Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η Ε.Ε με το πιό ακριβό νόμισμα, φτωχοποιεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Σχέδιο Πολωνία» για την Ιταλία από την Electrolux που κόβει μισθούς 50%
Στα πρωτοσέλιδα των ηλεκτρονικών εκδόσεων των μεγαλύτερων ιταλικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται ανακοίνωση της γνωστής σουηδικής βιομηχανίας λευκών συσκευών Electrolux που αξιώνει να μειωθούν κατά περίπου 50% οι μισθοί των εργαζομένων προκειμένου να διασωθεί η λειτουργία των τεσσάρων μονάδων παραγωγής της στην Ιταλία και να γίνουν ουσιαστικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων, η μείωση αποδοχών είναι τόσο δραστική που φθάνει από το σημερινό μισθό των 1.400 ευρώ σε μηνιαίες απολαβές 700-800 ευρώ.
Για «σχέδιο Πολωνία» στην Ιταλία κάνει λόγο στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica -είτε οι μισθοί εξισώνονται με τις απολαβές στην ανατολική Ευρώπη, είτε κόβονται οι θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η οποία κάνει λόγο για «πρόταση σοκ για τη διάσωση της Electrolux», προτείνεται επίσης η μείωση των ωρών εργασίας, η μείωση του χρόνου διαλείμματος, η διακοπή της πληρωμής αργιών και η μείωση κατά 50% των αδειών που σχετίζονται με συνδικαλιστικές δραστηριότητες.
Ζητούμενο της σουηδικής βιομηχανίας είναι να μειωθεί δραστικά η διαφορά ανάμεσα στις απολαβές των Ιταλών και των Πολωνών εργατών. Προτείνεται η μεσοσταθμική μείωση των ωρομισθίων κατά 5 ευρώ.

Το σχέδιο που παρουσίασε τη Δευτέρα η εταιρεία για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής που κινδυνεύουν με κλείσιμο περιλαμβάνει τόσο σκληρούς όρους που οι εργαζόμενοι που φοβούνταν για τις θέσεις εργασίας τους δεν μπορούν να πάρουν ανάσα ανακούφισης, όπως σημειώνει η εφημερίδα La Stampa.
Τα συνδικάτα μέχρι στιγμής αρνούνται να ξεκινήσουν καν διάλογο επί των συγκεκριμένων προτάσεων. Το συνδικάτο Uil τονίζει ότι η κίνηση μπορεί να αποτελέσει το Κύκνειο άσμα ολόκληρου του τομέα ηλεκτρικών συσκευών που παράγονται στην Ιταλία.
Ο Ρόκο Παλομπέλα, γραμματέας του συνδικάτου Uilm, δήλωσε ότι «αυτή είναι η στιγμή για αποφασιστικό αγώνα. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει επιτέλους αισθητή την παρουσία της».
Ιταλικά μέσα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν δεχθούν τις προτεινόμενες μειώσεις, δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα επένδυση στις μονάδες παραγωγής της Electrolux, και φέρεται να τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της λειτουργίας τους.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: