Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Εσφαλμένη η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μέτρα, λέει ο Π.Μπόφινγκερ

«Είναι αφελής όποιος θεωρεί ότι η κρίση στην Ευρωζώνης μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάληψη ευθύνης για άλλες χώρες» λέει ο Μπόφινγκερ 
Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικά μέτρα λιτότητας, και η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να διαψεύσει την εντύπωση ότι θα βοηθούσε άλλες χώρες «ακόμα κι αν δεν έκαναν τίποτα», δηλώνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής Οικονομίας και μέλος της επιτροπής σοφών που συμβουλεύει το Βερολίνο.
«Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα ιδιαίτερα έχουν εφαρμόσει σημαντικά μέτρα λιτότητας» αναφέρει ο Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα ελλείμματα δεν έχουν υποχωρήσει αρκετά, ο καθηγητής αποδίδει το πρόβλημα στην στην ύφεση που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας.

Ασκεί, μάλιστα, κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του, η οποία, όπως λέει, «δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση ότι θα βοηθούσαμε τις άλλες χώρες, ακόμη και αν αυτές δεν έκαναν τίποτα». Ο ίδιος θεωρεί ότι το Βερολίνο πρέπει να εξηγήσει τι σημαίνουν τα μέτρα λιτότητας και οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» των ευθυνών στην Ευρώπη, ο Γερμανός καθηγητής επισημαίνει ότι οι ευθύνες αυτές έχουν ήδη αναληφθεί με τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.

Προσθέτει ότι «είναι αφελής όποιος θεωρεί ότι η συστημική κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ανάληψη κανενός είδους ευθύνης για τις άλλες χώρες».

Ερωτώμενος για τα όρια αυτής της ανάληψης ευθύνης, ο Μπόφινγκερ αναφέρεται στην εναλλακτική λύση της εξαγοράς δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Εάν κάποιος δεν επιθυμεί ούτε αυτό, τότε απομένει μόνον η διάλυση της Ευρωζώνης. Είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι οι κίνδυνοι που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τη Γερμανία είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που εμπεριέχει η περιορισμένη, από κοινού, ανάληψη ευθυνών» τονίζει.

Αναφορικά, τέλος, με τις προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ευθυγραμμιζόμενος με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιεί για τους κινδύνους στην Ευρωζώνη, από την καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης ή από το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής απόφασης.

www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: