τσεχίας, της Ιορδανίας, του Αζερμπαϊτζάν και δεκάδων άλλων χωρών. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 600 δημοσιογράφοι από 117 χώρες (μεταξύ των οποίων και η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ) διήρκεσε 18 μήνες και αφορά 90 χώρες και πάνω από 10 εκατομμύρια έγγραφα.

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: