Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Μητσοτάκης και εφοπλιστές μπλοκάρουν το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ειδική αναφορά στο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στο να μην εφαρμοστεί στο σύνολό του το πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό πετρέλαιο κάνει το δίκτυο Bloomberg επικαλούμενο έγγραφα των διαπραγματεύσεων που έχει στη διάθεσή του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τη ναυτιλία, ήταν μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ που πίεσε ώστε να απαλειφθεί από το έκτο πακέτο κυρώσεων μια πρόβλεψη που θα απαγόρευε σε ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν πετρέλαιο σε τρίτες χώρες».

Το Bloomberg αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα διακόπτοντας την πρόσβαση της Ρωσίας σε σκληρό νόμισμα, δεδομένου ότι διαθέτει το ένα τέταρτο της διαθέσιμης χωρητικότητας σε δεξαμενόπλοια.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου σημαίνει ότι απειλείται η εφαρμογή και άλλων προτάσεων για κυρώσεις που προωθούσε η ΕΕ, εξηγεί το Bloomberg

Υπάρχουν δυο παρατηρήσεις που θα μπορούσε να κάνει κανείς: Καταρχήν την επόμενη φορά που θα ακούσετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ΜΜΕ που ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές να θρηνούν για τη ρωσική εισβολή να τους θυμίσετε ότι αποτελούν από τους βασικούς πυλώνες οικονομικη΄ς χρηματοδότησης της πολεμικη΄ς μηχανής του Πούτιν. Κατά δεύτερον κάποιος πρέπει να εξηγήσει στο Bloomberg τη διαφορά ανάμεσα στην ελληνική οικονομία και τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι με αποφάσεις της χούντας των συνταγματαρχών απολαμβάνουν εγκληματικό καθεστώς φοροαπαλλαγών και φοροασυλίας. Το γεγονός ότι διαδοχικές κυβερνήσεις λειτουργούν έκτοτε ως εντολοδόχοι των εφοπλιστών, προωθώντας τις θέσεις τους σε διεθνή fora δεν σημαίνει ότι τα συμφέροντα των τελευταίων ταυτίζονται με αυτά της εθνικη΄ς οικονομίας.

info-war.gr

Α.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια: