Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΕΕ: 82 δισ. ευρώ «αναζητούν» παραλήπτη


Αδιάθετα εν μέσω οικονομικής κρίσης παραμένουν στα ταμεία της Ε.Ε. 82 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία προορίζονται για την συγχρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, υπενθύμισε σήμερα ο πρό πρόεδπρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο. Μέρος των αδιάθετων κονδυλίων θα μπορούσε να διατεθεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση.

"Θα προτείνουμε να επαναδιατεθούν τα ποσά των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στο ποσό των 82 δισεκατομμυρίων ευρώ που παραμένουν αδιάθετα και τα οποία προορίζονται για την συγχρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

 
"Είναι απαράδεκτο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους να μην έχει δουλειά", πρόσθεσε ο Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, η χώρα του οποίου καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.

"Πρέπει να βοηθήσουμε τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε πίστωση και να βρουν χρηματοδότηση", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

"Οι πόροι είναι εδώ, χρησιμοποιήστε τους, παρουσιάστε μας σχέδια", δήλωσε μία άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Από αυτή την αναδιάθεση των ποσών των ταμείων θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 10,4 δισεκατομμύρια, στην Ιταλία 8 δισεκατομμύρια, στην Γαλλία 4,2 δισεκατομμύρια, στην Γερμανία 5,8 δισεκατομμύρια και στην Βρετανία 1,4 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τρεις πηγές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης: το Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής.

Στο Κοινωνικό Ταμείο υπάρχουν αδιάθετα ακόμη 22 δισεκατομμύρια ευρώ και στα άλλα Ταμεία 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: