Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Γενικό φαινόμενο η εγκατάλειψη που αποκαλύπτει η υπόθεση κακοποίησης στο ορφανοτροφείου - Ανά δίμηνο όφειλαν να κάνουν έλεγχο οι Περιφέρειες

 Όπως εξήγησε η κα Γεώργαρου, η ίδια και το σωματείο του οποίου ηγείται έχουν σαφή εικόνα για το θέμα, καθώς «μεταξύ των σκοπών μας είναι η παρακολούθηση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στα ιδρύματα». Και όπως είπε, «θα διαφωνήσω με την υπουργό» Δόμνα Μιχαηλίδου που είχε νωρίτερα παρουσιάσει μία εικόνα αιφνιδιασμού της κυβέρνησης.

«Επανειλημμένα έχω απευθυνθεί στο υπουργείο ... Λείπουν οι συστηματικοί έλεγχοι ... Τα παιδιά είναι στο έλεος των κακών διοικήσεων και των κακών υπαλλήλων», τόνισε η κα Γεώργαρου, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι όλα δεν κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει».

«Στις 24 Απριλίου έστειλα επιστολή που παρέλαβε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και κοινοποίησα στην κα Μιχαηλίδου», όπως αποκάλυψε η κα Γεώργαρου, όπου αναγραφόταν «επί λέξει: "Επειδή ανησυχούμε βαθύτατα για την κατάσταση όλων των ανηλίκων που ζουν στα ιδρύματα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας και του αποκλεισμού, επειδή φοβούμαστε προβλήματα αυθαιρεσίας και κακής μεταχείρισης στα παιδιά, ζητούμε από εσάς προσωπικά να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας να διενεργήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους"».

«Είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων ότι τα παιδιά, ειδικά κατά το χρόνο της πανδημίας, βρίσκονται αποκλεισμένα. Δεν επιτρεπόταν κανείς να μπει μέσα σε ίδρυμα. Δεν ξέραμε πώς ζούσαν. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν παρακολουθούσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην οποία είχε προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για το αν αυτά τα παιδιά συμμετέχουν στην εκπαίδευση ή δεν συμμετέχουν».

«Για τους ελέγχους της ποιότητας ζωής των παιδιών των ιδρυμάτων αρμόδιες είναι οι Περιφέρειες», τόνισε η κα Γεώργαρου, οι οποίες οφείλουν:

να διορίσουν κοινωνικούς συμβούλους, υπάρχουν τμήματα θεωρητικά, στην πράξη δεν υπάρχουν. Είναι μια σοβαρή αδιαφορία όλων των Περιφερειαρχών της χώρας μας

Σοκάρουν όσα περιέγραψε για την εγκατάλειψη των παιδιών στα ιδρύματα παιδικής προστασίας από τους αρμόδιους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, μιλώντας στο Open, η πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» Ελένη Γεώργαρου.να διενεργούν ανά δίμηνο ελέγχους στα ιδρύματα παιδικής προστασίας

να συντάσσουν εκθέσεις και να εντοπίζουν προβλήματα που υπάρχουν μέσα σε κάθε δομή

«Κανείς δεν κάνει καλά τη δουλειά του, το λέμε ευθαρσώς, σε καμιά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει οργανωμένο τμήμα κοινωνικών συμβούλων που να προστατεύει τα παιδιά ... τα ιδρύματα παιδικής προστασίας λειτουργούν χωρίς άδειες λειτουργίας, χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις λειτουργίας. Αν θέλετε εσείς κι εγώ, αύριο κάνουμε ένα σωματείο με 18 φίλους μας και ανοίγουμε μία δομή "παιδικής προστασίας". Δεν υπάρχει κανένας κανονισμός. Αλλά παίρνουν επιχορηγήσεις. Και οι εισαγγελίες τους αναθέτουν το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει για τους ανθρώπους: τη ζωή, αυτών των παιδιών. Αυτά τα παιδιά η Πολιτεία τα αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια ... σαν να είναι παιδιά δεύτερης και τρίτης κατηγορίας». 

«Οι μηνύσεις που κάνει η κα Μιχαηλίδου δεν λύνουν το πρόβλημα. Με λύπη μου άκουσα την ατυχέστατη διατύπωση που έκανε για "μηνύσεις στις εισαγγελίες". Αυτές οι μηνύσεις θα ευοδωθούν σε 5 χρόνια από τώρα. Στην καλύτερη περίπτωση, σε 3 χρόνια. Θα ενδιαφέρει κανέναν το θέμα του συγκεκριμένου ιδρύματος μετά από 3 χρόνια; ... Πρέπει και το υπουργείο και οι Περιφέρειες να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν υπήρχε κάποιος που έπρεπε να στραφεί η κα Μιχαηλίδου, είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Να μας δείξει τις εκθέσεις εποπτείας που έγιναν στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Επανειλημμένα τις έχουμε ζητήσει και δεν έχουν γίνει».

Νωρίτερα η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά στην εκπομπή ανέφερε ότι πρακτικά ήταν τυχαίο ότι η καταγγελία εντοπίστηκε άμεσα στα εισερχόμενα έγγραφα του υπουργείου. «Όλα τα έγγραφα που έρχονται στο υπουργείο, δεν είναι σε θέση οι συνεργάτες μου κι εγώ να τα βλέπουμε την ίδια ημέρα ... θα μπορούσαμε να την έχουμε εβδομάδες, μήνες, να μην την έχουμε διαβάσει», όπως περιέγραψε.

https://www.avgi.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: