Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα. Ετοιμάζουν έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ

Πράσινο φως στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ άναψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας πριν από λίγα λεπτά. Το δικαστήριο εξέτασε την έφεση που είχαν ασκήσει οι αμερικανικές διωκτικές αρχές ενάντια στην απόφαση μη έκδοσης του δημοσιογράφου τον περασμένο Ιανουάριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε τις διαβεβαιώσεις των αμερικανικών αρχών για τις συνθήκες στις οποίες πρόκειται να κρατηθεί στις ΗΠΑ ο Ασάνζ, αναιρώντας έτσι την πρωτόδικη απόφαση της δικαστή Βανέσα Μπαράιτσερ, που είχε επικαλεστεί φόβους για την ψυχική και σωματική υγεία του Ασάνζ αν εκδιδόταν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται ουσιαστικά για γνωμοδότηση, με την υπόθεση να παραπέμπεται πλέον στην υπουργό Εσωτερικών της Μεγάλη Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, η οποία δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί.

Η εξέλιξη αυτή, όσο δυσάρεστη και χυδαία κι αν είναι για τη δημοσιογραφία και την αποκάλυψη κρατικών εγκλημάτων, δεν ήταν αναπάντεχη. Όπως είχαμε ήδη τονίσει από την πρωτόδικη απόφαση της δικαστή Βανέσα Μπαράιτσερ, η απόφαση για τη μη έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ είχε αποδεχτεί όλες τις αιτιάσεις των αμερικανικών αρχών. Η μη έκδοση είχε βασιστεί καθαρά και μόνο στον κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία του Ασάνζ λόγω της ενδεχόμενης κράτησής του στο αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα.

Η επιχείρηση ηθικής, αλλά και σωματικής δολοφονίας του Ασάνζ, του οποίου το «έγκλημα» είναι πως αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, φτάνει στην ολοκλήρωσή της. Η επιχείρηση αυτή περιείχε αποκλεισμό του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κατασκοπεία εναντίον του, σχέδια δολοφονίας του, σύλληψη και κράτησή του σε άθλιες συνθήκες, όπως και ψευδομαρτυρίες ενώπιον του δικαστηρίου.

Πρόκειται για μία παγκόσμια ήττα της δημοσιογραφίας, μια μελανή σελίδα που απειλεί να έχει και μελλοντικές συνέπειες για την ελευθερία της αποκάλυψης κρατικών εγκλημάτων. Κάτι που δεν σημαίνει πως ο αγώνας για τον Τζούλιαν Ασάνζ έχει λήξει με την (πολύ πιθανή πλέον) έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ θα παραμείνει υπό κράτηση στη φυλακή Μπέλμαρς, μέχρι να αποφανθεί η υπουργός Εσωτερικών για την έκδοσή του.

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: