Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Πέθανε ο δολοφόνος του Ιρακινού λαού

 Λίγοι αξιωματούχοι στην ιστορία μπορούν να ισχυριστούν ότι συμμετείχαν σε ένα σχέδιο που οδήγησε στο θάνατο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Και ο αρχηγός γενικού επιτελείου και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, Κόλις Πάουελ, ήταν ένας από αυτούς.

O άνθρωπος που ήθελε να παρουσιάζεται ως φιλειρηνιστής και «ψύχραιμος» συμμετείχε από ανώτατες θέσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε τουλάχιστον 28 «κρίσεις», μεταξύ των οποίων, ο πόλεμος του Βιετνάμ, η εισβολή στον Παναμά, η εισβολή στη Γρενάδα, οι βομβαρδισμοί του 1986 στη Λιβύη, ο Πρώτος Πόλεμος του Περσικού Κόλπου και φυσικά η εισβολή και κατάληψη του Ιράκ το 2003.

Το μεγαλύτερο έγκλημα της καριέρας του όμως ήταν η προώθηση των ψευδών καταγγελιών για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουεϊν.

θα τον θυμόμαστε ως τον άνθρωπο που ζήτησε να καλυφθεί το αντίγραφο της Γκουέρνικα του Πάμπλο Πικάσο στο κτίριο του ΟΗΕ γιατί δεν ήθελε να ταυτιστεί με τα εγκλήματα των φασιστών του Φράνκο και των ναζί του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου.

Δεν τα κατάφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: