Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Παγώνει ο έλεγχος για καταθέσεις στην Ελβετία

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Βουλευτές σε ρόλο ελεγκτή και ελεγχόμενου όπου κανένας κανόνας δεν ισχύει εκ των προτέρων και όλα λειτουργούν ad hoc.

Καθώς συνεχίζεται η παρέλαση των βουλευτών στο γραφείο του β' ορόφου της Βουλής, όπου βρίσκεται κλειδωμένη η περιβόητη λίστα των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο, προετοιμάζεται με κάθε προσοχή η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των ιδίων, για το οικονομικό έτος του 2009, ενώ ανεστάλη η διαδικασία με την οποία οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα ζητούσαν να ελεγχθούν και από τις ελβετικές αρχές για τυχόν κρυφούς λογαριασμούς.




Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Για πρώτη φορά αυτά θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και θα παραμείνουν εκεί για περίπου ένα μήνα, δηλαδή μέχρι λίγο μετά τις γιορτές, όπως αναφέρει στην «Κ.Ε.» ο αρμόδιος για τον οικονομικό έλεγχο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης. Η δημοσιοποίησή τους έχει καθυστερήσει αρκετά, καθώς είχε ανακοινωθεί ότι θα δίνονταν πολύ νωρίτερα. Η εξήγηση είναι ότι επειδή θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δει την περιουσία που δηλώνουν (γεγονός που δεν χαροποιεί πολλούς βουλευτές) έπρεπε να μη γίνει κανένα λάθος. Εστειλαν λοιπόν, πίσω ξανά σε ηλεκτρονική μορφή τις δηλώσεις των «πόθεν έσχες» σε κάθε βουλευτή, προκειμένου να ελέγξει για «τυχόν λάθη» και να μην εκτεθεί. Αυτή τη στιγμή οι βουλευτές αφού τις ξαναελέγχουν, τις επιστρέφουν στη Βουλή, προφανώς με τις απαραίτητες διορθώσεις, όπου χρειάζεται ώστε να είναι έτοιμες να αναρτηθούν.


Εν τω μεταξύ η διαδικασία συγκέντρωσης εξουσιοδοτήσεων, για να ζητηθεί από τις ελβετικές αρχές να ελεγχθούν οι βουλευτές για τυχόν κρυφούς λογαριασμούς, σταμάτησε. Η εξήγηση από τη Βουλή είναι ότι πρέπει πρώτα να αναζητηθεί μία επίσημη διαδικασία και η διαμόρφωση ενός ενιαίου κειμένου για όλους τους βουλευτές που θα το ζητήσουν. Οι βουλευτές που δήλωσαν πρόθυμοι κι έστειλαν τις σχετικές επιστολές, πάντως, δεν ήταν περισσότεροι από 50 και κυρίως από τα μικρότερα κόμματα.


Επισήμως δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση να ελέγχονται οι βουλευτές για τυχόν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Αυτό ζητήθηκε πριν από λίγες μέρες δημοσίως για πρώτη φορά από τον Φ. Πετσάλνικο, μετά τις δηλώσεις του ελληνικής καταγωγής πολιτικού στελέχους της ελβετικής αριστεράς, Ιωσήφ Ζησιάδη, περί τυχόν ύπαρξης καταθέσεων ελλήνων βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε ελβετικές τράπεζες. Για την ουσία των καταγγελιών του Ι. Ζησιάδη, όμως, δεν έγινε καμία συζήτηση στη Βουλή.


Ο κ. Ζησιάδης επανέλαβε άλλη μια φορά, σε επιστολή του προς τη Βουλή αλλά και σε συνεντεύξεις, ότι σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της ελβετικής κυβέρνησης σε σχετική ερώτησή του, η Ελβετία επεδίωξε να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών για τις περιπτώσεις φορολογικής απάτης, αλλά η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε ποτέ.

Οσον αφορά τις λίστες φοροφυγάδων που βρίσκονται στη Βουλή, πολλοί βουλευτές αρνούνται να «νομιμοποιήσουν» τη διαδικασία αυτή που επιτρέπει μόνο στους βουλευτές να τις δουν, χωρίς να μπορούν να κρατήσουν ή να σημειώσουν όμως το παραμικρό στοιχεία. Ορισμένοι αναφέρουν ότι βρίσκουν τη διαδικασία προσβλητική και χωρίς ουσία και ζητούν να δοθεί κανονικά στη δημοσιότητα αλλά και να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Από αυτούς που την έχουν δει, πάντως, κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει κανένα γνωστό όνομα πλην του πεθερού ενός υπουργού και άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την ίδια λίστα που είχε διαρρεύσει στον τύπο. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: