Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αναδιαμόρφωση του μέσου μισθού ζητά ο ΣΕΒ

Μισθοί, εργασιακές σχέσεις, επικουρικές συντάξεις και ασφαλιστικό βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους, στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτή την ώρα. «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές» φέρεται να διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Η έναρξη των συζητήσεων γίνεται υπό τη σκιά της έλευσης της τρόικας, στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία θέτει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ είναι πιθανή και η επαναφορά του ζητήματος της κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.


Ήδη ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, στις 15:30 ακολουθεί συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ και στις 16:00 με την ΕΣΕΕ, η οποία θα παραδώσει υπόμνημα στον πρωθυπουργό με το οποίο ζητά πάγωμα των μισθών μέχρι το 2014 και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.




«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Επίσης δεν ξεκαθάρισε αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα ζητήματα που θέτει η τρόικα.


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επισήμανε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του μέσου κόστους εργασίας, σημειώνοντας πως ο ΣΕΒ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός».

«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στην κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής. Αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι θα γίνει με τα μισθολογικά, τις ωριμάνσεις και τις τριετίες, απάντησε πως όλα αυτά είναι που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων. «Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει την ωριμότητα και διαθέτουν την υπευθυνότητα να συζητήσουν για όλα τα εργασιακά θέματα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τόνισε πως η Συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα. Ο Γιάννης Παναγόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με το «κούρεμα», το θέμα της ανεργίας, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ υπουργείων για την απορρόφηση κονδυλίων για την απασχόληση.


Υπενθυμίζεται πως χτες ο Λουκάς Παπαδήμος είχε συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά τη συνάντησή του με τον Λουκά Παπαδήμο τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Ερωτηθείς για την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και τόνισε, ότι δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα είναι κλιμακωτές.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου, η πορεία ανταλλαγής των ομολόγων, το λεγόμενο PSI, καθώς και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου, μεταξύ των οποίων και οι τελικές διευθετήσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η ΓΣΕΕ προσέρχεται στην συνάντηση προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό με προτάσεις όπως το «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) , Σταύρος Κούκος, χαρακτήρισε «Casus Belli» το ενδεχόμενο κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και καθιέρωσης καθεστώτος μερικής απασχόλησης, για τους εργαζόμενους στις τράπεζες,.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), μέσω του προέδρου του Ελ. Κούρταλη, ζητά κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας της Κλωστοϋφαντουργίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα διευθέτηση των ημερών της εβδομαδιαίας εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα των επιχειρήσεων, μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών στις συνεπείς επιχειρήσεις και κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς προς τα επιμελητήρια. Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετικό υπόμνημα που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη.

«Σήμερα ακόμη, παρά τις μεγάλες οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, από τη βαθειά οικονομική κρίση της χώρας, το σκληρό ανταγωνισμό από τις τρίτες χώρες χαμηλού κόστους (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Τουρκία κ.ά.), την έλλειψη χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μεταποιητικούς κλάδους της χώρας, απασχολεί 80.000 εργαζομένους» και παράγει το 30- 33% του συνόλου των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα.

ΚΚΕ: Δεν δεχόμαστε τον όρο εργατικό κόστος

«Δεν δεχόμαστε ούτε καν τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, γιατί χωρίς εργάτες, τους υπάλληλους, τους μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία. Επομένως δεν υπάρχει κόστος», τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχετικά με τις συζητήσεις για τα ανοικτά εργασιακά θέματα.

«Όταν ζητούμε αυξήσεις, ουσιαστική περίθαλψη, ουσιαστικές συντάξεις, διεκδικούμε οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο να έχουν λιγότερα κέρδη. Δεν υπάρχει για εμάς η έννοια του μισθολογικού κόστους», πρόσθεσε.

«Αυτό που υπάρχει είναι ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα όσο πέφτουν οι μισθοί, όσο αυξάνονται για τους εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές, η αγορά φαρμάκων και το κόστος Υγείας και Παιδείας, τόσο μεγαλώνει η κερδοφορία και γίνεται φθηνότερη η εργατική δύναμη», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσχηματικές οι συναντήσεις

Προσχηματικές χαρακτηρίζει το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης τις σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με του κοινωνικούς φορείς, «για τις προωθούμενες μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων καθώς και για τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως αυτές γίνονται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους «για να φανεί ότι αυτά τα σφαγιαστικά νέα μέτρα, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την τρόικα, θα παρθούν μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους».

ΔΗΜΑΡ: Δεν πρέπει να θυσιαστούν οι ΣΣΕ

«Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προ πάντων η Εθνική δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θυσιαστούν στις ιδεολογικά αγκυλωμένες απαιτήσεις της τρόικας», παρατήρησε ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

«Η εργασία, ως δημιουργικό υπόβαθρο της δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν συνεχώς σε κάθε πακέτο μέτρων να τίθεται στη διατίμηση και να απειλείται», πρόσθεσε.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: