Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

«Βαρύ και ασήκωτο» εκκαθαριστικό - οριακά αντέχει το taxisnet

600.000 φορολογούμενοι, 24 ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση. Καμία νέα παράταση δεν θα δοθεί, ξεκαθαρίζει το υπουργείο ΟικονομικώνText Size
Ενα εικοσιτετράωρο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα «πατήσει το κουμπί» του ηλεκτρονικού υπολογιστή για να αποστείλουν τη δήλωση, καθώς το εκκαθαριστικό σημείωμα που εμφανίζεται στην οθόνη είναι «βαρύ και ασήκωτο».
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα παραμένει η ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων, που περιλαμβάνονται στα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα, έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των ημερών.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου λήγει αύριο, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση του πρόσθετου φόρου για τα εισοδήματα του 2011 (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) και όταν θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν το υπόλοιπο ποσό της οφειλής τους σε δέκα μηνιαίες δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει «συνωστισμός» στο Taxisnet από τους φορολογούμενους της... τελευταίας στιγμής που θα σπεύσουν να υποβάλουν στο παρά πέντε την ηλεκτρονική δήλωση.
Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής λόγω του μεγάλου όγκου δηλώσεων που θα δεχθεί το σύστημα. Ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι το Taxisnet θα αντέξει.
Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 4.600.000 ηλεκτρονικές και χειρόγραφες δηλώσεις, ενώ στις Εφορίες εκτιμάται ότι υπάρχουν στοιβαγμένες σε ντάνες περίπου 300.000 χειρόγραφες δηλώσεις, τις οποίες πρέπει να καταχωρίσουν στο σύστημα οι υπάλληλοι του ΚΕΠΥΟ.
www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: